Workshop Pietà: verdieping, reflectie, ontwerpen, maken

.

Een Kunstverdiepende en Artistieke workshop ineen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De workshop "Pietà, verdieping, reflectie, ontwerpen, maken" is een kunstverdiepende en artistieke workshop inéén, rondom het thema: Pietà. Een Pietà is een kunstwerk met als onderwerp moeder Maria met de dode Jezus. Meestal afgebeeld terwijl Maria Jezus op schoot in haar armen houdt. Pietà (Italiaans) betekent "compassie" of "piëteit".

De scène spreekt al eeuwenlang kunstenaars tot de verbeelding, maar gek genoeg staat deze niet expliciet in de Bijbel beschreven. Toch is het thema vaak verbeeld, met wellicht als bekendste voorbeeld de Pietà van Michelangelo uit 1498/1499. Het is een archetypisch beeld geworden, waar bijvoorbeeld ook hedendaagse nieuwsfoto's naar kunnen verwijzen.

Bij moderne verbeeldingen wordt soms op het thema gevarieerd; niet altijd meer Maria met Jezus, maar ook andere samenstellingen. Zo wordt de inhoud verbreed, maar verwijst het vaak qua emotie nog wel naar de klassieke Pietà.

Verbeeldingen van het thema Pietà kunnen tot inspiratie zijn voor hoe jij je werk als kunstenaar benadert en invult. De workshop is hiertoe opgebouwd uit drie elementen: kunstverdieping, reflectie en maken. Het maken hoeft zich niet te beperken tot tekenen of schilderen, maar het thema kan d.m.v. een scala aan beeldende disciplines worden verbeeld. Zie onderstaande info. De workshop is geschikt voor kunstenaars van verschillend niveau.

Kunstverdieping

Het bestuderen van verschillende historische en hedendaagse Pietà's.
Oude meesters, Michelangelo, Marc Mulders, Berlinde De Bruyckere en vele anderen. Op enkelen wordt uitvoeriger ingegaan. Verder wordt een veelheid aan Pietà's getoond, met een variëteit aan artistieke benadering en invulling, met o.a. aandacht voor verschillende houdingen. Het doel is niet een uitputtend historisch overzicht te geven, maar is vooral gericht op een brede artistieke inspiratie.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reflectie

De koppeling van de kunstverdieping aan het eigen kunstenaarschap: artistieke en reflectieve tools.

 

Ontwerpen

Je gaat schetsen met houtskool en werkt ideeën uit. Dit leidt tot 1 of meer ontwerpen. Gebleken is dat een ieder eigen betekenislagen ontdekt en beeldelementen en emoties op een geheel eigen manier vertaalt. Het wordt echt jouw eigen beeld.

 

Pietà maken

Het uitwerken van je ontwerp in een kunstwerk, je eigen Pietà. Dit kan een tekening, schilderij, object, installatie, video, foto, performance etc zijn. Je neemt hiervoor ruim voldoende materiaal mee, om verschillende kanten uit te kunnen. Iedere deelnemer maakt een persoonlijk proces door, waarbij bijvoorbeeld de één een afgerond werk maakt, en de ander enkele studies.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uitspraken van deelnemers over de workshop: "Uitgebreid stilstaan bij diverse Pieta's stemt tot reflectie/bezinning. Namelijk wat raakt je en wat wil je zelf verbeelden". "Gave ervaring om mee te nemen in mijn werkproces!" "Verrijkend". "Voorbereiding is goed, kennis is prima. Geld is goed besteed". "Je was liefdevol begeleidend. Je luisterde goed en was enthousiast".

Filmimpressie van de Workshop Pietà. 
Dit geeft een goed doorkijkje naar de (kleur)rijke dag.

20170907_144707

20170907_133844

 

 

Praktische informatie

 

Materiaal: De deelnemers brengen hun eigen materialen mee, om een eigen Pietà te maken. Dit kunnen schildersbenodigdheden zijn, maar ook allerlei ander materiaal, bijvoorbeeld voor het maken van een object, installatie of collage. Misschien wel afval, of kleding, krantenpapier, ijzerdraad etc. Het is ook mogelijk om, tegen betaling, gebruik te maken van schildersbenodigdheden van de workshop. Geef dit aan bij je aanmelding (zie kosten).

Datum en tijd: DEZE WORKSHOP IS VOL (zie onder). Zaterdag 16 februari 2019. Van 10.00 - 16.30 uur. Met 's ochtends de verdieping en reflectie, en 's middags het schetsen en maken. Neem zelf een lunchpakket mee. Er is koffie/thee.

Locatie: Kapel van Elim + aangrenzend atelier van Gerdien van Delft, Oude Enghweg 28, in Hilversum. 

Kosten: Alleen eigen materiaal: 65,- euro. Dit is inclusief documentatie, schrijf- en schetsmateriaal en onbeperkt koffie/thee met wat lekkers. 

Met gebruik van schildermateriaal (verf en 1 doek van 50 x 70 + gebruik van kwasten, sponsjes, plastic bordjes en waterbakjes): 80, - euro. Dit graag bij aanmelding aangeven.

Je maakt het bedrag over naar: Grady van den Bosch, NL 52 RABO 0397738889, o.v.v. workshop pieta (+ datum). Desgewenst stuur ik een factuur.

Aantal deelnemers: Minimaal 3, maximaal 5 deelnemers.

Opgeven: Uiterlijk 26 januari 2019, bij gradyvandenbosch@kpnmail.nl. Je aanmelding is definitief als het deelnamebedrag is ontvangen.

 

>>Heb je belangstelling voor deze workshop? Geef dat dan nu aan. Wanneer er genoeg deelnemers zijn organiseer ik in overleg een nieuwe workshop! En je komt sowieso op de lijst voor de volgende versie.<<

 

NB: Je kunt me ook uitnodigen de workshop bij jou in de buurt te geven.