News

Volg hier de activiteiten van Studio Grady in 2024: -

Kunstprojecten in natuurhuisje Ermelo - Workshop aan de eettafel: Duo-sessie - Exposeren in de bibliotheek - Opdracht: Cover en illustraties voor dichtbundel - Beeldmeditatie "I Today" voor kunstwebsite ArtWay - Interactieve SESSIE rond kunst, filosofie en geloof - Workshop MONOPRINT in Inloophuis Herberg Tolvrij - Kunstzinnig en poëtisch concert ONDER DE ZON - Opening Kunstetalage Inloophuis Tolvrij - Voordracht in de bibliotheek - Video voor HEEL DE AARDE - Workshop VTS op de PABO - Fotoshoot voor EO Visie - Boekmiddag in Inloophuis Tolvrij

.

Kunstprojecten in natuurhuisje Ermelo

Schermafbeelding 2024-07-18 om 15.02.31

WhatsApp Image 2024-07-18 at 11.40.05

21 juli 2024. Afgelopen week verbleef ik samen met mijn vriend en beeldende kunstenaar Stephan Ruigrok, 5 dagen in een natuurhuisje in Ermelo. De natuurlijke omgeving gaf prachtige inspiratie voor tekenen en schilderen. Ik werkte in deze week aan 3 projecten.

De eerste was een samenwerking met Stephan. We maakten allebei elke dag enkele verbeeldingen van het landschap achter het huisje, een uitgestrekt veld met hoog opgeschoten grassen, aan een bosrand. Elke dag kozen we er 1 van ons beide uit voor ons project. Zo ontstonden er 4 sets. We noemden het project naar een dichtregel van Ida Gerhardt: "de wiegeling der grassen" (1947). Op de foto links het werk van Stephan en rechts het werk van mij. We werkten steeds met verschillende technieken.

Het tweede project waren 2 kleine schilderijtjes geïnspireerd op het houten natuurhekje voor het huisje: 15 x 15 cm. Op de afbeelding linksonder het 2e schilderijtje. 

Het derde project was het maken van een serie digitaal bewerkte foto's. Ik maakte de foto's van een soort kale haag met grillige takken. De foto's werden bewerkt, in zwart-wit gezet, contrast versterkt en steeds meer geabstraheerd. Ik plaatste er teksten in en noemde het project "About the truth". Ik ga nog verder werken aan dit project. De onderste afbeelding is een van de foto's. 

 

Schermafbeelding 2024-07-17 om 11.52.44 kopie

.

Workshop aan de eettafel: Duo-Sessie

20 juli 2024. Op vrijdagavond 12 juli kwamen Anneke en haar volwassen dochter Michelle bij mij schilderen. Deze workshop was speciaal ontworpen voor deze gelegenheid, waarvoor ik een bestaande workshop aanpaste. Het was een verjaardagscadeau voor Michelle en ze wilde graag dat het een verrassing was wat we zouden gaan doen. 

We schilderden bij gedeelten uit Psalm 91 en muziek van Mendelssohn bij deze psalm. Inhoud, beeld en muziek kwamen samen in een schilderij. Na het doornemen van de Bijbektekst, werd er bij de muziek geschetst met houtskool, om de muziek beeldend te verkennen. Samen met wat hen persoonlijk aansprak in de Bijbeltekst, ontstond bij beide een thema, dat de basis werd voor hun schilderij. 

Ik begeleidde het proces vervolgens waar nodig en gewenst. Het was een mooie avond met mooie reviews:

Anneke: Door de opbouw en het proces ging er iets in me groeien
Michelle: Door de opbouw en het proces kreeg het eindproduct meer diepgang

Thema: Anneke (paarse schilderij): Beschutting van schaduw en nacht, roep naar God en Zijn antwoord
Thema: Michelle (bruinige schilderij): Beschutting van de ontzagwekkende, licht van de engelen

Schermafbeelding 2024-07-20 om 19.08.06

.

Exposeren in de bibliotheek

Schermafbeelding 2024-07-04 om 10.49.30

5 juli 2024. Deze zomer exposeer ik 20 kunstwerken in de bibliotheek in Huizen. Ik exposeer samen met keramiekkunstenaar Wilma Bruinsma.

12 van de kunstwerken zijn originelen uit mijn boek Alles wat zacht was. Het boek is te leen in de bibliotheek, dus dat geeft een hele mooie context. Verder zijn er wat grotere tekeningen, schilderijen en fotografie.

De expositie is een initiatief van de AtelierRoute Huizen. Elke paar maanden exposeren 2 kunstenaars.

Het werk van Wilma en mij past mooi bij elkaar, we werken allebei met subtiliteiten in ons materiaalgebruik.

De expositie is in de "huiskamer" op de eerste verdieping van de bibliotheek en te bezoeken op de openingstijden van de bieb.

