News 2018 II

.

News: Lees over de activiteiten van STUDIO GRADY:

Schilderij in Kerstmeditatie Kerkblad Protestants Huizen - Community Art Project in de kerk: Beeldend Bezinnen Advent - Nieuw thuis voor mijn schilderijen - Exposeren in de Pop-Up Herberg - Lesbrieven voor de expositie "Van Letter tot Leven" - Mijn schilderij bij afscheid - Terugblik AtelierRoute Huizen 2018 - Terugblik Workshop Beeldende Tijd - Deelname expositie "Van Letter tot Leven" in Dordrecht - Filmproject "Generation Conversation" - Beeldmeditatie voor ArtWay: "Lichtkruizen" - Abstracte Tuinimpressies met inkt - Exposeren in de Bovenkerk in Kampen

.

Schilderij in Kerstmeditatie Kerkblad Protestants Huizen

24 december 2018. In haar kerstmeditatie voor het kerkblad van de Protestantse Gemeente Huizen, heeft ds. Richtsje Abma een gedeelte gewijd aan mijn schilderij Christuskind II. De afbeelding werd in de kerstkleur groen afgedrukt. Daarom plaats ik het origineel ernaast. Je kunt de pdf lezen om het gedeelte over het schilderij in de context van het hele stuk te begrijpen. Pdf: Christuskind Meditatie Verbinding Kerst 2018

Lees hier het begin uit het fragment over Christuskind II:
In de gebedshoek van de PopUp Herberg hangt dit doek van Grady van den Bosch, een Huizense kunstenaar. We zien een pasgeboren baby die luidkeels huilt. Het is een realistisch beeld. Zoals een baby is. Geen zoet, lief en stil kindje in de kribbe. Maar een kind in zijn blootje. Aan de ene kant een blauw doek, de kleur van de hemel. Aan de andere kant een halo, een stralenkrans van goud omdat hier een heilig kind ligt. (Lees meer in bovenstaande pdf).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Community Art Project in de kerk: Beeldend Bezinnen Advent

20 december 2018. Afgelopen maand mocht ik weer 2 avonden schilderen bij Adventthema's begeleiden in de Oosterlichtkerk in Huizen. Ik schilderde zelf ook mee. We schilderden bij een Bijbeltekst en een gedicht. Het is een laagdrempelige activiteit voor iedereen die het fijn vindt om op een kunstzinnige manier bij Advent stil te staan. Een ieder kiest uit de teksten wat hem/haar het meest raakt. Dit en de resultaten, delen we met elkaar. Alles wordt in de kerk gehangen. Hiernaast mijn schilderijtjes: 1: Bij Lucas 3: De dalen worden gevuld en dat gaat uitkomst geven, omdat Jezus komt. 2: Bij Micha 5: Bethlehem, de stad waaruit de eeuwige voortkomt, die in de kracht van God staat. Uit het gedicht: Bethlehem, een stad van Pelgrims.

Een hele mooie reactie op het 2e schilderijtje, op Instagram:
"When we express ourselves freely, people catch a glimpse of the image of God"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

.

Nieuw thuis voor mijn schilderijen

17 december 2018. Afgelopen maanden hebben verschillende schilderijen van mij een nieuw thuis gekregen. Ik verkocht op de atelierroute 3 goedkope schilderijtjes, met goedkoop materiaal gemaakt, maar wel artistiek interessant. Een van de kopers maakte er een mooi lijstje omheen en nu hangt het te pronken in hun eethoek! En een crucifix werd gekocht door een echtgenoot, als cadeau voor de verjaardag van zijn vrouw, mijn dominee. Hij zocht een van mijn mooiste werken uit! Ook daar komt nog een lijstje om. Ik heb nu verschillende crucifixen verkocht, waarvan aan 2 dominee's.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Exposeren in de Pop-Up Herberg

28 november 2018. In de maand december exposeer ik 4 werken in de Pop-Up Herberg, in het winkelhart van Huizen. Ik exposeer samen met 2 anderen van mijn Kunst-in-de-Kerkgroep. Op de foto's mijn werk in de meditatieve hoek, vlnr: Ontferming (fotografie), Christuskind II en I (Acryl en collage) en Annunciatie (Abstractie van de Engel Gabriël bij Maria). De Herberg is een initiatief van verschillende kerken in Huizen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

