News 2023

Volg hier de activiteiten van Studio Grady:

  Ontwerp Instructie Workshop in opdracht - Exposities in Inloophuis Tolvrij - Open AtelierRoute Huizen 2023 - Creatieve Workshop rondom mode, filosofie en theologie - Eerste AtelierLes/Duo-Sessie - Tekenen in Parijs! - Workshop in inloophuis Tolvrij - Prachtige boekpresentatie Alles wat zacht was! - Interview in Petrus Magazine! - Workshop Theologiestudenten op Windesheim - Workshop Componeren met Water op de PABO  - Solo - Expositie in Amaris Voor Anker - VTS bij Sessie 1 van De Blauwe Koepel - Workshop Inloophuis Tolvrij - Presentatie voor kunstenaars

.

Ontwerp Instructie Workshop in opdracht

12 december 2023. Dit najaar kreeg ik een hele mooie, nieuwe opdracht. Ds. Thea Bouwman uit Papendrecht vroeg mij of ik de instructie wilde ontwerpen voor een workshop die zij in de Adventtijd in haar kerk zou begeleiden.

Ze vond het moeilijk om beeldend wat meer de diepte in te gaan met de deelnemers. We spraken het thema door en de wensen van haar kant. Daarop ontwierp ik de opbouw en instructie en mailde haar het document, dat enthousiast werd ontvangen. De kosten vond ze prima.

Nu wel heel benieuwd hoe de workshop zal gaan! 

Schermafbeelding 2023-11-08 om 19.09.09

.

Exposities in Inloophuis Tolvrij

4 december 2023. Afgelopen najaar en in december waren/zijn er 2 kleine exposities van mij te zien in de etalage van Inloophuis Tolvrij in Huizen. Ik kom er zelf vaak als gast.

Samen met kunstcollega Willem Zijlstra verzorg ik de kunst in de etalage van het inloophuis. Nu toevallig 2 x mijn eigen kunst, maar er komt ook kunst van anderen. We gaan de etalage nog verder ontwikkelen.

Het is niet een galerie, maar de kunst draagt bij aan het profiel van Tolvrij en aan de gastvrijheid: "Hier ben je welkom, dit is een goede plek". 

Foto boven: twee abstracte kunstwerken bij het thema Opstanding. Acryl, houtskool en softpastel op doek, 50 x 50.
Foto onder: twee kunstwerken met collage en acrylverf met als thema het Christuskind, 60 x 80.

Schermafbeelding 2023-12-02 om 10.39.10

.

Open AtelierRoute Huizen 2023

Schermafbeelding 2023-10-23 om 11.39.29

23 oktober 2023. In het weekend van 14 en 15 oktober 2023 nam ik weer deel aan de Open AtelierRoute in Huizen. Ik exposeerde er werk uit mijn nieuwe serie ICHTHUS, werk uit mijn boek Alles wat zacht was en ouder werk. Ik exposeerde in mijn kerk, De Duif. 

Het waren mooie dagen. Op de eerste dag mocht ik enkele tientallen bezoekers ontvangen. Er waren mooie gesprekken, veel kunstkaarten verkocht en boeken. Geen kunst verkocht. 

Op zondag viel de atelierroute samen met de intrededienst van de nieuwe dominee en was ik vooral open voor de kerkgangers. Weer mooie ontmoetingen en veel kaarten verkocht. In totaal verkocht ik 9 boeken! Een hele leuke ontmoeting was met een oudleerling, die als bezoeker nog langskwam. Hij was een leerling van me toen ik destijds net was begonnen als docent muziek, lang geleden. 

Op de foto's een kleine impressie. Niet alle kunstwerken staan erop. 

.

Creatieve Workshop rondom mode, filosofie en theologie

11 oktober 2023. Op de conferentie van 7 oktober van leergemeenschap De Blauwe Koepel gaf ik een workshop, waarbij de deelnemers werden uitgedaagd om een mode-ontwerp vanuit een concept te maken. De workshop kwam na andere programma-onderdelen en in de workshop gingen de deelnemers aan de slag met wat voor hen betekenis had in de conferentie. En dat te vertalen in een persoonlijk mode-ontwerp. Zoals het gesprek met cultureel theoloog Prof. Dr. Robert Covolo uit Los Angelos en de modepresentatie van ontwerper Henno Hamstra.

Er waren verschillende materialen beschikbaar: oliepastel, houtskool, gekleurd papier en vuilniszak.

