Workshop Componeren bij een Gedicht

 

Woorden die je inspireren tot een heel eigen muziekstuk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Componeren is schilderen met muziek. Een mooie creatieve activiteit voor iedereen. Handig als je muzikale ervaring hebt, maar ook zonder ervaring kun je deelnemen. Je brengt zelf een muziekinstrument mee, waarop je een minimale beheersing hebt.

Bij deze workshop werk je in een groepje aan een compositie bij een gedicht.
Het uitgangspunt is niet de traditionele muziek met traditionele muzieknotatie. Je gaat aan de slag met het improviseren met klanken, lekker experimenteren. Je geeft je verbeelding volop de ruimte. Je speelt hierbij met de opbouw, tempo, sterk/zacht, hoog/laag, klankkleur, accenten, samenklank e.d. Er zijn allerlei ingrediënten die samen maken dat er een muziekstuk ontstaat. Misschien ontdek je wel op welke manieren je nog meer klanken uit je muziekinstrument kunt halen. Hoewel veel intuïtief kan ontstaan, worden je ook muzikale tips aangereikt, om bijvoorbeeld een bepaalde sfeer neer te kunnen zetten.

Een gedicht zal de inspiratie geven. Daar gaan we grondig naar kijken, vervolgens gaan we brainstormen over mogelijke verklankingen en dan aan de slag met de muziekinstrumenten. Afhankelijk van de lengte van het gedicht neem je het gehele gedicht, of een gedeelte van het gedicht als leidraad. In het laatste geval nemen de verschillende groepjes elk een deel voor hun rekening. Aan het eind worden dan de muziekstukjes achter elkaar geplaatst.

Je kunt je individueel opgeven, of met een groepje. Maar bijvoorbeeld ook met je muziekvereniging. Vermeld je muziekinstrument en hoe vaardig je daar op bent (beginner, gevorderde, professional e.d.)

 

 

 

 

 

 

 

Praktische informatie

 

Je brengt je eigen muziekinstrument(en) mee. Hierop heb je in elk geval een minimale beheersing

Data en tijd: volgen of in overleg met je groep

Locatie: volgt of in overleg met je groep

Kosten: volgen

Aantal deelnemers: minimaal 4, maximaal 25 (of in overleg)

Opgeven: uiterlijk (volgt) bij gradyvandenbosch@kpnmail.nl

 

 

Een poëzieclip waarbij zowel het gedicht, als de muziek, als de animatie zelf zijn gemaakt. Een project in het VO. De muziek is gecomponeerd in het MCO (MuziekCentrum van de Omroep).