25 december 2018. Op 15 december is in de Pop-Up Herberg gefilmd door het NCRV televisieprogramma "Met Hart en Ziel". Ik was toevallig aanwezig. Ook mijn schilderijen werden gefilmd. Ik was benieuwd naar de uitzending, het werd een heel leuk item. Het accent lag op de wens-engeltjes voor in de boom. Maar er was toch ook een shot van de gebedshoek met o.a. mijn schilderijen. En zo nu en dan zag je een schilderij op de achtergrond. Ik zelf kom 2 seconden in beeld, en ook hang ik de laatste engel in de boom :) Voor even mijn werk op nationale televisie, toch leuk. Hierbij de link naar de uitzending: https://www.uitzendinggemist.net/aflevering/459826/Met_Hart_En_Ziel.html

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Lesbrieven voor de expositie "Van Letter tot Leven"

5 november 2018. Voor de landelijke expositie "Van Letter tot Leven", in de Wilhelminakerk in Dordrecht, ontwierp ik een lesbrief voor het PO en voor het VO. Enkele kunstwerken uit de expositie vormden de inspiratie. Leerlingen mogen ook zelf kunstwerken maken, die krijgen een plek in de hal van de kerk. Hierbij een link naar de lesbrieven.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Mijn schilderij bij afscheid

27 oktober 2018. Ik heb lang getwijfeld of ik dit bericht zou plaatsen. Maar het geheel heeft me diep geraakt en bemoedigt wellicht ook anderen. Een jaar geleden kocht een kennisje mijn schilderij "Vrouw met kind", gebaseerd op een foto die ik maakte in Cambodja. Ze was er meteen weg van. Het schilderij ging zoveel voor haar betekenen dat ze besloot dat het op haar rouwkaart kwam, toen ze terminaal ziek werd. Behalve dat, kreeg het ook een plek in de afscheidsdienst. In de laatste tijd van haar leven en in de aanloop naar de afscheidsdienst kwam bij verschillende betrokkenen, ook bij mij (ik bezocht haar verschillende keren), psalm 131 naar voren. Het werd in verband gebracht met het schilderij, en de situatie van mijn kennisje. "Ik heb mijn ziel tot rust gebracht, als een kind op de arm van de moeder". Dit was ook de tekst in de afscheidsdienst, waarbij het schilderij in de overdenking werd verwerkt. Alles bij elkaar voelde het als een bijzondere aanraking van God, voor haar en mij tegelijkertijd, tot in nieuwe, diepe lagen in mij, waar ik heel stil van werd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik AtelierRoute Huizen 2018

15 oktober 2018. De AtelierRoute 2018 waren 2 mooie dagen, die wat langzaam op gang kwamen. Best aardig wat bezoekers, mooie reacties en een stapeltje kaarten verkocht. Ook nog 3 goedkope werkjes uit de grabbelbak. Dit jaar geen groot werk verkocht. Mooie gesprekjes gevoerd. Mijn fotowerk werd het meest gewaardeerd en ook het gele opstandingsschilderij. verder had een ieder zo haar/zijn eigen favorieten.

Uit het gastenboek: "Mooi verstild werk met veel zeggingskracht". "Grady, erg knap van je dat je emoties tot uiting brengt in Jezus van het kruis gedragen". "Grady, ik ben diep onder de indruk. Zou hier wel een hele dag kunnen blijven!". "De dragende lijdt met de gedragene liefdevol in kleur. Moooi.......". "Prachtig Grady. Het gevoel, de vorm, de kleur. Je maakt het tot iets bijzonders!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Beeldende Tijd

9 oktober 2018. De workshop in de serie Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus, was op 9 oktober een spannende reis, waarin persoonlijke ervaringen en persoonlijke verbeeldingen centraal stonden. Er was ruimte voor gebrokenheid. De drie beginnende schilders en drie ikonenschilders maakten een mooi proces door. De Bijbeltekst uit Openbaring 10 legde de basis. Extra kleur gaf het gedicht "Tijd" van Rutger Kopland. De indringende muziek van de Franse componist Olivier Messiaen (1908 - 1992) vormde de muzikale grondttoon: het 7e deel uit "Quatuor pour la fin du temps" (1941), over de engel die het einde van de tijd aankondigt, uit onze Openbaringtekst. Hij schreef het in WO II in krijgsgevangenschap.