In de afbeelding hiernaast twee resultaten.
Links: "Het Woord is vlees geworden" (Een tekst uit het Bijbelboek Johannes), waarbij in 3 talen het woord "Woord" was verwerkt in een jumpsuit.
Rechts: Kleding als een beschermende laag om je heen, zoals een baarmoeder het ongeboren kind beschermt, inclusief navelstreng.

Meer over leergemeenschap De Blauwe Koepel en onze conferentie:
www.deblauwekoepel.nl

Schermafbeelding 2023-10-11 om 16.03.57

.

Eerste AtelierLes - Duo-Sessie

20 september 2023. Vorig jaar heb ik mijn compacte atelier gerealiseerd, waar jarenlang een onbegaanbare kamer was. Nu heb ik er voor het eerst lesgegeven. Wat een mooie mijlpaal! Er is plek voor 2 cursisten, dus ik noem deze lessen "duo-sessies". Het onderwerp was "tekenend abstraheren".

In een aantal opdrachten met verschillende tekenmaterialen op papier, nam ik de deelnemers mee in het abstraheren van een stilleven, dat ik voor elk van hen had neergezet. Afsluitend met een vrije opdracht, om al het geleerde bij elkaar te brengen in een eindwerk. De deelnemers, 2 dames die al eerder aan workshops meededen, gaven aan behoorlijk uit hun comfort zone te zijn gehaald, en het bijzonder waardevol te vinden om in zo'n proces te worden begeleid, i.p.v. alles thuis alleen te doen. Ook vonden ze de werkruimte prettig. Het was een intensieve en mooie middag, waarin we ook waardevolle gesprekken hadden.

In de afbeelding zie je twee tekeningen. Links: opdracht om met 1 lijn de onderdelen met elkaar te verbinden en het beeld met het invullen van enkele details verder uit te werken. Rechts: opdracht om de ruimte om het stilleven in te vullen en zo nog beter te kijken naar de vormen en om dan 1 detail met lijn uit te werken.

Ben jij ook geïnteresseerd in deze les? Op 16 december hoop ik er weer een te geven.

Schermafbeelding 2023-09-20 om 15.37.47

.

Tekenen in Parijs!

Schermafbeelding 2023-08-28 om 11.01.27

28 augustus 2023. Van 21 t/m 26 augustus ben ik met mijn vriend in Parijs geweest. We zijn allebei kunstenaar en tekenen graag op locatie. Ik maakte verschillende schetsen met diverse materialen. Zo tekende ik bij de Notre Dame in de steigers, in een verstild parkje tegenover ons hotel en bij de grandeur van de Place de la Concorde. 

Een absoluut hoogtepunt was het bezoek aan museum L'Orangerie, waar ik ademloos naar de waterlelies van Monet heb gekeken. Vooral de meer abstracte werken kwamen binnen. Ik legde met 4 kleuren Poscamarkers de gelaagdheid, veelkleurigheid, beweging, losse toets en abstractie van de waterlelies vast.

.

Workshop in inloophuis Tolvrij

13 juli 2023. Voor de derde keer gaf ik een workshop Schilderen bij de Bijbel, in Inloophuis Tolvrij in Huizen. Deze keer bij gedeelten uit Psalm 91, een psalm over beschutting. Niet geheel toevallig een belangrijke inspiratiebron van mijn boek.

Net als bij mijn professionele workshop Beeldend Bezinnen met Muziek, liet ik nu ook een stukje klassieke, religieuze muziek horen. Nu ter inspiratie voor de inhoud en sfeer van je werk, zodat het thema nog dichterbij komt. Mendelssohn raakte een gevoelige snaar.

Mooi om te zien hoe beginnende deelnemers die al eerder meededen, nu aan lef waren gegroeid. Er kwamen verrassende kunstwerken uit!

20230703_150531 3

.

Prachtige Boekpresentatie Alles wat zacht was!

28 juni 2023. Op 10 juni was er eindelijk de feestelijke Boekpresentatie van mijn boek Alles wat zacht was. Er waren vele mooie momenten. Zoals voor het eerst mijn boek in handen hebben en het inkijken (uitgereikt door mijn uitgever) en het interview met Annemiek Schrijver. De prachtige muziek was van jazzpianist Jan Willem van Delft. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Drs. Marleen Schoonderwoerd. Er was een ritueel met zachtheid door rituelenmaker Elisabeth de Bruijn en een mooi betoog door uitgever Fiet van Beek. Presentatie door kunsthistorica en theologe Jolien van der Velde, die ook het voorwoord schreef.

