News 2019

.

News: Lees over de activiteiten van STUDIO GRADY

Terugblik Schilderworkshop Pop-Up Herberg - Afscheid als coördinator van Kunst in de Kerk - Terugblik Workshop Beeldend Amen - Deelname Expositie Loslaten - Terugblik Workshop Schilderen op Klassiek: NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival - Exposeren openingsexpositie Expressions for Justice - Schilderen met tieners! - Lesbrieven PO en VO voor de expositie Zachte Krachten - Beeldmeditatie over Cathedra voor ArtWay - Deelname Expositie Zachte Krachten - Opdracht: tuinschilderij - Terugblik Workshop Painting Music op het Christian Artists Seminar - Terugblik Workshop Beeldende Psalm-3 - Beeldmeditatie voor ArtWay over Namen & Nummers - Schilderij in de Elisabethbode - Publicatie in dichtbundel! - Deelname expositie Expressions for Justice - Terugblik Workshop Beeldende Psalm-2 - Terugblik Workshop Pietà: Verdieping, Reflectie, Ontwerpen, Maken-2 - Solo-Expositie in woonzorgcentrum Amaris Voor Anker - Kunstpresentatie in de kerk 

.

Terugblik Schilderworkshop Pop-Up Herberg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19 december 2019. Ik mocht een schilderworkshop geven in de Pop-Up Herberg in Huizen, in december een zoete inval. Een volle tafel van 8 deelnemers ging enthousiast aan de slag met het thema: "Wat betekent kerst voor jou?" Eerst schreven de deelnemers op wat kerst voor hen betekent, daarna welke 3 dingen er in elk geval in hun schilderij moeten komen en tenslotte maakten ze 3 schetsjes. Vervolgens kwam het schilderen en een ieder werkte met verschillende tools zijn/haar verbeelding uit, in een eigen stijl. De resultaten deelden we met elkaar. Het was een hele geslaagde, laagdrempelige middag. (Foto: gemaakt door Goos Boersma)

.

Afscheid als cöordinator van Kunst in de Kerk

5 december 2019. Afgelopen maandag heb ik in de vergadering van de werkgroep Kunst in de Kerk afscheid genomen als lid en als coördinator. Ik was 7 jaar lid, waarvan 3 jaar als coördinator van de werkgroep in de Oosterlichtkerk in Huizen. De laatste 3 jaar was ik ook coördinator van de interkerkelijke werkgroep van de Protestantse Gemeente Huizen. Er waren mooie woorden en prachtige bloemen. Na een lange aanloopperiode heb ik besloten te stoppen. Heb veel te danken aan de werkgroep, maar het was ook een hele verantwoordelijkheid. Nu krijg ik ruimte om weer eens een nieuwe stip aan de horizon te zetten. Op de foto doe ik symbolisch mijn laptop dicht. Naast mij nog net een stukje van mijn opvolgster bij de interkerkelijke werkgroep. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Beeldend Amen

24 november 2019. "Een raakvlak tussen hemel en aarde" noemde een deelneemster de veilige sfeer in de workshop gisteren. Het was weer een hele bijzondere versie, deze 6e uit de serie "Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus". Deze keer waren de inspiratiebronnen: Bijbeltekst: Efeze 3 : 14 - 21, Gedicht: "Amen" van Albert C.M. Weijman en muziek: "Amen" van de Poolse componist Henryk Gorecki. De 2 beginners en 1 gevorderde deelnemer haalden er een persoonlijk thema uit: "Volstromen", "Afhankelijkheid" en "Aards/natuur/leven". Zij maakten een boeiend artistiek proces door, waarbij ik hen op hun eigen niveau begeleidde. Weer heel fijne reacties in de evaluatie! 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Deelname Expositie LOSLATEN

