News

Lees over de activiteiten van STUDIO GRADY Art & Arteducation 2020

"Handen over corona", een fotoserie in progress - Mijn eerste KUNSTVLOG! - Nieuwe serie met Monoprint - Kunstpresentatie in online "Bezinningsmoment" rondom Pasen - Geen workshops, wel workshops... - Blog over de Pietà op kunstwebsite ArtWay - Terugblik Workshop Componeren met Water op de CHE - Terugblik workshop 3 x Kunst Kijken & Maken - In de Top 1000 "De Gedichtenwedstrijd" van Prijs de Poëzie! - Deelname reizende expositie Expressions for Justice - Redacteur bij ArtWay - Beeldmeditatie voor ArtWay: Measuring the Universe

.

"Handen over corona", een fotoserie in progress

10 mei 2020. Ik ben begonnen met een fotoserie over de coronacrisis. Ik maak foto's van de handen van mensen, waarmee ze uitdrukken hoe ze de coronacrisis ervaren, wat ze voelen. Ik doe dat rondom het bankje in "mijn" winkelcentrum, waar ik bij mooi weer 's middags vaak te vinden ben met een grote cappuccino "to go" van de frietboer. 

Ik ben begonnen met bekenden en na een paar dagen durfde ik ook onbekenden aan te spreken. Eigenlijk wil iedereen wel meedoen. Ik maakte ook alvast een soort portfolio met de eerste foto's, met voornaam en zin of woord dat wordt uitgedrukt. Hoe ik het ga presenteren weet ik nog niet. In elk geval delen op social media. De mensen die ik het portfolio liet zien vonden het erg leuk en herkenbaar. Ik ervaar dat er veel onder de oppervlakte leeft. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Mijn eerste KUNSTVLOG! 

27 april 2020. Ik heb mijn eerste KUNSTVLOG gemaakt! Daarin laat ik iets zien van mijn project "Fragility - Shelter", met monoprint. Ik laat mijn werkplek zien, ga wat dieper in op enkele prints, laat iets van het proces zien en vertel iets over de oorsprong van het thema. Ook ben ik zelf in beeld, zodat je me een beetje leert kennen. Hiernaast de vlog. Ik moet nog veel leren, maar het smaakt naar meer! 

.

Deelname Online Expositie "75 jaar Vrijheid" AtelierRoute Huizen

23 april 2020. Van 14 april t/m 9 mei zou de expositie "75 jaar Vrijheid" worden gehouden, in de Bibliotheek in Huizen. Hieraan doen 24 kunstenaars mee die zijn aangesloten bij de AtelierRoute Huizen. Ik ben een van de deelnemers. Door de coronacrisis kan deze expositie nu niet doorgaan. De organisatie heeft daarom een online expositie ingericht op de website van de AtelierRoute. En op facebook wordt elke dag een nieuw kunstwerk geëxposeerd. Het is de bedoeling dat de "live" expositie later in het jaar alsnog plaatsvindt. 

Ik doe mee met het werk "Freedom from darkness". Klik hier voor de online expositie >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Nieuwe serie met Monoprint

17 april 2020. Sinds ruim een maand ben ik bezig met een nieuwe serie kunstwerkjes. Het gaat om het thema "Fragility/Shelter". Ik gebruik de techniek "monoprint", gecombineerd met houtskool en soms softpastel en/of verfstift. Vanaf het begin heb ik elke dag een nieuwe print gemaakt. Het zijn studies, ik experimenteer met het thema en de techniek. Op de foto een techniek die ik later heb toegevoegd: het gebruik van stukjes papier om ruimtes in de verf uit te sparen. 

Op de pagina "Schilderen" heb ik al enkele resultaten geplaatst. Veruit de meeste zal ik niet plaatsen, omdat ze nog te veel een uitproberen zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kunstpresentatie in online "Bezinningsmoment" rondom Pasen

16 april 2020. Rondom mijn schilderij "Resurrection 1", verzorgde ik voor mijn kerk, de Oosterlichtkerk in Huizen, een "Bezinningsmoment". De online kerkdiensten op zondag worden op woensdag afgewisseld met zo'n online bezinningsmoment. Dit ter bemoediging en voor verbondenheid. Het zijn uitzendingen van ca 30 minuten. Ik ga in op mijn schilderij en wissel het af met enkele video's. Op de foto een collage van momenten uit de uitzending. Daarnaast de video. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geen Workshops, wel Workshops...

4 april 2020. Vandaag zou ik een workshop geven, maar vanwege corona is deze gecancelled. Net als de workshop van 6 juni. Studio Grady heeft dus ook te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Naast workshops die niet doorgaan, liggen ook exposities stil of gaan niet door. 

Maar Studio Grady heeft voor iedereen enkele Online Workshops op de website geplaatst. Workshop 1 is een versie uit de serie "Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus",  workshop 2 is een klein stukje van de workshop "3 x Kunst Kijken & Maken". En workshop 3 is "Muziek in de Verf!", oftewel het schilderen van muziek. Je vindt ze ook onder het menu van de Online Workshops. 

