News 2022

Lees alles over de activiteiten van Studio Grady:

  Realisatie en opening van mijn ATELIER - Terugblik Workshop Art-Based Learning - Terugblik Workshop Beeldend "Amen" - Workshop Art-Based Learning gegeven op Conferentie - Tekenen in Aix-en-Provence -Workshop DRAWING MUSIC op de Christian Artists Gathering - Schilderworkshop in Inloophuis Tolvrij - Exposeren in de Regenboogkerk - Exposeren in LICHT - Workshop Componeren met Water - Workshop 3 x Kunst kijken & maken 3

.

Realisatie en Opening van mijn ATELIER!

17 december 2022. Eindelijk mocht ik mijn nieuwe atelier feestelijk openen! 

5 maanden lang heb ik gewerkt om van mijn oude, volledig dichtgeslibde werkkamer een atelier te maken. Het is meteen ook het hoofdkwartier van Studio Grady. Heel veel zooi is uitgezocht en afgevoerd. Veel spullen naar de kringloop en nog wat bijzondere items die ik zelf bewaar. Met de hulp van 2 van mijn broers en mijn lieve vriend Stephan. 

Op zondag 11 december werd het atelier officieel geopend. Ik nodigde enkele vrienden uit en mijn oudste broer was ook in de gelegenheid om te komen, samen met zijn vrouw. Het was een klein maar heel fijn feestje, met het onthullen van mijn logo op de deur, het doorknippen van een lintje, bubbels, gebed, een mooi gesprek met elkaar, een mogelijke aankoop van een kunstwerk en veel sfeer. 

En nu...eindelijk weer kunst maken. Ik wil er ook kleinschalige lessen geven en er kunstontmoetingen organiseren.

 

Schermafbeelding 2022-12-17 om 13.15.01

.

Terugblik Workshop Art-Based Learning

17 december 2022. Ik gaf de workshop Art-Based Learning, voor het eerst als zelfstandige workshop, nadat ik deze in september al i.h.k. van een conferentie had gegeven. Nu doorliep ik met 3 mooie deelnemers de 4 stappen van de methode. Ik had de workshopruimte mooi ingericht (een rijke leeromgeving) en het was fijn om te zien hoe alles werkte.

Ik heb genoten van de openheid van de deelnemers. De kunst hielp om het creatieve denken te stimuleren, in dit geval vooral rondom levensthema's. Maar het kan ook een aanzet zijn tot het maken van kunst. 

Ik voegde zelf een element toe, namelijk stap 4b al een beetje in de praktijk brengen. Ik liet de deelnemers eerst in steekwoorden opschrijven welke creatieve daad zij zouden willen stellen, in hun kunst of in hun leven en wat ze van de ervaringen van de workshop meenamen. Na een korte koffiebreak liet ik ze dit verbeelden in een tekening. 

Enkele reacties:
. Mooi doorlopend proces, waarbij steeds iets helderder werd
. Fijne, warme begeleiding
. Fijn dat iedereen de tijd krijgt die nodig is
. Geen druk over "moeten" delen is ook altijd fijn
. Verrassend hoe het werkt. Met name associëren is emotioneel geweest
. Veilig gevoel
. Smaakt naar meer
. Ik heb veel ruimte ervaren, mogen zijn wie je bent
. Duidelijk, richting gevend, maar niet sturend. Zonder al teveel invulling en mening

 

Schermafbeelding 2022-12-17 om 12.52.13

.

Terugblik Workshop Beeldend "Amen"

17 december 2022. In november gaf ik weer een workshop in de serie Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus. Voor de tweede keer rond het thema "Amen". Met een Bijbeltekst uit Efeze, een gedicht en muziek van de Poolse componist Gorecki.

Een mooie groep van 4 deelnemers, van beginner tot cum laude afgestudeerd aan de kunstacademie. Ik begeleidde hen ieder op haar eigen niveau. Thema's die zij uit de inspiratie haalden waren o.a. Fundament & Eeuwigheid, Nederigheid en een uitzettende beweging (door de muziek) en Ontvangen. 

