Handen over Corona

Toelichting

Tijdens de eerste coronagolf, in het voorjaar van 2020, begon ik in mei met mijn fotoproject "Handen over Corona". Ik vroeg mensen op straat of ze met hun handen wilden uitdrukken hoe zij de coronacrisis ervaren. Daar maakte ik met mijn mobiel foto's van, die ik in zwartwit zette. 

In totaal maakte ik 100 foto's. Bij elke foto noteerde ik de voornaam en in één zin wat ze er mee uitdrukten. 

Gedurende een aantal maanden plaatste ik een paar keer per week een foto op Facebook en Instagram, met een korte beschrijving van de ontmoeting. In de zomermaanden was er een expositie van een aantal foto's in de Oosterlichtkerk in Huizen. 

Op deze pagina een selectie uit de 100 foto's.
Na de foto's worden nog enkele uitwerkingen gepresenteerd.

Schermafbeelding 2023-06-26 om 18.21.39
Schermafbeelding 2023-06-27 om 12.48.23
Schermafbeelding 2023-06-26 om 22.10.12

104487248_1370892509767915_1818119557371578347_o 2 2

Expositie

Tijdens corona waren er geen kerkdiensten. De Oosterlichtkerk in Huizen was op twee momenten in de week open voor wie behoefte had om even in de kerk te zijn. Foto's van mijn project waren daar neergelegd en opgehangen. Op een tafel lag een schriftje, waarin mensen konden reageren of hun eigen gevoelens bij de coronacrisis opschrijven. 

Online Bezinningsmoment

Een project dat voortvloeide uit Handen over Corona was het op uitnodiging verzorgen van een zgn. Bezinningsmoment rond de foto's. In mijn kerk werden tijdens corona elke woensdag korte uitzendingen verzorgd via KerkTV. Ik verzorgde een uitzending rondom mijn project, omlijst met passende video's en muziek. Ik licht enkele foto's en ontmoetingen toe.

Online Kerkdienst

Ds. Geertje de Vries ontwierp een online kerkdienst rondom mijn project Handen over Corona. Ik had daar zelf ook een aandeel in. In haar preek verwoordde ze hoe kunstenaars dingen zien waar anderen misschien aan voorbij lopen. En dat er geloof, hoop en liefde voor nodig is voor de ontmoetingen die ik had en de foto's die ik maakte. Er was zang door haar dochter, die zelf een aantal van de foto's had uitgezocht als illustratie bij de song: Beautiful People.

Vanwege corona waren er verder geen mensen in de zaal, maar werd het uitgezonden via KerkTV.