Installaties & Diverse Media

Toelichting

Op deze pagina vind je een overzicht van enkele kunstprojecten in 3D, kleine installaties en werk in diverse media.

.

Cadens van Heilige Grond

Grady van den Bosch Heilige Grond Kernfoto

60 x 280 cm
7 x 1 foto, digitaal bewerkt, op plexiglas.
Plakletters op de muur. Muziek via mp3-speler en boxen.

“… want de grond waarop je staat is Heilig” Exodus 3 : 5b

Met bovenstaande uitspraak begint God zijn reis, zijn Exodus met Mozes en het Joodse volk. Heilige Grond is een samenzijn met de Allerhoogste. In mijn geloofsleven heb ik vaak Godservaringen en mag ik me op Heilige Grond weten; ook met mij is God op weg.

Met dit startpunt in Exodus begint ook een voortdurende dialoog tussen God en het volk Israël, tijdens hun tocht door de woestijn. God is er bij.

Deze ervaring van Heilige Grond en deze dialoog heb ik verbeeld in het werk “Cadens van Heilige Grond”. De foto is gemaakt in de vroege avond van de late zomer aan het Gooimeer. Ik ervoer daar door de atmosfeer ook Heilige Grond en ging foto’s maken. Een foto sprong er voor mij uit. De verstilling, de verwondering, de grootsheid en tegelijk tederheid van het licht. Je voelt bijna de adem van God. Dat jongetje dat we allemaal kunnen zijn. De pier die het water begaanbaar maakt, zoals de zee splijt in Exodus.

Het eindconcept is een serie van 7 x deze foto, 7 is een heilig getal in de Bijbel en de serie geeft meteen ook de beweging aan die we in Exodus zien. Daaronder staan akkoordsymbolen, onder elke foto 1. Gods aanwezigheid betekent bezieling, zoals muziek. De eenvoudige muziek die ik zelf ontwierp is ook te horen, met een liggende toon in de bas, om de continuïteit van Gods aanwezigheid aan te geven. Zo’n afgebakende serie akkoorden heet een cadens. (Zie afbeelding onder)

In dit werk ben je onderweg, in een dialoog tussen hemel en aarde, met God die steeds dezelfde is.

(De muziek is ingespeeld door pianist Jan Willem van Delft)

Grady van den Bosch Heilige Grond Beeldbestand 2

(Dit was mijn inzending voor de expositie EXODUS van o.a. het Bijbels Museum,
online en in Buitenplaats Doornburgh bij Utrecht.)

.

 

Bounderies

Deze klei-objecten zijn onderdeel van de installatie Bounderies. Het verbeeldt de chronische beperkingen die ik in mijn hoofd ervaar, na ziekte. De objecten willen uit de doosjes breken. 

Hieronder drie foto's, zelfportretten bij de installatie.

10 Grady

Schermafbeelding 2023-07-11 om 12.37.47

.

Crucifix

Voor deze crucifix gebruikte ik een stuk plastic van ca 150 x 120 cm. Ik maakte er enkele snedes in en begoot het met bruine lak, teakkleur. 

 

Crucifix

20170712_113731 kopie

.

70 x 7

Deze video-installatie gaat over vergeving. In de video wordt telkens een rood kruisje uitgewist en op de vloer ligt een kleed van 70 x 7, oftewel 490 blanco visitekaartjes. Het gaat over het wegnemen door Jezus van alle ruis in je leven. Je mag vergeven zijn, schoongemaakt zijn. En zo krijgen we ook de opdracht om elkaar te vergeven.

 

20170710_203055

.

Ik heb dorst

In deze installatie zien we een opstelling van 13 flessen, die verwijzen naar de setting van het Laatste Avondmaal. In 11 flessen zit een briefje met de tekst: "ik heb dorst", dat zijn de discipelen, maar ook jij en ik. In 1 fles zit azijn en een stuk spons, verwijzend naar Judas en de kruisiging van Jezus, waar hij een spons, gedoopt in azijn te drinken kreeg. De laatste fles is open en er zit water in. Deze fles verwijst naar Jezus, die het Levend Water is. 

Ik heb dorst Close up

.

Jesus Kintsugi

Deze twee kunstwerken met verschillende media, zijn gemaakt voor een expositie voor International Justice Mission en verwijst naar het onrecht en lijden van kinderen in de gedwongen prostitutie. 

Kintsugi is een Japanse methode om gebroken aardewerk met goud te herstellen. De breuknaden worden goud en het aardewerk is nog meer waard. Zo herstelt ook Jezus ons. Zelfs als we ten diepste gebroken zijn, zoals de genoemde kinderen. 

Fotografie, collage, houtskool, acrylverf, Poscamarker op MDF.

 

Grady van den Bosch - Golden healing of brokenness

20190503_161654