Inloophuis Herberg Tolvrij

.

Inleiding

Sinds enkele jaren geef ik workshops in christelijk inloophuis Herberg Tolvrij in Huizen. Ik kom er zelf vaak als gast. De workshops zijn laagdrempelig, maar dagen de gasten tegelijk uit om een stapje verder te komen. Het belangrijkste is dat ze een fijne tijd hebben, terwijl ze creatief bezig zijn, met vaak ook een stukje persoonlijke reflectie. Een deel van de workshops is religieus van thematiek. Op deze pagina een klein overzicht van de kunst - en kunsteducatieve activiteiten in het inloophuis.

Schermafbeelding 2024-09-21 om 01.16.25

Voorbeelden van workshops

Lb: Schilderen bij een bijbeltekst, zoals Phillipenzen 4, Psalm 100 en Psalm 91. Foto van Psalm 91, dat ook een inspiratiebron voor mijn boek was.

Rb: Boekmiddag rondom mijn boek: o.a. het maken van een tweeluik met een kunstwerk en een gedicht. Zie ook item verder.

Lo: Workshop monoprint: het maken van verschillende monoprints met acrylverf, bij een persoonlijk thema, vanuit een mindmap.

Ro: Workshop buiten tekenen: het abstraheren van het landschap

Schermafbeelding 2024-09-21 om 01.29.08

Voorbeelden van resultaten

Lb: Schilderen bij Philipenzen 4

Rb: Enkele tweeluiken n.a.v. mijn boek, met een tekening en een gedicht

Lo: Monoprint, met verschillende materialen, een landschapje

Ro: Geabstraheerd landschap, en plein air geschilderd en getekend

WhatsApp Image 2024-02-05 at 16.23.01

Boekmiddag

Een bijzondere activiteit was de Boekmiddag die ik organiseerde rondom mijn boek Alles wat zacht was. Naast gasten van het inloophuis, met ook familie, waren er deelnemers die via mijn uitgever kwamen. Deze combinatie werkte heel mooi. 

De Boekmiddag bestond uit een presentatie door mij over het ontstaan van het boek, gevolgd door een kort gesprek over wat de lezers speciaal aansprak in Alles wat zacht was.

Daarna was er een workshop waarbij de deelnemers onder mijn begeleiding een eigen tweeluik met een kunstwerk en een gedicht maakten. Het kunstwerk was een tekening met oliepastel, het gedicht werd in 3 stappen begeleid. De resultaten werden met elkaar gedeeld. 

Meer over Alles wat zacht was >>

WhatsApp Image 2024-05-25 at 17.41.50

De Blauwe Koepel

Nog een bijzondere activiteit in Tolvrij was de "Sessie" van leergemeenschap De Blauwe Koepel. Als bestuurslid organiseerde ik deze bijeenkomst voor gasten van Tolvrij en andere belangstellenden, zoals docenten en kunstenaars. Het was een heel mooi, gemengd gezelschap.

De bijeenkomst was interdisciplinair, rondom kunst, filosofie en geloof. Het thema was: Het volmaakte en het onvolmaakte. Met o.a. een gesprek rond een hedendaags kunstwerk, een Bijbellezing, een kort filosofisch betoog en een korte presentatie over het werken met kunst, met kwetsbare jongeren.

Een van de onderdelen was om met houtskooltekeningen te reageren op de onderwerpen. 

Meer over De Blauwe Koepel >>

WhatsApp Image 2024-04-05 at 2.14.33 PM kopie

Kunstetalage

Samen met kunstenaar Willem Zijlstra verzorg ik de kunst in de nieuwe kunstetalage van Tolvrij. Elke 2 maanden richten we een nieuwe expositie in met werk van professionele kunstenaars, of kunstenaars met een professioneel niveau. Veelal uit Huizen zelf.

De kunst onderstreept de gastvrijheid, is een brug met de buurt en bevordert de ontmoeting.