28 oktober 2019. Met het schilderij "Zelfs vindt de mus een woning", neem ik deel aan de expositie "Loslaten", van de Protestantse Gemeente Huizen (het roze schilderij). Locatie: Oosterlichtkerk. Ca 35 professionele -, amateurkunstenaars en jeugd exposeren op 2 locaties, ook in de Goede Herderkerk. Naast deelnemend kunstenaar, ben ik coördinator van de werkgroep Kunst in de Kerk. Dit jaar ontwierp ik ook het affiche en de catalogus. Op zaterdag 2 november is de feestelijke opening. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Schilderen op Klassiek: NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival

19 oktober 2019. Gisteren gaf ik de workshop "Schilderen op Klassiek", op het NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival, in TivoliVredenburg in Utrecht. Het werd een hele leuke ervaring. Er werd geschilderd bij live-muziek van harpist Nick Scholten: Impromptu Op. 86 van Fauré. De 23 enthousiaste deelnemers, van 7 t/m 90 jaar, gingen na het schetsen voortvarend aan de slag met verf op doek en vertaalden de muziek beeldend: wat hoor je? De sfeer was top. De minutieuze voorbereiding betaalde zich uit. En ik had 2 fijne assistenten: beeldend kunstenaar Margje Schuurman en Ontzorger Frans de Lange. Ik kreeg veel enthousiaste reacties na afloop en veel bedankjes. Verschillende mensen namen een visitekaartje mee. Voor herhaling vatbaar!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Exposeren openingsexpositie Expressions for Justice

6 oktober 2019. Met de twee werken "Golden healing of brokenness" exposeer ik vanaf vandaag in de reizende expositie Expressions for Justice, over kindslavernij. De openingsexpositie is in de maand oktober te zien in Galerie Arte Temporale in Bussum. Daarna op verschillende locaties in het land. De expositie is een samenwerking van christelijk kunstcollectief Arsprodeo en IJM Expressions for Justice. Ik ben lid van de landelijke werkgroep van Arsprodeo. 

Tijdens de zeer geanimeerde opening, maakten de aanwezige Arsprodeo-kunstenaars, waaronder ikzelf, een gezamenlijk kunstwerk over bevrijding. 

Rechtsonder de flyer van de expositie, die ik ontwierp. Het centrale kunstwerk is van Myriam Hazelzet. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Schilderen met tieners!

30 september 2019. Gisteren heb ik met een jeugdgroep van de kerk geschilderd. De meiden maakten schilderijtjes bij het thema "Loslaten". Fijne, positieve sfeer! Hun mooie resultaten mogen meedoen in de grote expositie "Loslaten", waaraan professionele - en amateurkunstenaars uit de Protestantse Gemeente Huizen meedoen. Van 2 t/m 24 november 2019. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Lesbrieven PO en VO voor de expositie Zachte Krachten

10 september 2019. Voor bij de landelijke expositie Zachte Krachten, in de St. Joriskerk in Amersfoort, ontwierp ik lesbrieven voor het PO en het VO. Ik maakte vragen en opdrachten bij enkele kunstwerken uit de expositie. Leerlingen kunnen ook zelf een kunstwerk maken dat in de kerk komt te hangen. De expositie is georganiseerd door Stichting Platform Kerk & Kunst. Klik hier voor de lesbrieven >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Beeldmeditatie over Cathedra voor ArtWay

2 september 2019. Voor de kunstwebsite ArtWay schreef ik een nieuw artikel, een beeldmeditatie. Deze keer schreef ik over het werk "Cathedra" van de Amerikaanse kunstenaar Barnett Newman. In een beeldmeditatie wordt het religieuze gehalte van een kunstwerk besproken. Ik beschreef ook de inhoudelijke en artistieke context. Een combinatie van research en persoonlijke reflectie. Klik hier voor het artikel >> 

 

 

 

 

 

 

 

.

