News

.

News: Lees over de activiteiten van STUDIO GRADY

 Beeldmeditatie voor ArtWAy over Namen & Nummers - Schilderij in de Elisabethbode - Publicatie in dichtbundel! - Deelname expositie Expressions for Justice - Terugblik Workshop Beeldende Psalm-2 - Terugblik Workshop Pietà: Verdieping, Reflectie, Ontwerpen, Maken-2 - Solo-Expositie in woonzorgcentrum Amaris Voor Anker - Kunstpresentatie in de kerk 

.

Beeldmeditatie voor ArtWay over Namen & Nummers

28 april 2019. Voor de derde keer schreef ik een Beeldmeditatie (soort artikel) voor de kunstwebsite ArtWay en ca 2000 abonnees op de wekelijkse beeldmeditaties. Deze keer schreef ik over het community-art project Namen & Nummers, van kunstenaar Ida van der Lee. Het is een 4-mei herdenkingsproject op het Kastanjeplein in de Oosterparkwijk in Amsterdam. Lees hier de Beeldmeditatie>> Eerder schreef ik over het werk Mirage van de Britse kunstenaar Marc Quinn en over de Lichtkreuzen van de Duitse kunstenaar Ludger Hinse. Beide zijn ook te vinden op de website van ArtWay, via de lijst met kunstenaars. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Schilderij in de Elisabethbode

17 april 2019. Mijn schilderij Resurrection I is gepubliceerd in de paaseditie van de Elisabethbode, een bekend, levensbeschouwelijk tijdschrift voor de 50-plusser. Het staat op een spread met nog 2 andere paaskunstwerken. De redactie heeft van mijn korte toelichting een mooi stukje gemaakt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Publicatie in dichtbundel!

30 maart 2019. Mijn gedicht "Kind in Horst" is opgenomen in de dichtbundel "Wie zag ooit witte pauwen? Ermelo in gedichten". Een bloemlezing van ruim 60 gedichten over mijn geboorteplaats Ermelo, op de Veluwe. Van 35 bekende en onbekende dichters, zoals Simon Vestdijk, Elly Zuiderveld en Hester Knibbe. Mijn gedicht, dat ik speciaal voor de bundel schreef, gaat over mijn jeugd terwijl ik opgroeide in het buurtschap Horst. Te lezen op deze website op de pagina poëzie, laatste gedicht. De bundel is samengesteld uit een aanbod van 165 gedichten door dichter en uitgever Fiet van Beek (op de foto naast mij) en dominee-dichter André F. Troost. Uitgever is uitgeverij Anderszins. Op 30 maart was de presentatie van de bundel, tijdens het Schrijversfestival in Museum Het Pakhuis is Ermelo. Een hele leuke middag! 

Op de foto middenonder: mijn vader leest mijn gedicht. Op de foto rechtsonder: de bundel is voor 17,95 o.a. te koop bij boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Deelname expositie Expressions for Justice

29 maart 2019. Met het werk "Golden healing of brokenness-Jesus Kintsugi" neem ik deel aan de eerste versie van de expositie Expressions for Justice, op de IJM-dag in de Kruispuntkerk in Amersfoort Vathorst, op 30 maart. De expositie is een samenwerkingsproject van IJM Expressions for Justice, de artistieke poot van IJM (International Justice Mission) en christelijk kunstcollectief Arsprodeo. Het onderwerp is kindslavernij. IJM houdt zich wereldwijd bezig met de bevrijding van kindslaven. Met de expositie vragen we aandacht voor het onrecht, maar ook voor hoop en herstel. Ik ben lid van de werkgroep van Arsprodeo. Het werk bestaat uit een foto op forex, bewerkt met goudverf en houtskool. Het goud om de stenen en de gebroken plank verwijst naar de Japanse methode om aardewerk te herstellen, dat heet Kintsugi. Foto hiernaast: een detail van de foto. Hieronder in de expositie (foto's door Rietje Bakker). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor deze eerste versie van de expositie Expressions for Justice, ontwierp ik het affiche. Hierna volgt een reizende expositie. Wat dan het ontwerp wordt komt later. Op dit affiche het werk " Tears" van Myriam Hazelzet, ook het werk van Henriette Alexander en Henny van Hartingsveldt.

