Workshop 3 x Kunst Kijken & Maken

.

Met 3 methodes kunst kijken en de kunst verwerken in eigen schetsen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 Highlights van de Workshop:

1. Je gaat met een stapel inspiratie naar huis, letterlijk en figuurlijk
2. Je krijgt een palet aan tools in handen om verdiepend naar kunst te kijken en zo beter geinspireerd te worden
3. Je neemt de tijd en aandacht voor kunst door kijken, verwoorden, delen en zelf kunst maken, d.m.v. schetsen

 

Hoe kun je het kunstwerk tot je laten spreken? Hoe kun je je ervoor open stellen? Hoe kun je het op een manier ontdekken die onder de oppervlakte ligt? Hoe kun je je beter door kunst laten inspireren voor je eigen werk?

In deze workshop gaan we met drie methodes aan de slag om naar kunst te kijken, en je te laten inspireren zonder dat je eerste oordeel je in de weg zit om eens goed te kijken.

Na elke methode ga je het werk dat we hebben bekeken, schetsend vertalen naar eigen werk. Beelden, ideeen, gedachten, associaties, beeldelementen of dergelijke. Een uitgewerkte schets, of een serie schetsen.

Deze workshop is dus geschikt voor professionele en gevorderde kunstenaars. Maar ook de liefhebber is welkom. Je maakt dan kennis met kunstbeschouwing en geeft hier handen en voeten aan door te gaan schetsen. En wellicht is deze workshop ook interessant voor museumdocenten en voor CKV-docenten. En natuurlijk voor iedereen die is geinteresseerd in kunst.

De drie methodes:

  1. Terry Barrett methode
    De Amerikaans professor kunsteducatie Terry Barrett ontwikkelde een methode om kunst te interpreteren. Bij hem gaat het onder meer om 3 vragen die je stelt bij een kunstwerk, o.a. omtrent betekenis.
  2. Visual Thinking Strategies
    Bij Visual Thinking Strategies stel je ook 3 basisvragen. Deze zijn gericht op het onderwerp van het kunstwerk, het wat en hoe. 
  3. Reflectieve Kunstverdieping
    Deze methode heb ik zelf ontwikkeld voor een interdisciplinaire cursus kunstverdieping, in het kader van mijn studie master Kunsteducatie. Ook hier weer drie vragen. De vragen verrijken je oordeel over het kunstwerk vanuit jouw relatie met het kunstwerk, de ervaring.

Na de bespreking van een kunstwerk, wordt er iets verteld over de kunstenaar en het werk.

Na elke methode, met telkens 1 of 2 kunstwerken, waar we ruim de tijd voor nemen, ga je zelf creëren. Door de diverse methodes wordt je op het spoor gebracht om je qua betekenis te laten inspireren, of qua onderwerp, of qua ervaring van het kunstwerk. Mogelijk beïnvloeden de manieren van kijken en interpreteren het werk dat je maakt. Je schetsen brengen je wellicht op een nieuw artistiek spoor.

(Rechter foto boven: Museum Voorlinden. De getoonde afbeeldingen zijn ter illustratie, maar tonen niet de te bespreken kunstwerken)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Links:

De Britse Kunstenares Tracy Emin deelt in dit kunstwerk een gedachte die heel mooi aansluit bij de workshop. Niet alles meteen helemaal willen doorgronden, maar rustig de tijd nemen om iets van meerdere kanten te bekijken. 

Rechts:

Na het bespreken van een kunstwerk ga je al schetsend verder associeren op het werk. Je ontwikkelt je eigen beelden, gedachten, ideeën etc. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

20170907_144707

f7a0fee0904bd644213962226e9779a8

("Goede kunst levert mensen een vocabulaire voor dingen die ze niet kunnen verwoorden")

 

 

Praktische informatie

 

Neem zelf wat te eten mee, we beginnen met een gezamenlijke lunch. Koffie en thee zijn aanwezig

Datum en tijd: zaterdag 10 november 2018, 12.00 - 16.30 uur 

Locatie: de kapel van Elim, Oude Enghweg 28, Hilversum

Kosten: 40, - euro, inclusief schetsmateriaal (papier, potlood, houtskool) en materiaal om aantekeningen te maken

Deelnemers: minimaal 3, maximaal 5

Betalen: maak het bedrag over op rekeningnummer NL 52 RABO 0397738889 t.n.v. Grady van den Bosch, o.v.v. 3 x kunst kijken en maken (+ workshopdatum). Wanneer het bedrag is ontvangen is de aanmelding officieel.

Aanmelden: uiterlijk 27 oktober 2018. Bij gradyvandenbosch@kpnmail.nl