Op 3 augustus hoop ik er een workshop te geven rondom mijn expositie.

.

Opdracht: Cover en illustraties voor dichtbundel

Cover Weersomstuit

1 juli 2024. Op deze dag is de nieuwste dichtbundel van mijn uitgever, Uitgeverij Anderszins, gelanceerd. De titel is: Weersomstuit en 80 andere klimaatgedichten en gaat dus over het klimaat. De uitgever, Fiet van Beek, nodigde mij uit om het beeld voor de cover te maken en daarnaast 4 zwartwit-illustraties voor het binnenwerk, voor bij de 4 thema's in de dichtbundel: Het weer, natuur, vervuiling en licht. 

Voor de cover werkte ik met ecoline en oliepastel en voor het binnenwerk met inkt, markers, potlood en houtskool. In de ontwerpfase werkte ik met verschillende concepten. Het team dat de bundel realiseert kwam bij mij thuis om hieruit te kiezen en nog extra aanwijzingen te geven. Ontwerpster Laurien Stam heeft de cover verder ontworpen en verzorgt ook de lay-out van de bundel.

De bundel is in de voorverkoop te bestellen via de webshop van de uitgever >> Tot 1 oktober is de prijs 20 euro, daarna 25 euro. Weersomstuit komt in oktober 2024 uit. 

.

Beeldmeditatie "I Today" voor de kunstwebsite ArtWay

25 juni 2024. Voor de kunstwebsite ArtWay schreef ik opnieuw een beeldmeditatie. Deze keer over het kunstproject "I Today" van mijn vriend, beeldend kunstenaar Stephan Ruigrok. Het bijna dagelijks schilderen van een zelfportret plaats ik in het licht van de ontwikkeling van zijn geloof. 

De beeldmeditatie is op de website van ArtWay te lezen en wordt tweewekelijks verstuurd aan ca 2000 abonnees. 

Klik hier voor de beeldmeditatie >>

Schermafbeelding 2024-06-22 om 19.30.27

.

Interactieve SESSIE rond kunst, filosofie en geloof

29 mei 2024. Als bestuurslid en educatief ontwerper bij leergemeenschap De Blauwe Koepel, organiseerde ik een interdisciplinaire en interactieve "Sessie" in Inloophuis Herberg Tolvrij in Huizen. Deelnemers waren docenten, kunstenaars, mensen in de zorg en gasten van het inloophuis.

Het thema was: "Het volmaakte en het onvolmaakte". Het programma bestond uit verschillende onderdelen die in elkaar overvloeiden. Bij elk onderdeel konden de deelnemers met houtskooltekeningen reageren en associeren op wat er langskwam. 

Zo lazen we uit de Bijbel het verhaal van de barmhartige Samaritaan. We bespraken een kunstwerk van Berlinde de Bruyckere a.d.h.v. de methode VTS (Visual Thinking Strategies) en gaven hieraan een tegenreactie met uitbeeldingen met lappen stof en ook weer een houtskooltekening. Er was een kort filosofisch betoog rond de volmaaktheid van kwetsbaarheid en een presentatie door Brian Silos over zijn werk met kwetsbare jongeren. 

Aan het eind werden de tekeningen met elkaar gedeeld: wat waren jouw ervaringen? En werd er in enkele woorden kort gereageerd op de middag: "verrassend, verrijkend, compleet, heel mooi programma, fijne sfeer", waren enkele reacties. 

Op de website van De Blauwe Koepel een uitgebreidere terugblik en meer info over de organisatie >>

Schermafbeelding 2024-05-29 om 15.53.44

.

Workshop MONOPRINT in Inloophuis Herberg Tolvrij

Schermafbeelding 2024-05-07 om 12.25.23

8 mei 2024.  Voor het eerst gaf ik een workshop met monoprint. In aanloop naar mijn boek maakte ik 89 monoprints en een selectie van 19 beelden kwam in Alles wat zacht was terecht. Nu gaf ik mijn ervaringen door aan een groep van 9 enthousiaste deelnemers in inloophuis Tolvrij in Huizen.

 
Er werd gewerkt met een persoonlijk thema rond eigen kernwaarden en associaties. Heel mooi om te zien hoe iedereen zijn eigen proces doormaakte. Sommigen vanuit chaos naar focus en anderen juist vanuit gerichtheid naar het vrije experiment. Er waren voor alle deelnemers 3 vellen mixed media papier om eea uit te proberen en een kleine serie te maken. Er werd gewerkt met stukjes plastic zak en andere materialen, om met acrylverf op papier te printen.

Het was een mooie middag in een fijne, ontspannen sfeer vol creatief experiment.

.

