News 2020

Lees over de activiteiten van STUDIO GRADY Art & Arteducation 2020

Terugblik Workshop Beeldende Beschutting - Deelname Open Podium voor Schrijvers & Dichters - AtelierRoute Huizen ALTERNATIEF! - Op Kunstcursus bij Storing AUB - Blackrockstar schreef een RAP bij mijn monoprints -  Op de LONGLIST voor de expositie NIEUWE AARDE - Terugblik Workshop Beeldende Tijd 2 - Radio-opnamen voor het EO NPO 5 programma "Nog even zondag" - Online Bezinningsmoment rondom fotoproject "Handen over Corona" - Nieuw logo voor STUDIO GRADY! - "Handen over corona", een fotoserie in progress - Mijn eerste KUNSTVLOG! - Nieuwe serie met Monoprint - Kunstpresentatie in online "Bezinningsmoment" rondom Pasen - Geen workshops, wel workshops... - Blog over de Pietà op kunstwebsite ArtWay - Terugblik Workshop Componeren met Water op de CHE - Terugblik workshop 3 x Kunst Kijken & Maken - In de Top 1000 "De Gedichtenwedstrijd" van Prijs de Poëzie! - Deelname reizende expositie Expressions for Justice - Redacteur bij ArtWay - Beeldmeditatie voor ArtWay: Measuring the Universe

.

Terugblik Workshop Beeldende Beschutting

23 november 2020. Afgelopen zaterdag verzorgde ik weer een workshop in de serie "Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus". In deze 8ste versie werd er geschilderd bij gedeelten uit Psalm 91, een gedicht van Bert Schierbeek en een motet van Mendelssohn. Ik werkte met 5 min of meer ervaren deelnemers, en er kon dan ook echt gelaagdheid in de werken ontstaan. Opvallend veel deelnemers verwerkten het thema "ruimte" in hun werk, ontleend aan het gedicht van Bert Schierbeek. Daarnaast waren er thema's als: beschutting, gedragen, veiligheid, verlangen en omgeven door engelen. 

De reacties waren bijzonder positief. Zo werd er in de evaluaties o.a. het volgende geschreven:

"Ik voelde me zeer gezien in je uitleg"
"Echt alles goed geregeld"
"Er is veel kennis aanwezig bij jou. Dat kun je goed overbrengen"
"Je hebt maar één woord nodig om me verder te helpen"
"Jouw rol is inspirerend, sturend in vrijheid, respectvol"
"Ik voel een rijke inhoud en veiligheid bij jou"
"Tip: mengkleurencirkel als voorbeeld bij de verf leggen"

workshop bbmmr 21112020

.

Deelname Open Podium voor Schrijvers & Dichters

4 november 2020. Ik nam deel aan het Open Podium voor schrijvers en dichters in de bibliotheek van Huizen. Het was een initiatief van het Huizer Schrijversgilde. Ik droeg 5 eigen gedichten voor. Op de video hiernaast draag ik 2 gedichten voor: "Het Park" en "Eva". 

.

AtelierRoute Huizen: ALTERNATIEF!

4 november 2020. Helaas kon ik op het laatste moment niet meedoen met de AtelierRoute in Huizen, vanwege klachten die op corona wezen. Maar alles hing al prachtig. Toen de test uitwees dat ik geen corona had, heb ik de expositielocatie, mijn kerk, gevraagd of ik op de zaterdag na de AtelierRoute de kerk open mocht stellen voor familie en bekenden. En dat mocht. Volgens de corona-regels ver onder de 30 mensen. In 4 tijdslots kwamen steeds kleine groepjes langs. Het werd een hele geslaagde middag waarin ik veel kaarten en 1 schilderij heb verkocht. In het gastenboek werden mooie dingen geschreven: "O wat mooi, Grady. Met de tinten van liefde en zonneschijn, maak je een regenboog tussen ons en Hem daarboven" - Martha. "Lekker stoer materiaalgebruik = met lef en toch subtiel zoekend. De combi tussen abstract en fragiele figuratie vind ik het aansprekendst. Ik volg graag het vervolg. Zegen op je werk". - Willem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Op Kunstcursus bij Storing AUB!

