News

Lees alles over de activiteiten van Studio Grady:

Workshop Art-Based Learning gegeven op Conferentie - Tekenen in Aix-en-Provence -Workshop DRAWING MUSIC op de Christian Artists Gathering - Schilderworkshop in Inloophuis Tolvrij - Exposeren in de Regenboogkerk - Exposeren in LICHT - Workshop Componeren met Water - Workshop 3 x Kunst kijken & maken 3

.

Workshop Art-Based Learning gegeven op Conferentie

20 september. Op 10 september gaf ik een workshop a.d.h.v. de methode Art-Based Learning op de Conferentie van De Blauwe Koepel. Dat is een christelijk, interdisciplinair educatieplatform dat zich richt op vorming door een kruisbestuiving van kunst, filosofie en geloof, voor binnen en buiten het onderwijs.

De workshop verliep heel goed, in een prima sfeer. Alle 10 deelnemers namen er aan het eind wat van mee. 

Bij ABL leer je niet over, maar van kunst. In 4 stappen ga je een dialoog aan met een kunstwerk. Deze reflectieve methode stimuleert het creatief denken en brengt je zo verder. ABL heeft een wetenschappelijke basis.

Voor deze versie had ik een stapel kunstboeken, kaarten en prints meegebracht. Maar deze methode is ook heel mooi te doen in een museum. 

Ik ben een gecertificeerd trainer van deze methode.

Schermafbeelding 2022-09-13 om 12.41.51

.

Tekenen in Aix-en-Provence

20 september. In de tweede helft van augustus verbleef ik samen met mijn vriend een kleine week in Aix-en-Provence, in Zuid-Frankrijk. We zijn allebei kunstenaar en dus hadden we tekenspullen bij ons.

En zo legden we op verschillende momenten iets van de omgeving vast. Ik tekende o.a. vlak voor het atelier van de grote meester Paul Cezanne, een hele mooie ervaring. 

Ook tekende ik o.a. de grote fontein op de rotonde, een landmark ik Aix. Ik begon met het verkennen van het onderwerp met potlood en abstraheerde daarna met oliepastel. Hetzelfde deed ik eerder op een lommerrijk pleintje. Als laatste maakte ik een schets in de kathedraal, geïnspireerd door de ramen. 

Schermafbeelding 2022-08-28 om 10.31.04

.

Workshop DRAWING MUSIC op de Christian Artists Gathering

1 september 2022. Op 15 juli 2022 gaf ik een workshop Drawing Music op de internationale Christian Artists Gathering in de Trinitatiskapel in Dordrecht.

Ik werkte hierbij samen met de Franse violist Jean-Pierre Rudolph. Hij speelde de prachtige livemuziek, terwijl ik de begeleiding van het tekenen van de muziek met oliepastel en houtskool verzorgde.

Het was een intensieve middag, met steeds mooier wordende resultaten. De deelnemers werden steeds vrijer. 

Jean-Pierre en ik hebben allebei de samenwerking als heel plezierig ervaren.

Schermafbeelding 2022-07-23 om 11.33.10

.

Schilderworkshop in Inloophuis Tolvrij

1 september 2022. Op 4 juli 2022 gaf ik een laagdrempelige schilderworkshop in Huize Tolvrij, het christelijke inloophuis bij mij om de hoek. Ik kom er vaak als gast en het leek me leuk om er nu een workshop te geven.

Er werd geschilderd bij een Bijbeltekst uit Filippenzen. De workshop was voor iedereen en deze keer was niet de artistieke prestatie het doel, maar de creatieve verdieping van een Bijbeltekst, de persoonlijke beleving. 

Het werd een mooie middag, met hele afwisselende resultaten. De reacties waren heel positief, al werd de opdracht soms best lastig gevonden. Een van de deelnemers had ooit toelatingsexamen gedaan voor de kunstacademie, maar was afgewezen. Nu had hij, meer dan 30 jaar later, weer opnieuw inspiratie en plezier gekregen.

Schermafbeelding 2022-07-04 om 18.41.37

.