Kunstzinnig en poëtisch concert ONDER DE ZON

16 april 2024. Op 14 april 2024 gaf ik een kunstzinnig en poëtisch concert in De Duif in Huizen. Ik werkte in dit concert samen met zangeres Janine Beens en pianist Jan Willem van Delft. Zij maakten de muziek en ik droeg voor uit mijn boek Alles wat zacht was. Tegelijk werden de bijbehorende kunstwerken uit de tweeluiken vertoond op de beeldschermen naast het podium. 

Het was een hele mooie avond, waarbij na maanden voorbereiding alles op z'n plek viel. De reacties na afloop waren ook bijzonder positief. 

Ik benaderde Janine, die ik al kende als zangeres, in augustus 2023, toen de eerste songs uit haar nieuwe album Polaris op YouTube verschenen. Ik zag grote raakvlakken met mijn boek en het leek me mooi om iets samen te doen. 

Janine timmert al jaren aan de weg en won voor haar eerste album de Zilveren Duif Award voor beste album. Jan Willem is een grote naam in gospel Nederland. Een geweldig team om mee samen te werken! 

Meer info, foto's en video op mijn boekwebsite: www.alleswatzachtwas.nl 

Schermafbeelding 2024-04-15 om 12.27.22

Hiernaast een videocompilatie van 10 minuten, met een impressie van de zang, muziek en voordracht. Het concert zelf duurde 1,5 uur, zonder pauze. 

.

Opening Kunstetalage Inloophuis Tolvrij

Schermafbeelding 2024-04-06 om 21.05.13

6 april 2024. Op 5 april 2024 is de nieuwe kunst-etalage van christelijk Inloophuis Herberg Tolvrij in Huizen, feestelijk geopend. Al maanden hebben we hier met een team naartoe gewerkt.

De eerste exposant die we hebben uitgenodigd is Rietje Bakker uit Huizen. Haar werk past heel mooi bij het karakter van Tolvrij. Het mag religieus zijn, het is menselijk en communiceert duidelijk.

Rietje begon op latere leeftijd met schilderen en heeft zich sterk ontwikkeld. Ze volgde hiertoe de nodige lessen, o.a. bij de Gooise Academie. Weetje: Rietje is de vrouw van TV-persoonlijkheid Andries Knevel.

Ik sta hier op de foto samen met Rietje bij haar werk, maar ik organiseer de exposities samen met kunstcollega Willem Zijlstra. We gaan ca elke 2 maanden een nieuwe expositie inrichten en proberen daar omheen ook activiteiten te organiseren.

De kunstetalage is een prachtige toevoeging aan de gastvrijheid van Tolvrij. Ik kom er al 10 jaar als gast en ik geef er soms een workshop. Mooie plek. Kom gerust langs voor een bakkie koffie!
Meer info op www.tolvrij.nl

.

Voordracht in de bibliotheek

1 april 2024. Voor de eerste keer na de boekpresentatie vorig jaar juni, droeg ik voor uit mijn boek Alles wat zacht was. Ik nam deel aan het Open Podium voor schrijvers en dichters in de bibliotheek in Huizen.

Het was een hele mooie ervaring om nu uit mijn eigen boek voor te dragen. Al eerder nam ik deel, toen met een kleine verzameling losse gedichten. Nu vulde ik de voordracht in met een ritme van poëzie en het tonen van de bijbehorende kunstwerken.

Het leverde mooie gesprekken en reacties op. Men was onder de indruk. Een van de andere deelnemers vond het boek ook nog eens een prachtige uitgave en kocht graag een exemplaar.

Mooi ochtend!

Schermafbeelding 2024-03-31 om 11.52.57

Mijn vriend Stephan maakte een korte video, met een fragment uit de voordracht. 

Veel meer info, reviews en nieuws over Alles wat zacht was vind je op: www.alleswatzachtwas.nl 

.

Video voor HEEL DE AARDE

Schermafbeelding 2024-03-25 om 11.41.45

25 maart 2024. Afgelopen zaterdag is er een selectie gemaakt voor de nieuwe, reizende expositie van christelijk kunstcollectief Arsprodeo, getiteld "Heel de aarde". Met deze expositie wordt aandacht gevraagd voor de klimaatproblematiek en hoe wij omgaan met de schepping.

Ik presenteerde 3 projecten: een tekening op doek die is geïnpireerd op Munch, 3 kleine schilderijen met zelfportretten en het thema "Ichthus" en een al wat oudere video, die ik ook relevant vond voor het thema en waar ik nog steeds achter sta.

Uiteindelijk koos de ballotagecommissie voor mijn video "Place". Een wat mystiek werk. Het verbeeldt de relatie tussen mens, natuur en God. Nu ga ik aan de slag om de video expositieklaar te maken: sokkel, beeldscherm en snoeren. Incl. goede verpakking, want hij gaat 2 jaar door het land reizen.