Enkele reacties:
. Ik vond het heerlijk, goed uitgewerkt, mooie teksten en muziek.
. Mijn rugzak is gevuld met nieuwe inspiratie en mogelijkheden, ga hier zeker verder mee!
. Ga zo door! Ik kom graag nog een keer terug!
. Kernwoorden voor jou in het geheel zijn: respectvol, opbouwend en inspirerend.
. Bijzonder boeiend!
. Door stappen te volgen door Grady aangegeven kom je in een zekere flow.
. Ook sterk van jou is dat je eerlijke feedback geeft, zodat je valkuilen kunt vermijden of
  wegwerken en mee kunt nemen in de toekomst.

 

Schermafbeelding 2022-11-19 om 21.19.43

.

Workshop Art-Based Learning gegeven op Conferentie

20 september. Op 10 september gaf ik een workshop a.d.h.v. de methode Art-Based Learning op de Conferentie van De Blauwe Koepel. Dat is een christelijk, interdisciplinair educatieplatform dat zich richt op vorming door een kruisbestuiving van kunst, filosofie en geloof, voor binnen en buiten het onderwijs.

De workshop verliep heel goed, in een prima sfeer. Alle 10 deelnemers namen er aan het eind wat van mee. 

Bij ABL leer je niet over, maar van kunst. In 4 stappen ga je een dialoog aan met een kunstwerk. Deze reflectieve methode stimuleert het creatief denken en brengt je zo verder. ABL heeft een wetenschappelijke basis.

Voor deze versie had ik een stapel kunstboeken, kaarten en prints meegebracht. Maar deze methode is ook heel mooi te doen in een museum. 

Ik ben een gecertificeerd trainer van deze methode.

Schermafbeelding 2022-09-13 om 12.41.51

.

Tekenen in Aix-en-Provence

20 september. In de tweede helft van augustus verbleef ik samen met mijn vriend een kleine week in Aix-en-Provence, in Zuid-Frankrijk. We zijn allebei kunstenaar en dus hadden we tekenspullen bij ons.

En zo legden we op verschillende momenten iets van de omgeving vast. Ik tekende o.a. vlak voor het atelier van de grote meester Paul Cezanne, een hele mooie ervaring. 

Ook tekende ik o.a. de grote fontein op de rotonde, een landmark ik Aix. Ik begon met het verkennen van het onderwerp met potlood en abstraheerde daarna met oliepastel. Hetzelfde deed ik eerder op een lommerrijk pleintje. Als laatste maakte ik een schets in de kathedraal, geïnspireerd door de ramen. 

Schermafbeelding 2022-08-28 om 10.31.04

.

Workshop DRAWING MUSIC op de Christian Artists Gathering

1 september 2022. Op 15 juli 2022 gaf ik een workshop Drawing Music op de internationale Christian Artists Gathering in de Trinitatiskapel in Dordrecht.

Ik werkte hierbij samen met de Franse violist Jean-Pierre Rudolph. Hij speelde de prachtige livemuziek, terwijl ik de begeleiding van het tekenen van de muziek met oliepastel en houtskool verzorgde.

Het was een intensieve middag, met steeds mooier wordende resultaten. De deelnemers werden steeds vrijer. 

Jean-Pierre en ik hebben allebei de samenwerking als heel plezierig ervaren.

Schermafbeelding 2022-07-23 om 11.33.10

.

Schilderworkshop in Inloophuis Tolvrij

1 september 2022. Op 4 juli 2022 gaf ik een laagdrempelige schilderworkshop in Huize Tolvrij, het christelijke inloophuis bij mij om de hoek. Ik kom er vaak als gast en het leek me leuk om er nu een workshop te geven.

Er werd geschilderd bij een Bijbeltekst uit Filippenzen. De workshop was voor iedereen en deze keer was niet de artistieke prestatie het doel, maar de creatieve verdieping van een Bijbeltekst, de persoonlijke beleving. 

Het werd een mooie middag, met hele afwisselende resultaten. De reacties waren heel positief, al werd de opdracht soms best lastig gevonden. Een van de deelnemers had ooit toelatingsexamen gedaan voor de kunstacademie, maar was afgewezen. Nu had hij, meer dan 30 jaar later, weer opnieuw inspiratie en plezier gekregen.