Uit de evaluaties: "Prachtig van opbouw". "Een ervaring die ik niet snel zal vergeten". "Heel plezierig en verrassend". "Voor herhaling vatbaar". "Ik vond het spannend, had ook wel momenten van ehhh, maar ben toch trots op m'n resultaat". Over het begeleiden: "dat doe je in echt mooi evenwicht en wijsheid". "Enerzijds je rust en warmte, maar ook je kracht". "Dat je ook op toegankelijke wijze mensen in beweging kan zetten om patronen te doorbreken"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Deelname expositie "Van Letter tot Leven" in Dordrecht

29 september 2018. Mijn video "Rachab" is geselecteerd om deel te nemen aan de landelijke expositie "Van Letter tot Leven", in de Wilhelminakerk in Dordrecht. Het is een expositie van Stichting Platform Kerk & Kunst en loopt van 26 oktober t/m 24 november 2018. Het thema van de expositie verwijst naar 400 jaar Synode van Dordrecht, met daarbij de lancering van de Statenbijbel. Deze "letter" brengen ca 35 kunstenaars "tot leven" met hun werk. Mijn video Rachab is te zien op de videopagina van mijn website, met daar ook een korte toelichting. Als bestuurslid zit ik ook in de organisatie van de expositie, maar niet in de ballotage.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 oktober 2018. Op de foto's links de presentatie van mijn video Rachab, op de (opening van de) expositie Van Letter tot Leven. De mooie mediazuil voor mijn miniprojector met koptelefoon, werd door een van de inrichters gemaakt.

26 november 2018. In het gastenboek van de expositie stond een mooie reactie op de video: "Zeer onder de indruk van de video van Rachab - Grady van den Bosch. Heel mooi vormgegeven en de prachtige muziek van Rachmaninov maakte een lawine van gevoelens, melancholie en herinneringen los van dingen die voorbij zijn."

.

Filmproject "Generation Conversation"

16 september 2018. Na maanden voorbereiding werd het resultaat van het religieuze filmproject "Generation Conversation" in de kerkdienst vertoond. Het gaat om een community-artsproject, waarbij verschillende generaties worden gefilmd die met elkaar in gesprek gaan over het geloof, met name over God. De jongste deelnemer was 4, de oudste 80+. Er zijn twee versies gemaakt: een korte en een langere. Het idee is van mij, maar ik heb het samen met een fijn team van mensen uit de kerk uitgewerkt. Ik ging zelf in gesprek met de 16-jarige Estelle. Vanwege de privacy plaats ik geen van de versies op mijn website. Wil je de film zien (lang ca 20 minuten, kort ca 7 minuten), dan kun je met mij een afspraak maken.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Beeldmeditatie voor ArtWay: "Lichtkruizen"

20 augustus 2018. Ik schreef mijn tweede Beeldmeditatie (soort artikel) voor de website ArtWay en ca 2000 abonnees op de wekelijkse beeldmeditatie. Mijn onderwerp waren de lichtkruizen (Lichtkreuze) van de Duitse kunstenaar Ludger Hinse. Ik zag ooit zo'n kruis van gekleurd acrylglas in Duitsland en was meteen gegrepen. Ik kwam achter de kunstenaar en heb nu e-mailcontact met hem. De kruizen zijn tekens van hoop en verlossing. Hierbij de link naar de beeldmeditatie>>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Abstracte Tuinimpressies met inkt 

29 juli 2018. In de twee weken dat ik deze zomer op de Veluwe bij mijn ouderlijk huis op vakantie was, heb ik me laten inspireren door de tuin. Ik maakte een serie abstractie impressies van telkens dezelfde plek: de golvende rand tussen bloemperk en grasperk, met als focus een groep bloeiende planten. Ik werkte met zwarte inkt als hoofdmateriaal. Regelmatig werkte ik daarin met houtskool, witte verf en/of wit krijt. Ik tekende en schilderde met kwast en takjes. Door soms water te sproeien ontstonden er grillige patronen. Op A4 en A3 papier. Hier 3 voorbeelden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Exposeren in de Bovenkerk in Kampen

28 juli 2018. Van 28 juli t/m 8 september 2018 exposeer ik samen met 20 andere kunstenaars in de historische Bovenkerk in Kampen. Het is een expositie van kunstcollectief ArsProDeo en heeft als thema "Kunstig Geloven". Als teamlid van de werkgroep ArsProDeo heb ik meegeholpen met de inrichting. Ik exposeer zelf met 2 schilderijen: Pieta Rood en Opstanding uit de doeken, aan een decoratief hek in de kooromgang. Zie foto.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Lees meer berichten uit 2018 >>

Aan het begin van de pagina van het eerste half jaar van 2018 staan alle highlights op een rijtje in een handig overzicht.