Ruim 20 kunstenaars presenteerden bijna 40 kunstwerken. Daarvan zijn er 22 geselecteerd. Ik vind het een hele mooie expositie geworden, met heel divers werk: schilderijen, tekeningen, installaties, digitaal ontwerp, houtdruk, wandobjecten en video. Een kleine selectie is al te zien op de website van Arsprodeo: www.arsprodeo.nl

Vanaf september reist deze expositie door het land en gaat meest kerken aan doen. We werken in dit project samen met Groene Kerken, o.l.v. Drs. Carla Dik - Faber, die ook in de ballotagecommissie zat.

.

Workshop VTS op de PABO

20 maart 2024. Al verschillende jaren kom ik op de Christelijke Hogeschool Ede om workshops te geven aan 3e jaars Pabo-studenten. Dit jaar was ik uitgenodigd om de studenten te laten kennismaken met Visual Thinking Strategies, oftewel VTS.

VTS is een methode om kunst te bespreken. Ik vertelde iets over de achtergrond en gedachte van VTS en hoe het werkt. En natuurlijk deden we samen ook een VTS-gesprek. Ik had daarvoor het verhalende schilderij "De val van Icarus" van Brueghel uitgekozen.

Daarnaast liet ik hele andere kunst zien als voorbeeld van wat er mogelijk is. En ik liet zien dat VTS ook op andere leergebieden toepasbaar is, zoals op nieuwsfoto's en grafieken.

Als inleiding en ook als afronding gaf ik aan wat de meerwaarde van VTS voor jouw onderwijs kan zijn, wat het kan bijdragen aan de ontwikkeling van de leerlingen die je onder je hoede hebt.

De studenten stelden hele relevante vragen en legden hierbij een relatie met hun onderwijspraktijk. In de evaluatie verwoordden zij wat zij van de workshop meenemen in hun studie en lespraktijk. Reacties gingen o.a. over het meer in kunst zien door VTS, over het geen oordeel hebben over de bijdragen, over hoe je een gesprek over kunst kunt hebben met (jonge) kinderen, en over zelf anders naar kunst kijken.

Mooie middag, waarin ik de workshop in 2 sessies van 2 groepjes studenten gaf. Ik heb er zelf ook weer van geleerd.

Schermafbeelding 2024-03-19 om 21.37.18

.

Fotoshoot voor EO Visie

9 en 22 maart 2024. Als kunstenaar kom je nog weleens ergens. Afgelopen week werd ik door een van de redacteuren uitgenodigd om deel te nemen aan een fotoshoot voor het Paasnummer van de EO Visie.

De setting was een paasbrunch met allerlei figuranten. Waaronder ik als kunstenaar die op het geheel reageerde met een schilderij. Ik maakte een schetsmatig schilderij, geïnspireerd op de Opstanding.

Leuk om een kijkje achter de schermen te hebben van zo'n shoot. De sfeer was bijzonder ontspannen en tegelijk doelgericht. Na een tijd inrichten, posities zoeken, de dynamiek ontwikkelen, was daar het moment van de daadwerkelijke shoot.

Alle deelnemers werden ook nog geïnterviewd en apart op de foto gezet.

Het was weer een mooie ervaring erbij.
Het eindresultaat is heel mooi geworden.

Het hele interview met mij kun je lezen via de pagina "Publicaties & Media" >>

WhatsApp Image 2024-03-08 at 12.31.07 2

WhatsApp Image 2024-03-21 at 15.40.41 3

.

Mooie Boekmiddag in Inloophuis Herberg Tolvrij

12 februari 2024. Opnieuw mocht ik ervaren dat mijn boek ook anderen kan inspireren tot creativiteit. Op de mooie boekmiddag rond Alles wat zacht was mocht ik 10 gasten ontvangen, waarvan 2 deelnemers via mijn uitgever kwamen. De meeste anderen waren gasten van het inloophuis.

Ik gaf een presentatie over het maakproces van het boek en daarna gingen we met elkaar in gesprek. Er werd o.a. opgemerkt dat de techniek die ik liet zien om kunst te maken een eye-opener was om zelf mee aan de slag te gaan. Ook inspireerde het tot de aankoop van een boek. 

In de 2e helft van het programma maakten de aanwezigen onder mijn begeleiding zelf een tweeluik met een kunstwerk (tekening) en een gedicht. De boeiende resultaten waren veelzijdig en verrassend. In stilte werd elkaars werk bekeken en gelezen, waarna er ruimte was voor vragen en opmerkingen.

Een hele geslaagde Boekmiddag die "fantastisch, verrassend, leerzaam en inspirerend werd genoemd door de deelnemers. 

Op de boekwebsite vind je meer resultaten van de deelnemers:
www.alleswatzachtwas.nl >>

Schermafbeelding 2024-02-05 om 22.24.34