Workshop Muziek in de Verf!

.

Muziek in de Verf! is het schilderen van muziek: luisteren en verbeelden

"I felt so blessed in this "out of my comfort zone" workshop! - Jacqueline vd K.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Beschrijving

Het schilderen van muziek. Ontdek nieuwe kanten in het schilderen. Doorbreek de cirkel van steeds maar in dezelfde trucjes en vaardigheden blijven hangen. Laat je door de muziek inspireren voor een verrassende vormentaal. In deze workshop wordt de muziek abstract verbeeld. De sfeer, emotie en muzikale elementen, zoals melodische beweging en ritme, worden in verf vertaald. 

Het schilderen van muziek is een ervaring die creatief en artistiek verrijkend kan zijn. Je ervaart nieuwe kanten aan je kunstenaarschap: een combinatie van verstand, gevoel, spontaniteit en lichamelijke betrokkenheid. Het is niet hetzelfde als schilderen op muziek. Het grote verschil is dat muzikale elementen in de muziek je op het spoor zetten van een fris abstract werk. Je zult een boeiend en prikkelend proces ervaren en met een verrassend werk naar huis gaan. 

Lees onderaan de pagina de Praktische Informatie.

 

  Een deelnemer gaat helemaal op in "Riverdance" 

Voor wie?

Deze workshop is interessant voor iedereen die schildert, op divers niveau. Je bepaalt als professional, gevorderde of beginner je eigen vertrekpunt.

De workshop is ook interessant voor musici en muziekliefhebbers; door het schilderen worden de beleving van en het inzicht in de muziek vergroot.

Er wordt gewerkt in een positief stimulerende sfeer, waarbij je eigenheid uitgangspunt is, waarvandaan je verder wordt gebracht. 

Door wie?

Door mijn ervaring als docent muziek kan ik je helpen gericht naar de muziek te luisteren. Door mijn ervaring als beeldend kunstenaar kan ik je helpen er een schilderij van te maken. En doordat ik ook kunsteducator ben, kan ik de muziek en het schilderen voor je bij elkaar brengen. 

Hoe?

De workshop begint met een inleiding over hoe je muziek beeldend kunt vertalen. 

Tijdens de kennismaking met de muziek ga je schetsen. Je vertaalt elementen in de muziek in beeld. Dit gebeurt zowel bewust als intuïtief.

De vormen die ontstaan vormen de basis voor je schilderij, maar tijdens het schilderen kijk je ook naar wat het schilderij verder nodig heeft. 

De muziek die wordt gespeeld is meestal klassiek of wereldmuziek. 

 

20161007_104343

Uitspraken van deelnemers

"Bedankt Grady! Ik vond je aanpak positief stimulerend en je muziekkeuze verrassend"

"Inspirerend Grady! Muziek en schilderen. Zeer positief, een aanrader voor alle schilderfanaten!"

“Ik heb geleerd dat je de kwast ook anders kunt vasthouden en dat het mogelijk is in verschillende tempo’s te schilderen”.

"Prettige workshop in een fijne werkruimte. Rustige en duidelijke uiteenzetting van het doel van de workshop. Begeleiding was ondersteunend en suggestief in de goede zin van het woord, het eigen proces werd intact gelaten. Mooi om te ervaren wat muziek kan losmaken èn ontregelen :). Dank je wel voor een fijne middag!”

"Hele leuke workshop om te doen: ervaren wat muziek met je doet op het doek. Grady daagt je uit om balans te zoeken tussen een idee uitwerken en spontaniteit ruimte te geven. Een vakvrouw!

"Leuke workshop. Ieder kan er uithalen wat er voor hem/haar in zit, op ieders niveau”

PABO-studente:
"Ik heb deze workshop ontzettend inspirerend ervaren. Het is echt buiten je comfort zone denken, iets wat voor mij wel lastig is. Het is ook helpend om op deze manier de vaste regels los te laten, en gewoon te doen. Heerlijk ontspannend, en zeker leuk om mee te nemen in de praktijk."