Zo'n 70 gasten maakten het feest compleet en er werden heel wat boeken verkocht! Ik kijk terug op een hele bijzondere middag. 

Veel meer foto's en ook informatie over het boek, vind je op de boekwebsite: www.alleswatwachtwas.nl >> Het boek is nu overal te verkrijgen. Ook bij Uitgeverij Anderszins en bij mij.

Schermafbeelding 2023-06-28 om 11.03.56

.

Interview in Petrus Magazine!

Schermafbeelding 2023-05-25 om 15.37.52

31 mei 2023. In het Petrus Magazine van mei 2023 is een interview met mij opgenomen. Ik ben geïnterviewd over kunst in de kerk, als bestuurslid van Platform Kerk & Kunst. Fotograaf Niek Stam kwam in mijn atelier foto's van me nemen, een hele leuke sessie. Het artikel werd een hele grote foto en een korte samenvatting van het interview. Ik noem ook even mijn boek.

Petrus is het Magazine van de PKN (Protestantse Kerk in Nederland) en heeft een oplage van ca 200.000.

.

Workshop Theologiestudenten op Windesheim

31 mei 2023. Op vrijdag 12 mei gaf ik een workshop Creatieve Verdieping aan Theologiestudenten op Hogeschool Windesheim in Zwolle. Ik werkte op verzoek een eerder ontwerp uit voor specifiek deze gelegenheid, met het thema: Wat is een wezenlijke ontmoeting? Ik componeerde een college voor ca 20 studenten uit verschillende leerjaren, voor 2 uur. 

Er kwamen allerlei kunstactiviteiten langs: Video "The Artist is Present" van Marina Abramovic bekijken en bespreken a.d.h.v. de methode Visual Thinking Strategies en het zelf uitproberen. Eenvoudige theateroefeningen doen, waarbij je steeds iemand op een andere manier ontmoet en een tekening maken van wat voor jou de essentie van het thema is. Daarnaast werd het thema in groepjes besproken en werd een Bijbeltekst gelezen en ook in groepjes besproken a.d.h.v. het thema.

Ik kreeg applaus en hele mooie reacties na afloop. En ik mag terugkomen. Een hele mooi ervaring dit!

Schermafbeelding 2023-05-13 om 15.48.39

.

Workshop Componeren met Water op de PABO

24 maart 2023. Deze week gaf ik voor de derde keer een workshop Componeren met Water aan studenten van de PABO aan de Christelijke Hogeschool Ede. Ze maakten in groepjes van 4 of 5 studenten een muziekstukje van ca 1 minuut.

Deze keer werkte ik in 2 sessies van 9 studenten. We hadden steeds 3 kwartier om te componeren. Inclusief instructie en experiment. De studenten gebruikten allerlei materialen waarmee klanken met water konden worden gemaakt. Ze verbreedden zo hun blik over wat er mogelijk is met muziek.

Het lukte allemaal weer wonderwel. Na afloop waren er enthousiaste reacties, waarvan enkele op papier.

In deze workshop ga ik uit van de muzikaal didactische opvatting dat kinderen "klooitijd" moeten hebben bij het bedenken van muziek Je moet je eigen ideeën kunnen ontwikkelen en niet alles moet er van buitenaf worden ingelegd. De workshop gaf door de opbouw en de inhoud meteen ideeën voor de studenten voor hun eigen lespraktijk.

Ik legde ook nog expliciet een link met de lespraktijk van de studenten, maar helaas was er geen tijd om daar uitgebreider op in te gaan, hoewel een student later aangaf daar wel behoefte aan te hebben. Misschien een evt. volgende keer iets op papier meegeven.

Reacties van studenten:

. Een leuke, cratieve en gezellige vorm van samenwerken, waarbij het "proberen" een deel van het (creatieve) proces is. 
. Dat je met alles muziek kan maken, ook in de klas
. Bedankt voor deze blikverruimende workshop. Er is zoveel mogelijk, met weinig materiaal!
. Was fijn dat je eerst voorbeelden gaf. De uitleg was vlot en zo konden we snel aan de gang. Dit was top.
. Het is een goede, creatieve uitlaat, voor studenten en ik denk ook al helemaal voor kinderen op de basisschool.
. Als het eens warm is ga ik dit waarschijnlijk wel een keer uitproberen, met daarna een watergevecht.
. Ik had graag nog meer werkvormen en organisatietips meegekregen.