Deelname Expositie Zachte Krachten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

27 augustus 2019. Van 27 augustus t/m 26 oktober 2019 neem ik deel aan de expositie Zachte Krachten, in de St. Joriskerk in Amersfoort. Ruim 40 kunstenaars uit het hele land exposeren met divers werk in deze expositie van Platform Kerk & Kunst. Klik hier voor een impressie >>

Mijn werk is een tweeluik, een video-installatie. Het heet: "70 x 7" en gaat over vergeving. Elkaar 70 x 7 keer vergeven is een uitspraak van Jezus. 490 (70 x 7) blanco visitekaartjes en een video waarin een rood kruisje telkens wordt weggehaald van een blanco visitekaartje, laten zien hoe we door vergeving steeds weer schoon mogen zijn. Jezus vergeeft ons en wij mogen elkaar vergeven. De video is te zien op deze website, op de pagina "video" >>

.

Opdracht: tuinschilderij

10 augustus 2019. Deze zomer kreeg ik een mooie opdracht: mijn vader vroeg mij of ik een realistisch schilderij van de tuin van mijn ouders wilde maken. Ze gaan na 52 jaar verhuizen van hun huis/boerderij in het plattelandsgebied van Ermelo, naar een appartement. Het schilderij is bedoeld als herinnering. Mijn vader heeft zelf de plek uitgekozen die hij op het schilderij wilde: het uitzicht vanuit de keuken. Hij is heel blij en trots op het resultaat. Ook mijn moeder vindt het heel geslaagd. Voor mij was het een uitdaging, want ik schilder meestal abstract of semi-abstract. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Painting Music op het Christian Artists Seminar

31 juli 2019. Afgelopen 2 dagen gaf ik samen met goede vriendin Gerdien van Delft, de workshop "Painting Music" (muziek schilderen) op het internationale Christian Artists Seminar in Doorn. Een hele gave ervaring in een bijzonder inspirerende ambiance. We hadden 9 deelnemers uit verschillende landen, waaronder Mongolie. Eerst luisterden we naar de muziek terwijl er bij werd geschetst: laat zien wat je hoort. Daarna werd er geschilderd met volop ruimte voor het experiment. Een ieder werkte op zijn/haar eigen niveau, terwijl wij hen begeleidden om steeds een stapje verder te gaan. Op de vraag hoe ze de workshop hadden ervaren, reageerden alle deelnemers enthousiast. Muziek van Brahms. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb op het CAS niet alleen een workshop gegeven, maar ook een workshop gevolgd: intuïtief kleien, door Elisabeth Baron. Stil worden met God en adhv steekwoorden of Bijbelteksten met je eigen thema aan de slag. Mijn thema was "liefde" en meer precies: "shelter". Ik klei nooit, dus het is beginnerswerk. Maar ik ben zo wel een mooi thema op het spoor gekomen waar ik mee verder wil. Ik weet nog niet met welk materiaal.

Ook heb ik geëxposeerd, met 5 tuinabstracties. Ik liet het werk beoordelen. Mooie uitspraak: "je zit op een mooi, persoonlijk artistiek spoor, dat is een ketting die je niet moet breken".

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Beeldende Psalm-3

25 juni 2019. Op zaterdag 22 juni 2019 gaf ik weer een workshop Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus. Met 2 beginners en 1 gevorderde deelnemer werd het een mooie middag. Ieder haalde persoonlijke thema's uit de Bijbelteksten en het gedicht en de muziek zorgde verder voor inspiratie voor de vormentaal. Voor de 3e keer ging de workshop over de Psalmensymfonie van Stravinsky. En weer waren er unieke thema's en resultaten. Thema's waren bijvoorbeeld: fundament, geborgenheid en gevecht tussen licht en donker. Ik kreeg hele lieve evaluaties. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Beeldmeditatie voor ArtWay over Namen & Nummers

28 april 2019. Voor de derde keer schreef ik een Beeldmeditatie (soort artikel) voor de kunstwebsite ArtWay en ca 2000 abonnees op de wekelijkse beeldmeditaties. Deze keer schreef ik over het community-art project Namen & Nummers, van kunstenaar Ida van der Lee. Het is een 4-mei herdenkingsproject op het Kastanjeplein in de Oosterparkwijk in Amsterdam, waarbij ik een van de begeleiders was. Lees hier de Beeldmeditatie>> Eerder schreef ik over het werk Mirage van de Britse kunstenaar Marc Quinn en over de Lichtkreuzen van de Duitse kunstenaar Ludger Hinse. Beide zijn ook te vinden op de website van ArtWay, via de lijst met kunstenaars. 