Solo-Expositie in de Regenboogkerk

31 maart 2022. Van 20 maart t/m 28 april 2022 exposeer ik 17 kunstwerken in de Regenboogkerk in Hilversum. De kunstwerken sluiten aan bij de 40-dagentijd: kruizen, crucifixen, pietà's en opstandingsschilderijen. De Regenboogkerk huist in een modern gebouw en heeft een lange traditie van het organiseren van exposities.

Op zondag 20 maart was de opening van de expositie.

Mijn werk zal ook centraal staan in enkele diensten in de Stille Week.

20220320_094235

Schermafbeelding 2022-09-01 om 17.13.58

Tijdens de Stille Week, aan het eind van de 40-dagentijd, is mijn werk actief ingezet in de diensten. Op de bovenste foto zie je hoe het werd ingebed in de Vespers, waarbij het een meditatief moment vormde. Op de 2 onderste foto's zie je enkele voorbeelden van hoe mijn kruizen en crucifixen werden gebruikt als soort kruiswegstaties, telkens met een tekst en een korte meditatie. 

.

Terugblik Workshop COMPONEREN MET WATER op de PABO

Schermafbeelding 2022-03-10 om 17.49.47

31 maart 2022. Fijn dat het weer mocht: live een workshop geven aan de Christelijke Hogeschool Ede! Ik gaf op 8 maart weer de workshop COMPONEREN MET WATER. Ik werkte met twee kleine groepjes derdejaars PABO-studenten. Een heel gemotiveerd stel mooie mensen in ontwikkeling.

Het moest allemaal in 2 x 3 kwartier gebeuren en dat lukte prima. Ik gaf een korte instructie met een paar tips en vooraf alle ruimte om eerst eens allerlei klanken te proberen, te experimenteren, te klooien. En dan gaan bouwen. Soms gaf ik nog een extra tip, of hielp ik de groepjes verder door korte feedback. 

En zo ontstonden er twee watercomposities van ca 1 minuut. Wat waren ze er trots op! En ik ook! 

Hieronder een korte video van de 2 composities.

Uit de evaluaties:

. Superleuk om eens iets compleet nieuws te leren!.
. Prima opbouw, fijne begeleiding. Goed om stappen te krijgen waar je iets mee kunt.
. Fijne opbouw, fijn dat je zelf mocht experimenteren en dat het niet werd voorgedragen wat je moest doen.
. Je wordt uitgedaagd mee te doen en iets leuks te bedenken
. Dingen buiten je comfort zone proberen.
. Componeren met water hoeft niet perse met toonhoogte, er is nog veel meer!.
. Out of the box denken, muziek zit overal in

.

Terugblik Workshop 3 x Kunst Kijken & Maken 3

28 maart 2022. Op 26 februari gaf ik weer een workshop 3 keer Kunst Kijken & Maken. Opnieuw een hele mooie ervaring met 3 fijne mensen. 1 professionele kunstenaar, 1 ervaren amateur en 1 liefhebber. Altijd boeiend hoe de deelnemers op de kunstwerken reageren en hoe ze deze beeldend vertalen. 

Bij deze workshop worden enkele hedendaagse kunstwerken besproken a.d.h.v. 3 kunstkijkmethodes en wordt aansluitend aan elke methode geschetst met houtskool.

Uitspraken in de evaluaties:
. Ik ga nu heel anders naar een museum!
. De 3 manieren van kunst kijken zijn heel verhelderend,
ik ga nu anders naar kunst kijken
. Veel positieve feedback!
. Ik ben me nu meer bewust geworden van de verschillende invalshoeken of uitgangspunten in het creatieve proces
. Ik vond het een fijne middag waarbij de tijd voorbij vloog
. Je hebt kennis van zaken, leert me hoe ik een kunstwerk kan onderzoeken
. Het aansluitend schetsen na de observaties maakt dat ik niet geblokkeerd raak... het stroomt...
. Het was weer wonderschoon. Intensief maar vol betekenis en zooooo leerzaam!

Schermafbeelding 2022-02-28 om 18.01.46