News

Lees alles over de activiteiten van Studio Grady Art & Art Education in 2021

 Live schilderen bij Opwekking! - Interview in Woord & Weg - 1 op 1 schilderworkshops in de kerk - Gedicht in Top 1000 Prijs de Poëzie - Kunstblog LET'S ART! op Instagram - Terugblik Online Workshop "Muziek in de Verf!" Pabo

.

Live schilderen bij Opwekking!

24 mei 2021. Wat een gave ervaring! Live schilderen in de livestream van de openingsavond van de Pinksterconferentie Opwekking 2021. Het thema van deze Opwekking was: "Het komt door Zijn naam". Ik schilderde hoe de naam van Jezus impact heeft op het overwinnen van het duister en tekende Zijn naam in krullen die uitwijden. Ik had ca een uur de tijd. Mooie sfeer. Ik zat op een gegeven moment met de muziek mee te swingen op het krukje achter de ezel. Mijn werk is geveild op Opwekking. 

Schermafbeelding 2021-05-24 om 12.23.57

.

Interview in Woord & Weg

1 mei 2021. In het aprilnummer van het magazine Woord & Weg, van de PKN, is een interview met mij opgenomen over Kunst in de Kerk. Ik was jarenlang lid en later coördinator van de Kunst in de Kerkgroep in mijn kerk en van de Protestantse Gemeente Huizen. Er is ook een werk van mij afgedrukt. 

Klik hier voor het Interview >>

Schermafbeelding 2021-04-23 om 09.53.27

.

1 op 1 Schilderworkshops in de kerk

3 april 2021. Sinds kort geef ik 1 op 1 schilderworkshops in mijn kerk: schilderen bij een Bijbeltekst. Deze laagdrempelige workshops zijn voor iedereen die er even uit wil en even creatief bezig zijn. Het gaat voor een belangrijk deel ook om de ontmoeting. De Paaskaars brandt en er klinkt zachte achtergrondmuziek. Tijdens het schilderen maak ik een schets van de deelnemer. 

Uitspraken van deelnemers:
"Kunst kan mensen helpen"
"Dit is niet alleen tekenen, maar zinvol!"
"Ik schilder van donker naar licht (rechtsonder)"
"Door het schilderen komt de tekst echt tot leven!"
"Er zitten allerlei lagen in die onzichtbaar zijn, net als het leven (linksonder)"
"Het is een mooi proces"

Schermafbeelding 2021-04-03 om 10.26.32

.

Gedicht in Top 1000 Prijs de Poëzie

31 maart 2021. Voor de tweede keer achter elkaar kwam een gedicht van mij in de Top 1000 van De Gedichtenwedstrijd van Prijs de Poëzie, de grootste, landelijke gedichtenwedstrijd van Nederland. Er waren 7023 inzendingen. Ieder gedicht in de Top 1000 kreeg feedback. Hieronder mijn gedicht en de feedback. 

Schermafbeelding 2019-10-04 om 17.22.30

Recept voor rood

Magenta met 2 druppels geel
levert een schitterend oranjerood op
Als je goed kijkt
zie je daarin de diepzeebodem
met nog onontgonnen levensvormen
1 druppeltje zwart erbij
en er is de warmte van de schaduw
die een open haard geeft
bewegend tussen zijn en niet zijn
de tijd in tedere kreukels

Even een waarschuwing:
gebruik van vermiljoen
maar een toefje, zo groot als 3 mierenpootjes
zonder meer het hoogste rood
volmaakt omvat door het pupil,
en losgezongen als een aria

Wat nou zo gek is,
het rode haar van Chris,
dat is niet rood maar oranje (met grijs)
Hoe vind je dat, nou hij vond mij
door mijn menu van kunst en geloof
Kus op de eerste date
tussen vermiljoen en schaduw
Kriskras als vliegtuigstrepen in de lucht
woelen de lokjes om zijn hoofd,
en tegelijk warm neuriënd als de opgaande zon

Ik kies een toon (wij tekenen samen)
en maak een lijn op papier,
“volg mij” zegt de lijn.
Nee, volg mij, zeg ik.
Ik leid de rosso Posca marker, als de route 66
het witte achterland ontsluitend
Zullen we knuffelen?
Ik leg mijn hand om zijn oranje baard
Magenta met 4 druppeltjes geel

 

Schermafbeelding 2021-03-21 om 13.30.00

.

Kunstblog LET'S ART! op Instagram

20 maart 2021. Sinds enkele maanden schrijf ik korte kunstblogs op Instagram, onder de titel: "LET"S ART!". Uitgangspunt is meestal een art quote, een citaat van kunstenaars of kenners van kunst. De blogs zijn herkenbaar aan de zwartwitte selfie, met tekst en logo. 

Mijn Instagram-account is: studiogrady_art_arteducation

Schermafbeelding 2021-03-18 om 16.08.02

.

Terugblik Online Workshop "Muziek in de verf!" Pabo

5 maart 2021. Op 2 maart gaf ik voor het eerst een live Online Workshop, en wel "Muziek in de verf!", het schilderen van muziek. Ik gaf deze workshop aan 2 groepen 3e jaars PABO-studenten van de Christelijke Hogeschool Ede. Ik had me goed voorbereid en liet ter inleiding een kleine powerpoint zien. Als vingeroefening werd er bij de eerste keer luisteren geschetst. Daarna werd er bij de muziek geschilderd of getekend, al naar gelang het materiaal dat de studenten hadden. Ze werkten bijna allemaal vanuit huis. De resultaten waren heel verschillend. Ik maakte telkens een brug naar hoe een dergelijke activiteit met kinderen kan werken, zodat er een relatie lag met de werkpraktijk van de studenten.

Ik zocht de muziek zorgvuldig uit: "Dans van de Suikerfee" van Tsjaikovski. Sprookjesachtig, dus het spreekt bij kinderen tot de verbeelding en er gebeurt muzikaal het e.e.a. zodat er ook wat te schilderen valt.

Op de foto zie je de resultaten van de eerste sessie van 50 minuten. 

Reacties van 2 studenten:

"Ik heb deze workshop ontzettend inspirerend ervaren. Het is echt buiten je comfortzone denken, iets wat voor mij wel lastig is. Het is ook helpend om op deze manier de vaste regels los te laten, en gewoon te doen. Heerlijk ontspannend, en zeker leuk om mee te nemen in de praktijk".

"Wat we (...) deden vond ik echt leuk en leerzaam. Ten eerste omdat het best rustgevend was, maar ook als inspiratie om later met de klas te doen. Ik had het nog nooit gedaan, maar je gaat echt goed luisteren naar de muziek en ook de spanning van verven en dat het mooi moet zijn gaat wel een beetje weg daardoor. Dus ik vond het een leuke en leerzame nieuwe ervaring".

Schermafbeelding 2021-03-04 om 19.32.09