4 mei 2019. Vandaag was ik weer een van de begeleiders bij Namen & Nummers. Een indrukwekkende ervaring. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Schilderij in de Elisabethbode

17 april 2019. Mijn schilderij Resurrection I is gepubliceerd in de paaseditie van de Elisabethbode, een bekend, levensbeschouwelijk tijdschrift voor de 50-plusser. Het staat op een spread met nog 2 andere paaskunstwerken. De redactie heeft van mijn korte toelichting een mooi stukje gemaakt. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Publicatie in dichtbundel!

30 maart 2019. Mijn gedicht "Kind in Horst" is opgenomen in de dichtbundel "Wie zag ooit witte pauwen? Ermelo in gedichten". Een bloemlezing van ruim 60 gedichten over mijn geboorteplaats Ermelo, op de Veluwe. Van 35 bekende en onbekende dichters, zoals Simon Vestdijk, Elly Zuiderveld en Hester Knibbe. Mijn gedicht, dat ik speciaal voor de bundel schreef, gaat over mijn jeugd terwijl ik opgroeide in het buurtschap Horst. Te lezen op deze website op de pagina poëzie, laatste gedicht. De bundel is samengesteld uit een aanbod van 165 gedichten door dichter en uitgever Fiet van Beek (op de foto naast mij) en dominee-dichter André F. Troost. Uitgever is uitgeverij Anderszins. Op 30 maart was de presentatie van de bundel, tijdens het Schrijversfestival in Museum Het Pakhuis is Ermelo. Een hele leuke middag! 

Op de foto middenonder: mijn vader leest mijn gedicht. Op de foto rechtsonder: de bundel is voor 17,95 o.a. te koop bij boekhandel Riemer & Walinga in Ermelo.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Deelname expositie Expressions for Justice

29 maart 2019. Met het werk "Golden healing of brokenness-Jesus Kintsugi" neem ik deel aan de eerste versie van de expositie Expressions for Justice, op de IJM-dag in de Kruispuntkerk in Amersfoort Vathorst, op 30 maart. De expositie is een samenwerkingsproject van IJM Expressions for Justice, de artistieke poot van IJM (International Justice Mission) en christelijk kunstcollectief Arsprodeo. Het onderwerp is kindslavernij. IJM houdt zich wereldwijd bezig met de bevrijding van kindslaven. Met de expositie vragen we aandacht voor het onrecht, maar ook voor hoop en herstel. Ik ben lid van de werkgroep van Arsprodeo. Het werk bestaat uit een foto op forex, bewerkt met goudverf en houtskool. Het goud om de stenen en de gebroken plank verwijst naar de Japanse methode om aardewerk te herstellen, dat heet Kintsugi. Foto hiernaast: een detail van de foto. Hieronder in de expositie (foto's door Rietje Bakker). 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Voor deze eerste versie van de expositie Expressions for Justice, ontwierp ik het affiche. Hierna volgt een reizende expositie. Wat dan het ontwerp wordt komt later. Op dit affiche het werk " Tears" van Myriam Hazelzet, ook het werk van Henriette Alexander en Henny van Hartingsveldt.

.

