Muziek in de Verf, Informatie

.

Muziek in de Verf! is het schilderen van muziek: luisteren en verbeelden

"I felt so blessed in this "out of my comfort zone" workshop! - Jacqueline vd K.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het schilderen van muziek. Ontdek nieuwe kanten in het schilderen. Doorbreek de cirkel van steeds maar in dezelfde trucjes en vaardigheden blijven hangen. Laat je op een uitdagende manier door de muziek inspireren. In deze workshop wordt de muziek abstract verbeeld. De sfeer, emotie en muzikale elementen, zoals melodische beweging en ritme, worden in verf vertaald. 

Het schilderen van muziek is een bijzondere ervaring die je creativiteit en je artisticiteit kunnen verrijken. Je ervaart nieuwe kanten aan je kunstenaarschap: een combinatie van verstand, gevoel, spontaniteit en lichamelijke betrokkenheid. Het is niet hetzelfde als schilderen op muziek. Het grote verschil is dat muzikale elementen in de muziek je op het spoor zetten van een fris abstract werk. Je zult een boeiend en prikkelend proces ervaren en met een verrassend werk naar huis gaan. 

Door mijn ervaring als docent muziek kan ik je helpen gericht naar de muziek te luisteren. Door mijn ervaring als beeldend kunstenaar kan ik je helpen er een schilderij van te maken. En doordat ik ook kunsteducator ben, kan ik de muziek en het schilderen voor je bij elkaar brengen. 

Deze workshop is interessant voor iedereen die schildert, op divers niveau. En ook voor muziekliefhebbers; door het schilderen worden de beleving van en het inzicht in de muziek vergroot. Er wordt gewerkt in een positief stimulerende sfeer, waarbij je eigenheid uitgangspunt is, waarvandaan je verder wordt gebracht.  

De workshop begint met een inleiding over hoe je muziek beeldend kunt vertalen. Tijdens de kennismaking met de muziek ga je schetsen. Je vertaalt elementen in de muziek in beeld. Dit gebeurt zowel bewust als intuïtief. De vormen die ontstaan vormen de basis voor je schilderij, maar tijdens het schilderen kijk je ook naar wat het schilderij verder nodig heeft. 

Kijk bij Aanbod Interdisciplinaire Kunsteducatie, het voorlaatste item, voor meer achtergrondinfo en enkele filmpjes.
Kijk bij Muziek in de Verf, mini-blogs voor meer inspiratie.

 

Uitspraken van deelnemers:

"Bedankt Grady! Ik vond je aanpak positief stimulerend en je muziekkeuze verrassend"

"Inspirerend Grady! Muziek en schilderen. Zeer positief, een aanrader voor alle schilderfanaten!"

"Prettige workshop in een fijne werkruimte"

"Hele leuke workshop om te doen: ervaren wat muziek met je doet op het doek"

Pabo-studente:
"Ik heb deze workshop ontzettend inspirerend ervaren. Het is echt buiten je comfort zone denken, iets wat voor mij wel lastig is. Het is ook helpend om op deze manier de vaste regels los te laten, en gewoon te doen. Heerlijk ontspannend, en zeker leuk om mee te nemen in de praktijk."

 

 

 

 

 

 

 

 

Grote groepen

In een aangepaste vorm kan ik ook met grote groepen werken. Deelnemers ervaren dan ook het plezier van de creativiteit die wordt aangewakkerd door de muziek. Het verbeelden van de muziek leidt ook dan tot leuke resultaten. Het karakter is dan wel iets anders, er wordt minder ingezet op de artistieke verdieping en meer op de beleving en vrije expressie. Je wordt aangemoedigd lekker aan de slag te gaan. Op het NPO Radio 4 Hart & Ziel Festival gaf ik de workshop in 45 minuten aan 23 deelnemers van alle leeftijden, met live-muziek van een professionele harpist. Zie de video hiernaast.

 

Online live

Ik bied de workshop ook in een live online versie aan. Zo gaf ik deze in ca 45 minuten aan 2 groepjes 3e jaars PABO-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. En aan een groepje basisschoolleraren, cursisten van de training voor Intern Cultuur Coördinator (ICC). 

Schermafbeelding 2021-03-02 om 16.49.09

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Praktische informatie

 

Voor alle materialen wordt gezorgd, maar deelnemers mogen ook hun eigen favoriete materialen meebrengen, zoals een paletmes. We schilderen met acrylverf op doek (2 stuks van 40 x 50). 

Datum: nieuwe datum volgt. Het programma duurt 3,5 uur: van 13.00 - 16.30 uur. We maken twee schilderijen, van twee verschillende muziekstukken.

Locatie: Het tekenlokaal van het Willem de Zwijgercollege te Bussum.

Kosten: verlaagde prijs: 55 euro pp, inclusief materiaal en koffie/thee met lekkers. Betalen: maak het bedrag over op rekeningnummer NL 52 RABO 0397738889 t.n.v. Grady van den Bosch, o.v.v. muziek in de verf (+ workshopdatum). Wanneer het bedrag is ontvangen is de aanmelding officieel.

Minimaal 3 en maximaal 5 deelnemers.

Aanmelden: Uiterlijk volgt, bij: gradyvandenbosch@kpnmail.nl 

Je kunt me ook uitnodigen om deze workshop aan jouw groep te geven. Ik maak dan een workshop op maat. Informeer naar de mogelijkheden!