News 2021

Lees alles over de activiteiten van Studio Grady Art & Art Education in 2021

Terugblik Workshop Beeldende Beschutting 2! - Terugblik Open AtelierRoute Huizen 2021! -  Terugblik Workshop 3 x Kunst Kijken & Maken - Interdisciplinaire Workshop: Kunst, Filosofie, Geloof - In de krant! - Actief op de Christian Artists Gathering -  Op training: Art-Based Learning - Live schilderen bij Opwekking! - Interview in Woord & Weg - 1 op 1 schilderworkshops in de kerk - Gedicht in Top 1000 Prijs de Poëzie - Kunstblog LET'S ART! op Instagram - Terugblik Online Workshop "Muziek in de Verf!" Pabo

.

Terugblik Workshop Beeldende Beschutting 2!

Schermafbeelding 2021-11-22 om 16.09.26

23 november 2021. Terugblik WORKSHOP!
Weer een bijzondere versie, deze 8e Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus. Dit is een interdisciplinaire schilderworkshop. Er werd geschilderd bij gedeelten uit Psalm 91, een kort gedicht van Bert Schierbeek en het motet van Felix Mendelssohn: “Denn er hat seinen engeln befohlen” (1844)

Thema's die de deelnemers er voor zichzelf uithaalden waren o.a. "mijn eigen, veilige plek", "bescherming en vrijheid tegelijkertijd" en "een hemels licht en ruimte om jezelf te zijn"

Hoe mooi was het toen de Joodse Carola de Bijbeltekst ging reciteren in het Hebreeuws. Deze ervaren kunstenaar voelde zich een speciale gast, want de andere 4 deelnemers waren allemaal familie en vrienden van elkaar.

Alle deelnemers maakten een spannend proces door. Vooral voor de beginners is het best een uitdaging om je schilderij door te werken en mooie stukjes in eerste instantie prijs te geven. Om dan later te zien hoe het werk veel meer diepte krijgt.

Uitspraken uit de evaluaties:
. Wanneer is de volgende workshop?
. Hoop dat na ons nog vele mogen ervaren wat ik heb ervaren vanmiddag
. Je geeft het gevoel dat ik er mag zijn en dat wat ik doe waardevol is
. Helpend om stappen te zetten in je kunstwerk
. Ieder op z'n eigen niveau benaderend
. Grady zorgt voor een gezellige en ontspannen sfeer
. De opbouw is een mooie en goede manier om inspiratie op te doen
. Minder input

.

Terugblik Open AtelierRoute Huizen 2021!

Schermafbeelding 2021-10-12 om 12.36.23

14 oktober 2021. Wat fijn, een Open AtelierRoute zonder coronabeperkingen! Ik was heel blij met de presentatie van mijn werk in de Oosterlichtkerk. Monoprints, ecolinetekeningen, schilderijen, oliepastels, foto's, klei-objectjes, papieren objectjes, inkttekeningen... 

Het was best een rustige AtelierRoute voor mij, ca 80 bezoekers. Maar tegelijk wel hele mooie ontmoetingen en gesprekken. Mensen die echt waren geïntereseerd in mijn technieken of in de achtergrond van mijn werk. 

Veel kaarten verkocht en 1 ecolinetekening. Dat was ook een van mijn favorieten. Het is een tekening die in mijn boek komt.

Enkele reacties in het "gastenboek":

. Word ik blij van, zo vrij en speels
. Wat een prachtige collectie hangt hier!
. Mooi en meditatief gedreven werk. Hoe vol!
. Prachtig, gevoelig werk
. Mooie expositie. Invoelend, inspirerend werk
. Wat maak je mooie kunst, met jezelf als materiaal als het moet,
  moedig! Je laat je kruisigen, maar mag ook weer opstaan!
. Prachtig, inspirerend. Mooie kleuren, het verweerde...
  Fantastisch!

 

.

Terugblik Workshop 3 x Kunst Kijken & Maken

Schermafbeelding 2021-10-04 om 17.05.20

4 oktober 2021. Mooie workshop gegeven!
Na 2 keer uitstel kon de workshop "3 x Kunst Kijken & Maken" eindelijk doorgaan: met 3 kunstkijkmethodes hedendaagse kunst bekijken en bespreken en na elke methode de kunst vertalen in schetsen: beeldelementen, inhoudelijke associaties en/of persoonlijke associaties.

Ik had een paar hele leuke en hele verschillende deelnemers, en het werd een bijzondere middag. Er werd intensief gekeken, rustig gesproken, uitvoerig geschetst en open gedeeld. Er kwam veel los. Zowel aan artistieke, als aan persoonlijke en zelfs ook wetenschappelijke verbeeldingen.