Het belangrijkste is dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen en dat iedereen zich verder zo goed mogelijk redt. Het zijn bijzondere en aangrijpende tijden. Sterkte iedereen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Blog over de Pietà op kunstwebsite ArtWay

26 maart 2020. Er is een blog van mij gepubliceerd over het thema "De Pietà", op de kunstwebsite ArtWay. Het gaat in op de oorsprong van de Pietà, op Pietà's van Michelangelo, op het uitdrukken van de thematiek door diverse kunstenaars, op hedendaagse Pietà's en op variaties op het thema. De Pietà fascineert mij al lange tijd. Ik gaf inmiddels enkele workshops rondom dit thema. Lees hier de blog >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Componeren met Water op de CHE

4 maart 2020. Genoten van het geven van de workshop Componeren met Water aan 3e jaars PABO-studenten van de CHE, de Christelijke Hogeschool Ede. Ik verzorgde 2 rondes van 50 minuten. In de eerste ronde werkte ik met 5 studenten, in de 2e ronde met 11.

Tot mijn blijdschap pakten de studenten het goed op. Ik gaf ze eerst even de tijd om te wennen aan het water met de attributen, door ze vrij te laten experimenteren en had eerst zelf eea voorgedaan, ter inspiratie. Daarna gaf ik ze mee hoe ze in korte tijd konden componeren. Tijdens het componeren begeleidde ik de groepjes. De resultaten waren heel leuk. Gieten, klotsen, roeren, spuiten, blazen, schudden, tikken etc. En dat dan in een muzikale vorm vatten. Verschillende groepjes lieten hun compositie spontaan filmen.

Wat ik van de studenten terugkreeg was dat ze de opbouw heel goed vonden, de tips helpend en mijn enthousiasme aanstekelijk. Ook de balans tussen vrij experimenteren en coachen werd vaak genoemd. Ze waardeerden de positieve feedback. De meesten vonden het waardevol om eens met ander materiaal bezig te zijn, en "out of the box" te denken. En ook als leuk idee om eens met een klas te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop 3 x Kunst Kijken & Maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 maart 2020. Op schrikkeldag 2020 gaf ik de workshop 3 x Kunst Kijken & Maken. Het werd een hele mooie middag met een fijne groep. We keken naar hedendaagse kunst a.d.h.v. 3 kunstkijkmethodes, met steeds 3 vragen. Afwisselend werd er geschetst. De observaties verfijnden en verdiepten zich en de schetsen lieten veelzijdige associaties zien. Soms beeldelementen, of variaties op een thema, maar ook persoonlijke associaties.

De evaluaties waren heel positief. Ze hebben echt geleerd naar kunst te kijken, door het schetsen werd de kunst persoonlijk en ze hebben mijn rol als o.a. motiverend ervaren. Een hele mooie uitspraak vond ik: "Er zitten verhalen en associaties in mij die eruit mogen". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

In de Top 1000 "De Gedichtenwedstrijd" van Prijs de Poëzie!

26 februari 2020. Tot mijn grote plezier is 1 van mijn 3 ingezonden gedichten voor de landelijke "De Gedichtenwedstrijd" van Prijs de Poëzie, doorgedrongen tot de Top 1000 en heeft daarmee de 2e ronde behaald. Er waren ruim 6700 inzendingen! De Top 1000 krijgt t.z.t. persoonlijke feedback op het gedicht.

Mijn gedicht werd niet geselecteerd voor de Top 100. Dat zou ook wel een verrassing zijn geweest, want ik schreef het in één ruk en het is niet erg serieus. Mijn gedicht staat nog niet op de website. Ik ga het plaatsen nadat de wedstrijd op 21 maart is afgerond. 

Meer info over de wedstrijd op de website van Prijs de Poëzie >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Deelname reizende expositie Expressions for Justice

4 februari 2020. Met de 2 werken "Golden Healing of Brokenness - Jesus Kintsugi", neem ik deel aan de reizende expositie "Expressions for Justice", waarmee aandacht wordt gevraagd voor kindslavernij. Het is een samenwerking tussen Christelijk kunstcollectief Arsprodeo en IJM, International Justice Mission. 

Tussen september 2019 en juli 2021 reist de expositie langs kerken en instellingen. Steeds zijn er allerlei activiteiten om de mensen nog meer te betrekken bij de expositie. Afgelopen tijd was de expositie te zien in de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) (foto linksonder) en op dit moment in de Gereformeerde kerk 't Kruispunt in Linschoten (foto rechtsonder). Op de website van Arsprodeo staat de volledige agenda voor zover nu bekend en meer info over de expositie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Redacteur bij ArtWay

21 januari 2020. Ik ben als researcher en redacteur toegetreden tot het team van de kunstwebsite ArtWay. ArtWay publiceert internationaal over kunst op het snijvlak van kerk, geloof en maatschappij. O.l.v. hoofdredacteur Marleen Hengelaar - Rookmaaker publiceert zij artikelen, materiaal voor kerken, blogs, boekbesprekingen, interdisciplinaire kunstuitingen en meer. Ik schreef al eerder enkele artikelen voor ArtWay, zogenaamde Beeldmeditaties (zie Publicaties). Ik ga Marleen ondersteunen met het doen van research, het schrijven van artikelen en blogs, het redigeren van teksten, het geven van advies op het gebied van kunsteducatie e.d. Klik hier voor de website >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Beeldmeditatie voor ArtWay: Measuring the Universe

6 januari 2020. Mijn 5e artikel voor de kunstwebsite ArtWay is gepubliceerd. Hij is ook verstuurd naar ruim 2000 abonnees. Het gaat om een beeldmeditatie over het conceptuele kunstwerk "Measuring the Universe" van de Slowaakse kunstenaar Roman Ondák. Ik werp hierin de vraag op hoe de onmetelijkheid van God zich verhoudt tot de kleine mens. Lees hier de beeldmeditatie >>