Online Workshop 3: Muziek in de verf!

.

ONLINE WORKSHOP 3: MUZIEK IN DE VERF!
Bij 4 verschillende muziekstukken.

Het schilderen van muziek: wat hoor je?
Sfeer, expressie en muzikale ingrediënten. Je maakt een abstract schilderij.
De informatie bij de muziekstukken helpt je verder.

NODIG:

Papier om op te schetsen en schetsmateriaal, zoals houtskool of potlood
Papier of doek om op te schilderen. Schildermateriaal zoals verf, kwasten, paletmessen, sponsjes, verfbordje, waterbakje, tissues. En wat je verder prettig vindt om te gebruiken.

Lees de workshop eerst een keer door. Dan weet je hoe het gaat en kun je een muziekstuk kiezen. Je mag natuurlijk ook bij meer dan 1 muziekstuk een schilderij maken!

 

STAP 1:
Breng jezelf in de juiste "houding": maak je creatieve geest soepel. 
Lees bijvoorbeeld enkele artquotes, zoals deze hieronder.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STAP 2:
Luisteren en schetsen

Je kiest een van de 4 muziekstukken hieronder. Lees de bijbehorende informatie. Dat helpt je bij het luisteren. Luister dan naar het muziekstuk, terwijl je er bij gaat schetsen.

Teken wat je hoort. Vertaal de muziek beeldend. Je kunt de klanken vertalen in vormen. Denk aan glooiende vormen, of juist hoekig. Aan stevige krassen of juist voorzichtige stipjes. Aan gesloten vormen, of juist open. Aan herhalingen, variaties en contrasten. Aan lagen, tegenbewegingen, doorlopende klanken/vormen of juist accenten. Beeld en klank hebben raakvlakken, er is meer te horen en te laten zien dan alleen een doorlopende lijn. Durf, laat los. Maak meerdere schetsen. Luister een paar keer. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muziekstuk 1

Arnold Schönberg - Fünf Orchtesterstücken Op. 16 nr. I - 1909

Muzikale aanwijzingen:
Het is een modern klinkend muziekstuk met allerlei patronen, klanken, fragmenten. Vaak indringend, soms wat lyrischer. Veel koperblazers. Luister een paar keer om patronen te gaan herkennen.

Beeldende aanwijzingen:
Werk vrij. Geef ruimte aan allerlei patronen. Soms accenten, soms enkele herhalingen. Maak gebruik van contrasten in vorm en kleur. Maak soms grote en soms kleine vormen. Probeer tegelijkertijd te zoeken naar samenhang.

Tip: neem de informatie mee, maar ga vooral uit van je eigen indruk. Ontwikkel je eigen vormentaal en de expressie die jij bij de muziek vindt passen. 

 

Muziekstuk 2

Toumani Diabaté & Sidiki Diabaté spelen "Jarabi" 
Zij bespelen de West-Afrikaanse Kora, dat is een soort harp, met een kalebas. 

Muzikale aanwijzingen:
Je hoort een constante begeleiding, waarboven de heldere klanken van de melodie klinken. Een hele lichte klankkleur. Ook spelen de spelers twee melodieën tegelijk door elkaar heen. Op een gegeven moment hoor je de linker Kora een constante basmelodie spelen.

Beeldende aanwijzingen:
Probeer de klankkleur van de Kora te vangen in je eigen kleurtonen en verftoetsen. Laat meerdere vormen door elkaar bewegen. Maak onderscheid tussen lichte en donkere kleuren.

Tip: neem de informatie mee, maar ga vooral uit van je eigen indruk. Ontwikkel je eigen vormentaal en de expressie die jij bij de muziek vindt passen. 

Muziekstuk 3

Johan Sebastian Bach - Wachet auf (ruft uns die stimme) - 1731
Deze melodie is afkomstig uit Cantate 140, met bovenstaande titel. 

Muzikale aanwijzingen:
De melodie wordt telkens herhaald door verschillende instrumenten, op de achtergrond klinkt het orgel. Vanaf de 4e keer speelt er een andere melodie doorheen (trouwens bij de 2e keer hoor je ook een 2e melodie). Vanaf de 5e keer wordt de hoofdmelodie ook nog eens gevarieerd, hij wordt een klein beetje anders. Er is dan een grotere expressiviteit.

Beeldende aanwijzingen:
Speel met beweeglijkheid, met herhaling van vormen, met gelaagdheid en tegenbewegingen (dus andere vormen erbij op een gedeelte van je doek) en variaties op je vormen. Werk op een gedeelte van je doek met een wat grotere expressiviteit.

Tip: neem de informatie mee, maar ga vooral uit van je eigen indruk. Ontwikkel je eigen vormentaal en de expressie die jij bij de muziek vindt passen. 

Muziekstuk 4

Mariza - Meu fado meu - 2005
Mariza zingt Fado, de melancholische, Portugese volksmuziek.

Muzikale aanwijzingen:
Je hoort de grillige, diepwarme zangmelodie boven alles uit. Maar de strijkers en de gitaar zijn daar doorheen geweven. De gitaar is licht en warm van klank. 

Beeldende aanwijzingen:
Maak een beeldend spel met door elkaar verweven patronen. Waarbij de zangmelodie de eyecatcher is. Laat het contrast zien met gitaarpatronen en de strijkers, in vorm en kleur. Je kunt ook in één kleurfamilie werken, met evt. een contrastkleur. 

Tip: neem de informatie mee, maar ga vooral uit van je eigen indruk. Ontwikkel je eigen vormentaal en de expressie die jij bij de muziek vindt passen. 

 

STAP 3: 
Schilderen!

Luister tijdens het schilderen nog een poosje naar de muziek.
Kijk welke vormen uit je schetsen je kunt gebruiken voor je schilderij. Maak liefst eerst een ondergrond van kleur. Begin met globale vormen en een opzet. Kijk steeds naar wat je schilderij nodig heeft en durf je schetsen ook los te laten. Houdt het spannend met contrasten, bijv. subtiel en uitbundig, groot en klein, scherp en zacht etc. Zorg daarnaast voor samenhang. Werk op het laatst aan details: wat maakt je werk nog sterker? Succes en plezier!

Hieronder nog wat informatie over kleur
en daaronder enkele voorbeelden van schilderijen die op muziek zijn gebaseerd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kleur!

Welke kleuren ga je gebruiken? Dat kan op verschillende manieren. 
Sommige mensen zijn "synesthetisch", zij "zien" kleuren bij de muziek. Zoals de Franse componist Olivier Messiaen. Hij maakte bijv. een "groen" muziekstuk. De meeste mensen zullen intuïtief kleuren kiezen bij de muziek. Natuurlijk kun je ook van je smaak uitgaan. Kijk wel wat past bij de sfeer en expressie. En dan komen we bij de volgende mogelijkheid: symbolische kleuren. Zoals rood dat voor liefde of intensiteit staat. 

Denk ook aan het volgende: warme kleuren hebben de neiging om naar voren te komen en koele kleuren gaan meer naar de achtergrond. Je kunt ook verschillende tinten van dezelfde kleur gebruiken. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

STAP 4:
Delen!

Dit hoeft niet maar is wel leuk! Deel je schilderij op bijv. social media, laat het zien aan bekenden en... aan mij. Wil je een goede foto van je schilderij mailen naar gradyvandenbosch@kpnmail.nl? Vertel erbij om welk muziekstuk het gaat en ook hoe je proces is gegaan. Leuk als je ook wat schetsen mailt. Dank!