Terugblik Workshop Beeldende Psalm-2

17 maart 2019. Heerlijke workshop gegeven. 6 lieve meiden schilderden bij 2 psalmen, een gedicht en de bijbehorende Psalmensymfonie (1930) van Igor Stravinsky. Ik had dit thema voor de 2e keer gekozen voor een workshop. Deelnemers met verschillend niveau van ervaring, die ik mocht begeleiden om ze een stapje verder te helpen. Ze maakten allemaal een mooi proces door, waarbij ze zich echt openstelden. Fijne reacties in de evaluaties over de sfeer, de opbouw van de middag en de begeleiding. Iemand noemde mij zelfs een vakvrouw. Ik heb me dan ook helemaal gegeven, maar met plezier. Dit was een workshop in de serie Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus.

De deelnemers kwamen uit het hele land, van Den Bosch, tot Zutphen, Urecht, Hilversum en Ermelo. Ze kwamen bij mij terecht via ArtWay, facebook, mond-tot-mondreclame en een expositie waar ik aan meedeed. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Pietà: Verdieping, Reflectie, Ontwerpen, Maken - 2

19 februari 2019. De tweede versie van de workshop Pieta op 16 februari, werd een indrukwekkende workshopdag, in de kapel van Elim in Hilversum. De deelnemers stelden zich open voor de vele, meest hedendaagse pieta's die ik 's morgens projecteerde. Ze haalden er een diversiteit aan betekenislagen uit. In het hele persoonlijke schets - en maakproces daarop volgend, ontwikkelden zij een mooie verscheidenheid aan beelden. Dat ze zo bij zichzelf inhoudelijk en artistiek de diepte in gingen, is een prachtige ervaring voor mij als workshopleider. Ik kijk dan ook terug op een hele gave dag, met ook echt mooie reacties van de deelnemers, die uit het hele land kwamen, van Leeuwarden tot Limburg.

Enkele thema's van de deelnemers: Een samengaan van tederheid en rauwheid. En ook: Het lijden van de moeder. Dit werd zo sterk verbeeld dat Maria zelf aan het kruis ging. En verder o.a.: Liefde en verlatenheid/wanhoop.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Uit de evaluaties"Het heeft me geholpen buiten mijn bestaande beelden te denken, en nieuwe paden te bewandelen. De werkwijze nodigde uit tot spelen en proberen, zonder pretenties of verwachtingen. Dit heeft mij een vrijheid in werken gebracht, wat in het resultaat te zien is". - "Zoeken naar essentie en emotie was het proces. Het uiteindelijke resultaat is pas het begin". - "Dank je wel voor deze fijne en inspirerende dag". - "Het vraagt om meer..."  - "Inhoudelijke input & inspiratie: top! Over mijn rol en begeleiden: "Je bent heel motiverend en geduldig, maar je drukt niet een stempel op ons werk". - "Integer". - "Je weet goed hoe je iedereen individueel het beste benaderen moet".  

.

Solo-Expositie in woonzorgcentum Amaris Voor Anker

3 februari 2019. Van 2 februari tm 26 april 2019 exposeer ik 26 schilderijen in woonzorgcentrum Amaris Voor Anker in Huizen. 19 religieuze en 7 abstracte werken. Voor Anker is van oorsprong een christelijk tehuis, dus mijn werk past daar goed. O.a. kruizen, crucifixen, pieta's en opstandingsschilderijen. Een groot gedeelte van de expositieperiode valt in de 40-dagentijd, waar mijn werk thematisch mooi bij aansluit. Te bekijken in de gang rechts, vlak na de ingang, welkom! Voor mij was het heel leuk om de expositie samen met mijn oudste broer in te richten. Hij had er kijk op!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kunstpresentatie in de Kerk

16 januari 2019. Ik was uitgenodigd door de kring "jonge ouders" van mijn kerk, om iets te vertellen over de relatie tussen mijn kunst en mijn geloof. A.d.h.v. een aantal thema's nam ik de aanwezigen mee door mijn werk. Er werden hele mooie vragen gesteld door de jonge ouders en de predikante. Spontaan wezen velen aan het eind van de avond hun favorieten aan, met hun motivatie. Bijzonder om dit allemaal te hebben mogen delen. (Foto: Arco Zemel)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.