Workshop Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus

.

Een artistieke en meditatieve workshop ineen!

Een verrijking voor de ervaren kunstenaar 
en een boeiende ontdekkingstocht voor de beginnende kunstenaar

"Een echt goede workshop!" - Jacqueline
"Het was zoals ik gehoopt had" - Fred

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

5 highlights van de workshop

1. Je wordt geïnspireerd door prikkelende (religieuze) teksten + muziek
2. Je deelt met elkaar je persoonlijke inzichten in de teksten + muziek
3. Je leert een bijzonder stuk religieuze muziek kennen: de achtergrond, de sfeer en emotie en de muzikale details
4. Je komt stap voor stap op je eigen spoor, en maakt je eigen, unieke en verrassende werkstuk
5. Je wordt begeleid op je eigen niveau en inspireert tegelijkertijd elkaar, inhoudelijk en artistiek

Beschrijving

Bij deze workshop laat je je inspireren door een Bijbeltekst, een bijpassend gedicht en bijpassende, klassieke, religieuze muziek. Alles hangt samen rond een thema. Jij haalt hier onder begeleiding je eigen thema uit en dat wordt het uitgangspunt van je schilderij.

Tijdens je schilderproces zul je een heel eigen weg gaan met je thema en je verbeelding. Je laat het schilderij vertellen wat het nodig heeft. Er kan dan ook iets anders uitkomen dan waar je mee bent begonnen. De verf en schildertools spelen hierin een eigenzinnig spel.

Dit is een artistiek verdiepende en meditatieve workshop ineen. Je ervaart zowel een verdieping van de inhoud als van de beeldtaal.

Onderaan deze pagina vind je de Praktische Informatie.

 

20201121_150706 kopie

Delen

In deze workshop delen we veel met elkaar. Welke woorden uit de teksten komen bij jou speciaal binnen? Wat is je proces geweest en wat zien we in het resultaat? We geven hierbij positieve feedback op elkaars werk. Het gaat om jouw proces, op jouw niveau. Zo ga je opgebouwd naar huis.

We maken dan ook eerst goed kennis met elkaar, zodat je je veilig genoeg weet. Dat hoor ik ook vaak terug van de deelnemers. En ook dat het delen zo verrijkend is, een ieders verhaal is waardevol en inspirerend. Overigens bepaal je zelf wat je kwijt wilt.

Voor wie?

Deze workshop is vooral interessant voor de gevorderde kunstenaar, maar ook de beginner is welkom. Het is wel belangrijk dat je openstaat voor het experiment. Deelnemers komen uit het hele land, met uiteenlopend niveau en achtergrond: van cum laude afgestudeerd aan de kunstacademie tot mensen die voor het eerst schilderen en alles ertussenin. En dat gaat allemaal prima samen. Ik help je op je eigen niveau. 

Waarom muziek?

Door de muziek kom je uit je hoofd en ontstaat er een oorspronkelijke vormentaal. Die maakt je los van al ingevulde (cliché) beelden in je hoofd. Dit gebeurt al als we bij de muziek gaan schetsen. De vormen en beelden die daar uitkomen kun je meenemen in je schilderij. Vorm en betekenis gaan samenvallen.

Voorbeelden van muziek die we luisteren:
Psalmensymfonie van Strawinsky
Amen van Gorecki
Den er hat seinen engeln befolen van Mendelssohn

 

In deze video is een deelnemer aan de slag op de Psalmensymfonie van Igor Stravinsky (1930). Naast haar de tekst met eigen gedachten en kernwoorden, en de beeldende notities die ze maakte van de muziek.

Video-Impressie

Hiernaast een video-impressie van een workshop in de serie Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus. Het thema was "stilte'. Er werd geschilderd bij o.a. Psalm 131, een gedicht van Huub Oosterhuis (Psalm 101 Vrij) en het muziekstuk "Silentium" van Arvo Pärt. Ik werk met meerdere thema's, je kunt dus vaker meedoen. 

Ervaringen

Enkele uitspraken van deelnemers:

“Het was een goed uitgedachte workshop, wat echt een geheel is geworden”. “Door de muziek kwam ik uit mijn hoofd (schetsen tijdens muziek) en durfde ik vormen/kleuren op papier te zetten”. “Inspirerend! Fijn om echt op te bouwen”. “Mag ik nog een keer?” ."Geweldige middag. Verdiepend en ook gezellig!"

"De workshop gaf me rust, zelfvertrouwen, omdat het stap-voor-stap ging. Er was ruimte en tijd genoeg om het echt een proces te laten zijn"

"Ik vond het spannend, had ook wel momenten van ehhh, maar ben toch trots op m'n resultaat".

"Je brengt een goede sfeer in de groep. Heel belangrijk omdat dan alleen vanuit het hart gewerkt kan worden".

"Bijzonder hoe jij Grady telkens vanaf het begin van de workshop een veilige plek creëert waar de mensen open durven te zijn: een raakvlak tussen hemel en aarde (a thin place, Iona)"

"Ik voel bij jou een rijke inhoud en veiligheid"

"Echt alles goed geregeld!"

Over het begeleiden: "dat doe je in echt mooi evenwicht en wijsheid". "Enerzijds je rust en warmte, maar ook je kracht"."Dat je ook op toegankelijke wijze mensen in beweging kan zetten om patronen te doorbreken". “Prettige positieve/stimulerende grondhouding”." Je hebt de gave om mensen verder te brengen in hun proces...doorziet het schilderij en de schilder. Je geeft ruimte, maar zegt ook waar het op staat en juist die eerlijkheid maakt dat ook deze middag een feest werd". "Ik voelde me zeer gezien in je uitleg".

 

 

 

 

 

 

 

 

Een deelnemer kijkt terug

"Ik heb genoten van wat je aanbood, van de sfeer in de groep en van de ontdekkingsreis die middag. We hadden het goed met elkaar. En ik vind het heerlijk om eens wat andere input te krijgen en op een ander been gezet te worden."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische Informatie

 

Voor alle materialen wordt gezorgd, maar deelnemers mogen ook hun eigen favoriete materialen en gereedschappen meebrengen. We schilderen met acrylverf op doek (50 x 70). Er zijn kwasten in verschillende diktes, ook hele brede, paletmessen, plamuurmessen, sponsjes en verfkammen. 

Datum & Tijd: ....... 13.00 - ca 16.30 uur. Nog geen nieuwe datum bekend. Houd mijn socials en deze website in de gaten. Je kunt je alvast opgeven. De eindtijd hangt af van het aantal deelnemers, hoe meer deelnemers, hoe meer tijd we nemen om e.e.a. met elkaar te delen.

Locatie: Nog onbekend

Kosten: 57,50 euro pp, inclusief materiaal, gebruik van schort en koffie/thee met lekkers. Betalen: maak het bedrag over op rekeningnummer NL 52 RABO 0397738889 t.n.v. Grady van den Bosch, o.v.v. Beeldend Bezinnen met Muziek Religieus (+ workshopdatum). Wanneer het bedrag is ontvangen is de aanmelding officieel.

Minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers.

Aanmelden: Uiterlijk (volgt). Bij: gradyvandenbosch@kpnmail.nl