17350988_10208986016475146_1909021799_n

Mini Blogs

Klik hier voor de pagina met een kleine serie mini-blogs over het schilderen van muziek. Zoals over de vraag of je op de muziek of op je werk moet reageren, over de fysieke ervaring van het schilderen van muziek, over een bekende kunstenaar in de 20ste eeuw die begon met het schilderen van muziek en ook over een mooi citaat. En meer. 

Hiernaast nog een korte video van een deelnemer die in haar proces zit, terwijl je de muziek op de achtergrond hoort. De keuzes die ze maakt is onderdeel van 1 van de mini-blogs. 

 

Grote Groepen

In een aangepaste vorm kan ik ook met grote groepen werken. Deelnemers ervaren dan ook het plezier van de creativiteit die wordt aangewakkerd door de muziek. Het verbeelden van de muziek leidt ook dan tot leuke resultaten. Het karakter is dan wel iets anders, er wordt minder ingezet op de artistieke verdieping en meer op de beleving en vrije expressie. Je wordt aangemoedigd lekker aan de slag te gaan. Op het NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival gaf ik de workshop in 45 minuten aan 23 deelnemers van alle leeftijden, met live-muziek van een professionele harpist. Zie de video hiernaast.

Uitspraak van de productieleider van LUSTR: "Dank voor je mail. Heel goed om te lezen dat ook jullie dit als een succes hebben ervaren – wij zeker ook. De combinatie met Nick was inderdaad een juiste volgens mij. De goede voorbereiding ook in samenwerking met Nick was ook zeker te merken!"

 

 

20220715_163935

Bijzondere Projecten

Muziek in de verf! kan worden verzorgd in allerlei vormen. Een voorbeeld is de workshop tijdens de Christian Artists Gathering, waarbij er met 9 deelnemers werd gewerkt. Nu niet met verf, maar met oliepastels. In deze sessie werd er samengewerkt met de Franse violist Jean - Pierre Rudolph die de live muziek verzorgde en die ook feedback gaf op de tekeningen. De deelnemers waren zelf kunstenaar, waaronder beeldende kunstenaars, zangers en schrijvers.

20190729_100724

Samenwerken

In deze workshop werk ik ook graag samen. Niet alleen met muzikanten, maar ook met mededocenten. Je kunt dan nog beter op de vragen van de deelnemers ingaan. Een voorbeeld is de samenwerking met beeldend kunstenaar Gerdien van Delft op het Christian Artists Seminar. We werkten met een groep met meerdere nationaliteiten, zoals Duits, Nederlands, Mongools en Italiaans. 

Online Live

Ik bied de workshop ook in een live online versie aan. Zo gaf ik deze in ca 45 minuten aan 2 groepjes 3e jaars PABO-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. En aan een groepje basisschoolleraren, cursisten van de training voor Intern Cultuur Coördinator (ICC). 

Schermafbeelding 2021-03-02 om 16.49.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische Informatie

 

 

Voor alle materialen wordt gezorgd, maar deelnemers mogen ook hun eigen favoriete materialen meebrengen, zoals een paletmes. We schilderen met acrylverf op doek (2 stuks van 40 x 50). 

Datum: nieuwe datum volgt. Het programma duurt 3,5 uur: van 13.00 - 16.30 uur. We maken twee schilderijen, van twee verschillende muziekstukken.

Locatie: Nog onbekend.

Kosten: 60 euro pp, inclusief materiaal en koffie/thee met lekkers. Betalen: maak het bedrag over op rekeningnummer NL 52 RABO 0397738889 t.n.v. Grady van den Bosch, o.v.v. muziek in de verf (+ workshopdatum). Wanneer het bedrag is ontvangen is de aanmelding officieel.

Minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers.

Aanmelden: Uiterlijk volgt, bij: gradyvandenbosch@kpnmail.nl 

Je kunt me ook uitnodigen om deze workshop aan jouw groep te geven. Ik maak dan een workshop op maat. Informeer naar de mogelijkheden!