Schermafbeelding 2022-07-04 om 18.41.37

.

Solo-Expositie in de Regenboogkerk

31 maart 2022. Van 20 maart t/m 28 april 2022 exposeer ik 17 kunstwerken in de Regenboogkerk in Hilversum. De kunstwerken sluiten aan bij de 40-dagentijd: kruizen, crucifixen, pietà's en opstandingsschilderijen. De Regenboogkerk huist in een modern gebouw en heeft een lange traditie van het organiseren van exposities.

Op zondag 20 maart was de opening van de expositie.

Mijn werk zal ook centraal staan in enkele diensten in de Stille Week.

20220320_094235

Schermafbeelding 2022-09-01 om 17.13.58

Tijdens de Stille Week, aan het eind van de 40-dagentijd, is mijn werk actief ingezet in de diensten. Op de bovenste foto zie je hoe het werd ingebed in de Vespers, waarbij het een meditatief moment vormde. Op de 2 onderste foto's zie je enkele voorbeelden van hoe mijn kruizen en crucifixen werden gebruikt als soort kruiswegstaties, telkens met een tekst en een korte meditatie. 

.

Terugblik Workshop COMPONEREN MET WATER op de PABO

Schermafbeelding 2022-03-10 om 17.49.47

31 maart 2022. Fijn dat het weer mocht: live een workshop geven aan de Christelijke Hogeschool Ede! Ik gaf op 8 maart weer de workshop COMPONEREN MET WATER. Ik werkte met twee kleine groepjes derdejaars PABO-studenten. Een heel gemotiveerd stel mooie mensen in ontwikkeling.

Het moest allemaal in 2 x 3 kwartier gebeuren en dat lukte prima. Ik gaf een korte instructie met een paar tips en vooraf alle ruimte om eerst eens allerlei klanken te proberen, te experimenteren, te klooien. En dan gaan bouwen. Soms gaf ik nog een extra tip, of hielp ik de groepjes verder door korte feedback. 

En zo ontstonden er twee watercomposities van ca 1 minuut. Wat waren ze er trots op! En ik ook! 

Hieronder een korte video van de 2 composities.

Uit de evaluaties:

. Superleuk om eens iets compleet nieuws te leren!.
. Prima opbouw, fijne begeleiding. Goed om stappen te krijgen waar je iets mee kunt.
. Fijne opbouw, fijn dat je zelf mocht experimenteren en dat het niet werd voorgedragen wat je moest doen.
. Je wordt uitgedaagd mee te doen en iets leuks te bedenken
. Dingen buiten je comfort zone proberen.
. Componeren met water hoeft niet perse met toonhoogte, er is nog veel meer!.
. Out of the box denken, muziek zit overal in

.

Terugblik Workshop 3 x Kunst Kijken & Maken 3

28 maart 2022. Op 26 februari gaf ik weer een workshop 3 keer Kunst Kijken & Maken. Opnieuw een hele mooie ervaring met 3 fijne mensen. 1 professionele kunstenaar, 1 ervaren amateur en 1 liefhebber. Altijd boeiend hoe de deelnemers op de kunstwerken reageren en hoe ze deze beeldend vertalen. 

Bij deze workshop worden enkele hedendaagse kunstwerken besproken a.d.h.v. 3 kunstkijkmethodes en wordt aansluitend aan elke methode geschetst met houtskool.

Uitspraken in de evaluaties:
. Ik ga nu heel anders naar een museum!
. De 3 manieren van kunst kijken zijn heel verhelderend,
ik ga nu anders naar kunst kijken
. Veel positieve feedback!
. Ik ben me nu meer bewust geworden van de verschillende invalshoeken of uitgangspunten in het creatieve proces
. Ik vond het een fijne middag waarbij de tijd voorbij vloog
. Je hebt kennis van zaken, leert me hoe ik een kunstwerk kan onderzoeken
. Het aansluitend schetsen na de observaties maakt dat ik niet geblokkeerd raak... het stroomt...
. Het was weer wonderschoon. Intensief maar vol betekenis en zooooo leerzaam!

Schermafbeelding 2022-02-28 om 18.01.46