13 oktober 2020. Vanaf september 2020 volg ik de Kunstcursus Traject 1 "Vrije Verkenning", bij Storing AUB. Docent is Stephanie Jansen. We werken niet toe naar een afgerond kunstwerk of een bepaalde techniek, maar we zoeken het experiment op. Bij elke bijeenkomst worden we geïnspireerd door hedendaagse kunstenaars en krijgen dan een thematische opdracht mee naar huis. Je materiaal en beeldende discipline bepaal je zelf. In de bijeenkomsten geef je elkaar feedback. Dit citaat van dichter Rimbaud vertelt iets over het karakter van de cursus: "Het onbekende wordt het beste bereikt door een ontregeling van alle zintuigen". Zes bijeenkomsten, t/m december.

Lees veel meer over de cursus en mijn proces op de speciale pagina>> 

20200927_140749

Onderwerp: Psychogeografie. Mijn thema: Identiteit zonder uithangbord.

 

 

 

 

 

 

20201012_123901 kopie

Onderwerp: Zelfportret. Mijn thema: Begrenzingen - Bounderies

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Blackrockstar schreef een RAP bij mijn monoprints

21 september 2020. Afgelopen zomer schreef musicus en rapper Rivelino Rigters, alias "Blackrockstar", een rap bij mijn monoprintproject "Fragility - Shelter". Hij noemde het "Fragile Shelter". Dit gebeurde in het kader van de donatie-actie van "SuppArtists", voor christelijke kunstenaars in coronatijd. Een van de initiatiefnemers maakte er een kleine videoclip van. Ik vind het geheel heel geslaagd. Hiernaast de videoclip. 

.

Op de LONGLIST voor de expositie NIEUWE AARDE

19 september 2020. Deze zomer ben ik geselecteerd voor de LONGLIST van de expositie NIEUWE AARDE. Dit is een samenwerking van het Bijbels Museum en The Turn Club en zal in de maand november in de Westerkerk in Amsterdam plaatsvinden. Er waren ruim 261 inzendingen, waarvan een kleine 90 op de longlist werden geplaatst. Mijn inzending was een selectie van 12 monoprints uit mijn project "fragility-shelter", met als titel: "A Song of Fragility and Shelter". De jury gaf aan dat het niveau van de inzendingen hoog was en de diversiteit groot. Ze hadden het dan ook moeilijk om een selectie van 12 werken te maken voor de uiteindelijke expositie. Daar zit ik niet bij, maar ik word wel uitgenodigd voor de opening op 30 oktober. 

Hierbij de link naar de Longlist van NIEUWE AARDE >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Beeldende Tijd 2

6 september 2020. Na 5 maanden corona-uitstel kon de 7e versie van de workshop "Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus" eindelijk doorgaan. Deze keer werkte ik met 4 beginners, waarvan 2 nog nooit hadden geschilderd. In een open en ontspannen sfeer lazen de een tekst uit Openbaring 10, een gedicht van Rutger Kopland en luisterden we naar muziek van Olivier Messiaen, waarbij werd geschetst. Het was gaaf om te zien hoe de deelnemers met lef het schilderproces aangingen. Ik was dan ook onder de indruk van de resultaten. Het was een mooie middag. En ik mocht hele positieve reviews ontvangen: 
Uit de evaluaties:
. "Het was zoals ik gehoopt had"
. "Zoals gewoonlijk: professioneel, kundig en met liefde"
. "Opnieuw heel prettig. Fijn om verder te gaan met expressie, bezinnend, meditatief en creatief.
. "Verrassend"

Schermafbeelding 2020-09-06 om 04.30.57

.