.

Terugblik Workshop Beeldende Psalm-2

17 maart 2019. Heerlijke workshop gegeven. 6 lieve meiden schilderden bij 2 psalmen, een gedicht en de bijbehorende Psalmensymfonie (1930) van Igor Stravinsky. Ik had dit thema voor de 2e keer gekozen voor een workshop. Deelnemers met verschillend niveau van ervaring, die ik mocht begeleiden om ze een stapje verder te helpen. Ze maakten allemaal een mooi proces door, waarbij ze zich echt openstelden. Fijne reacties in de evaluaties over de sfeer, de opbouw van de middag en de begeleiding. Iemand noemde mij zelfs een vakvrouw. Ik heb me dan ook helemaal gegeven, maar met plezier. Dit was een workshop in de serie Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus.

De deelnemers kwamen uit het hele land, van Den Bosch, tot Zutphen, Urecht, Hilversum en Ermelo. Ze kwamen bij mij terecht via ArtWay, facebook, mond-tot-mondreclame en een expositie waar ik aan meedeed. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Pietà: Verdieping, Reflectie, Ontwerpen, Maken - 2

19 februari 2019. De tweede versie van de workshop Pieta op 16 februari, werd een indrukwekkende workshopdag, in de kapel van Elim in Hilversum. De deelnemers stelden zich open voor de vele, meest hedendaagse pieta's die ik 's morgens projecteerde. Ze haalden er een diversiteit aan betekenislagen uit. In het hele persoonlijke schets - en maakproces daarop volgend, ontwikkelden zij een mooie verscheidenheid aan beelden. Dat ze zo bij zichzelf inhoudelijk en artistiek de diepte in gingen, is een prachtige ervaring voor mij als workshopleider. Ik kijk dan ook terug op een hele gave dag, met ook echt mooie reacties van de deelnemers, die uit het hele land kwamen, van Leeuwarden tot Limburg.

Enkele thema's van de deelnemers: Een samengaan van tederheid en rauwheid. En ook: Het lijden van de moeder. Dit werd zo sterk verbeeld dat Maria zelf aan het kruis ging. En verder o.a.: Liefde en verlatenheid/wanhoop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de evaluaties"Het heeft me geholpen buiten mijn bestaande beelden te denken, en nieuwe paden te bewandelen. De werkwijze nodigde uit tot spelen en proberen, zonder pretenties of verwachtingen. Dit heeft mij een vrijheid in werken gebracht, wat in het resultaat te zien is". - "Zoeken naar essentie en emotie was het proces. Het uiteindelijke resultaat is pas het begin". - "Dank je wel voor deze fijne en inspirerende dag". - "Het vraagt om meer..."  - "Inhoudelijke input & inspiratie: top! Over mijn rol en begeleiden: "Je bent heel motiverend en geduldig, maar je drukt niet een stempel op ons werk". - "Integer". - "Je weet goed hoe je iedereen individueel het beste benaderen moet".  

.

Solo-Expositie in woonzorgcentum Amaris Voor Anker

3 februari 2019. Van 2 februari tm 26 april 2019 exposeer ik 26 schilderijen in woonzorgcentrum Amaris Voor Anker in Huizen. 19 religieuze en 7 abstracte werken. Voor Anker is van oorsprong een christelijk tehuis, dus mijn werk past daar goed. O.a. kruizen, crucifixen, pieta's en opstandingsschilderijen. Een groot gedeelte van de expositieperiode valt in de 40-dagentijd, waar mijn werk thematisch mooi bij aansluit. Te bekijken in de gang rechts, vlak na de ingang, welkom! Voor mij was het heel leuk om de expositie samen met mijn oudste broer in te richten. Hij had er kijk op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kunstpresentatie in de Kerk

16 januari 2019. Ik was uitgenodigd door de kring "jonge ouders" van mijn kerk, om iets te vertellen over de relatie tussen mijn kunst en mijn geloof. A.d.h.v. een aantal thema's nam ik de aanwezigen mee door mijn werk. Er werden hele mooie vragen gesteld door de jonge ouders en de predikante. Spontaan wezen velen aan het eind van de avond hun favorieten aan, met hun motivatie. Bijzonder om dit allemaal te hebben mogen delen. (Foto: Arco Zemel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.