Deze workshop is bedoeld voor professionals in de kunst en de kunsteducatie. Maar ook de liefhebber is welkom. Zo waren er deze keer een kunstenaar, een jeugdwerkster en een ingenieur. Dat leverde een leuke kruisbestuiving op.

Blij ben ik met de reviews, waaruit hier enkele uitspraken:

. Waardevol
. Dit proces is nieuw voor me en zal ik in de toekomst zeker gebruiken
. Je weet een veilige afstand te houden en tevens een open nabijheid. Dat is grote klasse
. De andere kijk van anderen was leerzaam
. Heel bijzonder, zeer goed voorbereid en hele fijne opzet van de bijeenkomst
. Stimulerend, opbouwend, oordeelloos, ruimte gevend en gestructureerd
. Echt top en tof!

Waarschijnlijk komt er in februari 2022 weer zo'n workshop. Wees welkom!

.

Interdisciplinaire Workshop: Kunst, Filosofie, Geloof

28 september 2021. Wat is een wezenlijke ontmoeting? Die filosofische vraag stelde ik in een interdisciplinaire workshop, n.a.v. de performance "The Artist is Present", van Marina Abramovic.

De workshop gaf ik aan ca 10 deelnemers van de conferentie van De Blauwe Koepel. Dit is het platform voor interdisciplinaire vorming op het terrein van kunst, filosofie en geloof.

In de workshop bekeken we een stukje video van de performance, en ervoeren we zelf het experiment van elkaar stilzwijgend in de ogen kijken, waarbij we de ervaringen met elkaar deelden. Vervolgens bespraken we de filosofische vraag wat een wezenlijke ontmoeting is. Aansluitend bespraken we aspecten uit een ontmoeting in de Bijbel (Jezus in gesprek met een vrouw uit een andere cultuur). Aan het einde liet ik alle deelnemers verbeelden of opschrijven wat voor hen de essentie van een wezenlijke ontmoeting is. Met mooie uiteenlopende resultaten: persoonlijk, algemeen, filosofisch, religieus, meditatief, praktisch etc.

Enkele resultaten:
Bij een wezenlijke ontmoeting:
. Word je uit het duister naar het licht gezogen
. Is er beweging, dynamiek
. Is er contact op meerdere aspecten
. Vindt het meeste/belangrijkste onder de oppervlakte plaats
. Doe je je omhulsel af
. Is er overlapping
. Spreken je rimpels
. Is er tussen God en jou geen ruis meer van de wereld

Met deze workshop liet ik de deelnemers aan de conferentie een interdisciplinaire workshop ervaren, als inspiratie voor hun eigen activiteiten. Tegelijkertijd versterkte het het onderlingen contact, als ondersteuning voor het netwerken. Mooie ervaring!

Schermafbeelding 2021-09-20 om 12.49.21

.

In de krant! 

Schermafbeelding 2021-08-19 om 16.43.31

20 augustus 2021. Deze week ben ik geïnterviewd voor het Nieuwsblad voor Huizen EXTRA, de betaalde, digitale katern. De insteek was mijn komende boek, maar het ging ook over hoe ik kunstenaar ben geworden, wat ik als kunstenaar en kunsteducator doe en mijn ervaring als dichter. 

De bijpassende foto werd gemaakt in mijn kerk, de Oosterlichtkerk. Want daar hangt al een klein jaar een hele wand met een selectie van mijn monoprints. 

Het gehele artikel is te lezen op de website van Nieuwsblad voor Huizen Extra, alleen voor abonnees. 

.

Actief op de Christian Artists Gathering

18 augustus 2021. Eind juli, begin augustus kwam een kleine groep van ca 25 Europese christian artists een paar dagen bij elkaar voor ontmoeting. Het was voor mij een weerzien met bekenden. Het waren mooie dagen met uitwisseling, muziek, worship, kunst, creativiteit etc. in een informele sfeer. 

Op een van de avonden gaf ik een kleine presentatie over mijn beeldend werk. Vooral mijn fotoproject "Handen over corona" sloeg aan. 
Daarnaast had ik (met iemand anders) oliepastels en schetspapier meegebracht, voor wie creatief wilde bezig zijn. Niet alleen beeldend kunstenaars gingen spontaan aan de slag, maar ook musici en dansers! Er ontstond een kleine expositie op de vloer van de kerk. Ook van grafittiwerk, o.l.v. een grafitti-kunstenaar, die door mijn materiaal was geïnspireerd om zelf ook e.e.a. aan te reiken aan wie dat wilde. 

Ikzelf maakte ook verschillende tekeningen, geïnspireerd door de worship van die dag. 

Schermafbeelding 2021-08-18 om 11.35.13

.

