Video

.

Video's: View, Rachab, 70 x 7, Place, Miracles, Spirit - Levenskracht, Hemel en Aarde, Jacobsladder

.

View

In "View" zien we eenvoudigweg het uitzicht uit mijn flat. Het is een spel met de luxaflex. Het is gemaakt als een muzikale improvisatie. Misschien gaat het ook wel over verwondering.

.

Rachab

Rachab is een prostituee in de Bijbel. Ze helpt Gods volk en komt in het voorgeslacht van Jezus. In de video zien we een vrouw ondersteboven. Rachab leidt een leven op z'n kop, niet zoals het is bedoeld. Gaandeweg wordt ze aangeraakt. Dans: Leah Jacob. Muziek: Vesper Joyful Light van Rachmaninov.

De video Rachab maakte deel uit van de expositie Van Letter tot Leven in de Wilhelminakerk in Dordrecht. In het gastenboek stond het volgende commentaar:

"Zeer onder de indruk van de video van Rachab - Grady van den Bosch. Heel mooi vormgegeven en de prachtige muziek van Rachmaninov maakte een lawine van gevoelens, melancholie en herinneringen los van dingen die voorbij zijn."

20181026_212142

.

70 x 7

Deze video-animatie gaat over vergeving. Steeds raken we in ons leven beschadigd door onze onvolkomenheden. Jezus vergeeft ons telkens weer en wist a.h.w. ons "kruis" steeds weer uit (met Zijn kruis). Hij leert ons om steeds weer onze naasten te vergeven. 70 x 7 keer, oftewel oneindig veel. Op de video is een wit visitekaartje te zien. Deze staat voor onze identiteit. Deze is telkens getekend en wordt telkens weer schoongemaakt. De video wordt in een "loop" vertoond en gaat dus steeds door. De video kan samengaan met de installatie 70 x 7, waarbij 490 blanco visitekaartjes een kleed vormen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Place I en II

Je kunt je zomaar overvallen voelen door een gevoel van meer dan..., een aanraking van de hemel. Bijvoorbeeld in een bos. Deze video is gemaakt bij het thema Hemel & Aarde en hoort bij de serie Place. De video kan met en zonder muziek worden afgespeeld. De muziek is een mengeling van oude westerse religieuze muziek en oosterse religieuze muziek. Helaas weet ik de bron niet meer. De video wordt in een "loop" vertoond en gaat dus steeds door. Er zijn twee verschillende bewerkingen.

.

Miracles

Water is een symbool van zowel leven als dood. En voor mij ook van verandering en wonder. In de Bijbel is water ook vaak een symbool, denk aan de doop. In de video zien we iemand die in/op het water stapt en dan weer verdwijnt. Het verwijst naar Petrus die op het water stapte en toen in paniek raakte en zonk. Mijn video gaat verder, het laat het wonder van God toe dat Hij ons uittilt boven onze menselijkheid, wanneer wij (als het ware) op het water stappen. Water is in dit geval de katalysator van het wonder. De video wordt vertoond in een "loop" en gaat dus steeds door.

.

Spirit - Levenskracht

In de video zijn 6 generaties vrouwen te zien uit mijn geslacht. Al die vrouwen hebben veel meegemaakt. Steeds hebben zij de kracht gevonden om door te gaan. Of de "spirit", de kracht van de Geest gekregen die generatie na generatie ons levenskracht geeft. Er is een geluid te horen van stromend water, symbool voor de doorgaande stroom aan Geestkracht. Ook de kleur blauw verwijst hiernaar.

.

Hemel en Aarde

Het spel van lucht en water en land. De hemel weerspiegeld, letterlijk en figuurlijk. De video wordt vertoond in een "loop" en gaat dus steeds door.

.

Jacobsladder I en II

Twee versies van een Jacobsladder. We zien een roltrap (en lift), mensen dalen en stijgen. Als engelen. De video wordt vertoond in een "loop" en gaat dus steeds door.