Schermafbeelding 2023-03-22 om 10.58.26

In de video hiernaast kun je twee composities bekijken en beluisteren.

De studenten hadden ca 30 minuten de tijd om te componeren. De overige tijd was voor instructie, experimenteren en presentatie. 

.

Solo - Expositie in Amaris Voor Anker

15 maart 2023. Van 11 maart tot eind mei exposeer ik in woonzorgcentrum Amaris Voor Anker in Huizen. Ik exposeer er voor de 2e keer. Deze keer met 24 kunstwerken, meest religieus, in verschillende technieken. 

Schermafbeelding 2023-03-13 om 16.25.28

.

VTS bij Sessie 1 van De Blauwe Koepel

15 maart 2023. Op 5 maart nam ik deel aan de organisatie van Sessie 1 van De Blauwe Koepel in Rotterdam. De Blauwe Koepel is een christelijke, interdisciplinaire educatie-leergemeenschap die vorming d.m.v. een integratie van kunst, filosofie en theologie wil stimuleren, voor binnen en buiten het onderwijs. 

Het programma bestond uit een aantal ingrediënten die waren samengebracht in een soort vloeibaar geheel. Het thema was "Vrede in de storm", waarbij het beeld van Zadkine in Rotterdam centraal stond. Ik leidde een kunstgesprek bij dit kunstwerk, met de methode Visual Thinking Strategies, VTS. Er kwamen vele beeldelementen en betekenislagen uit het kunstwerk naar boven.  

Verder was er een Bijbellezing over Jezus die de storm stilt, een korte filosofische beschouwing waarbij het beeld van wanhoop naar hoop werd getild, werd er een gedicht voorgelezen door een dichter en was er een persoonlijke getuigenis. 

Tijdens deze onderdelen konden de aanwezigen, waaronder ikzelf, op zelfgekozen momenten aan de slag om wat zij hoorden en zagen te vertalen in houtskooltekeningen. Dit leverde een grote diversiteit aan inzichten op. Ik leidde het reflectiegesprek waarbij we elkaars werk bespraken. 

Alles verliep in een hele mooie sfeer. Op de afbeelding hiernaast ook een van mijn tekeningen. 

Schermafbeelding 2023-03-07 om 16.42.12

.

Workshop in Inloophuis Tolvrij

15 maart 2023. Op 27 februari 2023 gaf ik weer een workshop "Schilderen bij de Bijbel" in christelijk inloophuis Tolvrij in Huizen. Met 8 deelnemers schilderden we bij Psalm 100, een lofpsalm. Elke deelnemer haalde daar het woord of de zin uit die het meest aansprak en dat werd het uitgangspunt voor het schilderij.

Het ging in deze workshop niet om artistieke verdieping, maar om creatief bezig te zijn met de Bijbel en voor persoonlijke beleving. Dat leverde een hele leuke diversiteit aan beelden op: van een landschap met schaapjes tot een impressionistische verbeelding, van een affiche-achtig beeld tot een abstract werk etc. Alles is dan goed.

De deelnemers hadden het allemaal heel leuk gevonden en komen graag terug!

Schermafbeelding 2023-03-01 om 20.29.37 2

.

Presentatie voor Kunstenaars

18 maart 2023. Op 11 februari gaf ik een presentatie voor kunstenaars. Ik ging voor ca 20 leden van christelijk kunstcollectief Arsprodeo in op het thema "je drive als maker". Dit op uitnodiging van de organisatie. 

Ik gaf voorbeelden van hedendaagse kunstenaars en hun drive om te maken wat ze maken. Ik ging in op twee projecten van mezelf die ik maakte i.h.k.v. de kunstcursus Storing AUB. En ik gaf vragen mee om over na te denken en diepere lagen aan te boren voor wat betreft je motivatie als kunstenaar. 

Mooie reacties na afloop. Aansluitend ging men met elkaar in gesprek over een aantal vragen die ik, samen met een van de organisatoren, Gerdien van Delft, had opgesteld. Dit leverde een mooie uitwisseling op. 

Schermafbeelding 2023-02-15 om 23.04.28

De video hiernaast werd (deels) vertoond. Het laat iets zien van het fascinerende video-werk van de Israëlische kunstenaar Michal Rovner.