Op training: Art-Based Learning

Schermafbeelding 2021-07-24 om 19.02.36

24 juli 2021. Heerlijk, ik ging weer zelf op training! Op 2 trainingsdagen volgde ik de training over Art-Based Learning. Dit is een methodiek van kunstkijken, waarbij je leert van kunst en niet zozeer over kunst. De methodiek is ontwikkeld door Dr. Jeroen Lutters, lector bij ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten en wetenschappelijk onderbouwd. ABL bestaat uit een proces van 4 stappen.

Ik volgde de cursus in Museum Valkhof in Nijmegen, bij docent Famke Sinninghe Damsté. Toen ik lesgaf aan het Conservatorium van Amsterdam was zij mijn beste studente en nu was ze mijn docent, wat we allebei erg leuk vonden.

Een van de opdrachten was zelf een oefensessie organiseren voor ABL. Ik deed dat met 4 mensen in het inloophuis waar ik vaak kom. Het was echt heel gaaf. Je ziet het op 2 van de foto's. 

In de eerste bijeenkomst doorliepen we zelf alle 4 de stappen, waarbij je een dialoog aangaat met een kunstwerk en daarna er evt. artistiek mee aan de slag gaat. Naast enkele tekeningen, schreef ik een gedicht bij een foto van fotografe Nicole Segers, gemaakt in Montenegro. (Foto linksboven). Toen ik het gedicht via LinkedIn aan Nicole liet lezen reageerde ze heel enthousiast dat het precies de sfeer weergaf die ze daar had ervaren. Ze was er stil van. Je leest het gedicht hieronder. 

De cursus werd gegeven door het Cultuur College (van Cultuur Oost), i.s.m. ArtEZ, in een vorm van blended learning (digitaal gecombineerd met fysiek onderwijs) en leverde een certificaat op. Ik kan er nu bijv. workshops mee geven.

Boerin in zomerdorp in de bergen

Hoe zou ze heten?
Misschien wel net zoals mijn grootmoeder.
Of Svetlana.
Ik denk niet Maxima.
Maar het kan.

Ik denk ook dat ze niet de was ophangt
maar lakens aan de lijn ordent
zoals muziektekens
inclusief rusten

Er hangt nonchalant
een plastic bloemenkleed
over een houten muurtje
in alles berustend te drogen

Ik denk dat ze Maria heet.
Ze praat tegen de was
want het zijn eigenlijk engelen

het wit is doorschijnend
de mystieke materie raakt liefkozend
aan haar ruwe vingertoppen
en ik hoor absoluut zingen:
Ave Maria!

Ze zijn haar genaderd als tamme duiven
zodat ze hen kon ontvangen
zo aanspreekbaar als was aan de lijn
als de taal van haar boeren hart

de door wind bewogen
waaisels, omsluiten zorgzaam
haar verweerd gezicht
onder het paradijselijke licht
dat door het afdak sijpelt

De hemel blijkt huiselijk.
Op haar eigen erf
waar precies vandaag
zelfs de zomerzon deinst voor iets nog heilzamer

Gegroet Maria!
Dat wilden we je even zeggen
Gezegend de seizoenen in je ogen
gezegend de jaarringen in je huid

(Bij de gelijknamige foto van Nicole Segers)

.

Live schilderen bij Opwekking!

24 mei 2021. Wat een gave ervaring! Live schilderen in de livestream van de openingsavond van de Pinksterconferentie Opwekking 2021. Het thema van deze Opwekking was: "Het komt door Zijn naam". Ik schilderde hoe de naam van Jezus impact heeft op het overwinnen van het duister en tekende Zijn naam in krullen die uitwijden. Ik had ca een uur de tijd. Mooie sfeer. Ik zat op een gegeven moment met de muziek mee te swingen op het krukje achter de ezel. Mijn werk is geveild op Opwekking. 

Schermafbeelding 2021-05-24 om 12.23.57

.

Interview in Woord & Weg

1 mei 2021. In het aprilnummer van het magazine Woord & Weg, van de PKN, is een interview met mij opgenomen over Kunst in de Kerk. Ik was jarenlang lid en later coördinator van de Kunst in de Kerkgroep in mijn kerk en van de Protestantse Gemeente Huizen. Er is ook een werk van mij afgedrukt. 

Klik hier voor het Interview >>

Schermafbeelding 2021-04-23 om 09.53.27

.

1 op 1 Schilderworkshops in de kerk

3 april 2021. Sinds kort geef ik 1 op 1 schilderworkshops in mijn kerk: schilderen bij een Bijbeltekst. Deze laagdrempelige workshops zijn voor iedereen die er even uit wil en even creatief bezig zijn. Het gaat voor een belangrijk deel ook om de ontmoeting. De Paaskaars brandt en er klinkt zachte achtergrondmuziek. Tijdens het schilderen maak ik een schets van de deelnemer. 

Uitspraken van deelnemers:
"Kunst kan mensen helpen"
"Dit is niet alleen tekenen, maar zinvol!"
"Ik schilder van donker naar licht (rechtsonder)"
"Door het schilderen komt de tekst echt tot leven!"
"Er zitten allerlei lagen in die onzichtbaar zijn, net als het leven (linksonder)"
"Het is een mooi proces"

Schermafbeelding 2021-04-03 om 10.26.32

.

Gedicht in Top 1000 Prijs de Poëzie

31 maart 2021. Voor de tweede keer achter elkaar kwam een gedicht van mij in de Top 1000 van De Gedichtenwedstrijd van Prijs de Poëzie, de grootste, landelijke gedichtenwedstrijd van Nederland. Er waren 7023 inzendingen. Ieder gedicht in de Top 1000 kreeg feedback. Hieronder mijn gedicht en de feedback. 

Schermafbeelding 2019-10-04 om 17.22.30

Recept voor rood

Magenta met 2 druppels geel
levert een schitterend oranjerood op
Als je goed kijkt
zie je daarin de diepzeebodem
met nog onontgonnen levensvormen
1 druppeltje zwart erbij
en er is de warmte van de schaduw
die een open haard geeft
bewegend tussen zijn en niet zijn
de tijd in tedere kreukels

Even een waarschuwing:
gebruik van vermiljoen
maar een toefje, zo groot als 3 mierenpootjes
zonder meer het hoogste rood
volmaakt omvat door het pupil,
en losgezongen als een aria

Wat nou zo gek is,
het rode haar van Chris,
dat is niet rood maar oranje (met grijs)
Hoe vind je dat, nou hij vond mij
door mijn menu van kunst en geloof
Kus op de eerste date
tussen vermiljoen en schaduw
Kriskras als vliegtuigstrepen in de lucht
woelen de lokjes om zijn hoofd,
en tegelijk warm neuriënd als de opgaande zon

Ik kies een toon (wij tekenen samen)
en maak een lijn op papier,
“volg mij” zegt de lijn.
Nee, volg mij, zeg ik.
Ik leid de rosso Posca marker, als de route 66
het witte achterland ontsluitend
Zullen we knuffelen?
Ik leg mijn hand om zijn oranje baard
Magenta met 4 druppeltjes geel

 

Schermafbeelding 2021-03-21 om 13.30.00

.

Kunstblog LET'S ART! op Instagram

20 maart 2021. Sinds enkele maanden schrijf ik korte kunstblogs op Instagram, onder de titel: "LET"S ART!". Uitgangspunt is meestal een art quote, een citaat van kunstenaars of kenners van kunst. De blogs zijn herkenbaar aan de zwartwitte selfie, met tekst en logo. 

Mijn Instagram-account is: studiogrady_art_arteducation

Schermafbeelding 2021-03-18 om 16.08.02

.

Terugblik Online Workshop "Muziek in de verf!" Pabo

5 maart 2021. Op 2 maart gaf ik voor het eerst een live Online Workshop, en wel "Muziek in de verf!", het schilderen van muziek. Ik gaf deze workshop aan 2 groepen 3e jaars PABO-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. Ik had me goed voorbereid en liet ter inleiding een kleine powerpoint zien. Als vingeroefening werd er bij de eerste keer luisteren geschetst. Daarna werd er bij de muziek geschilderd of getekend, al naar gelang het materiaal dat de studenten hadden. Ze werkten bijna allemaal vanuit huis. De resultaten waren heel verschillend. Ik maakte telkens een brug naar hoe een dergelijke activiteit met kinderen kan werken, zodat er een relatie lag met de werkpraktijk van de studenten.

Ik zocht de muziek zorgvuldig uit: "Dans van de Suikerfee" van Tsjaikovski. Sprookjesachtig, dus het spreekt bij kinderen tot de verbeelding en er gebeurt muzikaal het e.e.a. zodat er ook wat te schilderen valt.

Op de foto zie je de resultaten van de eerste sessie van 50 minuten. 

Reacties van 2 studenten:

"Ik heb deze workshop ontzettend inspirerend ervaren. Het is echt buiten je comfortzone denken, iets wat voor mij wel lastig is. Het is ook helpend om op deze manier de vaste regels los te laten, en gewoon te doen. Heerlijk ontspannend, en zeker leuk om mee te nemen in de praktijk".

"Wat we (...) deden vond ik echt leuk en leerzaam. Ten eerste omdat het best rustgevend was, maar ook als inspiratie om later met de klas te doen. Ik had het nog nooit gedaan, maar je gaat echt goed luisteren naar de muziek en ook de spanning van verven en dat het mooi moet zijn gaat wel een beetje weg daardoor. Dus ik vond het een leuke en leerzame nieuwe ervaring".

Schermafbeelding 2021-03-04 om 19.32.09