Radio-opnamen voor het NPO Radio 5 programma "Nog even Zondag

23 juni 2020. Op 22 juni ben ik voor het radio 5 programma "Nog even zondag", van de EO, geïnterviewd door presentatrice Petra de Joode. Het was een hele leuke ervaring. Ik vond het natuurlijk best spannend, maar het ging goed. Redacteur Joren en Petra waren heel relaxt en dus kon ik ook ontspannen. Ik was benaderd als gast vanwege mijn werk als kunstenaar en vanwege mijn activiteiten op het gebied van kunst en kerk en geloof. Het ging ook over mijn achtergrond en over mijn zondagsgevoel (vast item). Op hun verzoek nam ik een schilderij mee van mezelf, ik koos een crucifix uit. Je ziet het op de foto's. (Foto rechtsonder: Joren IJzerman)

Uitzending is op zondag 19 juli van 22 - 23 uur op radio 5.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Online Bezinningsmoment rondom fotoproject "Handen over Corona"

18 juni 2020. Ik verzorgde een Online Bezinningsmoment in de Oosterlichtkerk in Huizen, rondom mijn fotoproject "Handen over Corona". Ik maakte tot nu toe zo'n 75 foto's van de handen van mensen, waarmee ze uitdrukten hoe ze de coronacrisis ervaren. Ik bewerkte ze tot zwartwitfoto's. Een aantal van deze hele verschillende emoties en gebaren bespreek ik in het Bezinningsmoment, afgewisseld met video's van Jewel, Nick Vujicic en Sela. Het is op YouTube te bekijken, zie hiernaast.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22 juni 2020.

Op donderdag en zaterdag van 11 tot 13 is in de zomermaanden de Oosterlichtkerk open. Voor iedereen die er even wil zijn. Daar zijn ook zo'n 20 van mijn handenfoto's te zien, op A3-formaat  (foto linksboven)

Op zondag 21 juni waren mijn foto's de rode draad in een kerkdienst van Ds. Geertje de Vries, vanuit de Oosterlichtkerk. Op verschillende liturgische momenten werden foto's vertoond en ook tijdens een live gezongen liedje: "Beautiful People" (foto linksonder: ik vertel wat over het project). De uitzending is terug te zien op www.kerkdienstgemist.nl 

.

Nieuw Logo voor STUDIO GRADY!

5 juni 2020. Studio Grady heeft een logo! Ontwerpster Gerdien van Delft van Studio Rebel heeft het ontworpen. Ik leverde wat ideeën aan en daar maakte ze een aantal ontwerpen bij. In een paar fasen ontstond het eindresultaat, waar ik heel blij mee ben. Omdat Gerdien behalve goed naar de client luistert, ook out-of-the-box denkt, kwam er een beter ontwerp uit dan ik kon bedenken.

Als je goed kijkt zie je in het beeld de iconische handen van God en Adam, zoals Michelangelo die schilderde op het plafond van de Sixtijnse Kapel in Rome. Gerdien heeft er abstracte vormen van gemaakt. Het beeld vat samen waar Studio Grady voor staat: Kunst, Inspiratie, Overdracht en een relatie met geloof.

Op de foto zie je de 3 versies uitgeprobeerd op een van mijn schilderwerken. Zo kunnen ze op verschillende ondergronden worden toegepast, zoals voor op een affiche of flyer.

Klik hier voor de website van Studio Rebel >> 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hier een reactie van iemand die al 3 x deelnam aan een van mijn workshops. Ze is emeritus predikante: 

Heel bijzonder Grady! Dit is inderdaad 'jij'. Wat een sterk beeld: sterk door de hoekige vorm toch kwetsbaar door o.a. het geel en de bijna aanraking van de vingertoppen. Ik herken in die rechterhand jouw hand, zoals je aanwijzingen geeft, met de pols iets hoger, de handpalm licht gebold. Heel mooi.

.

"Handen over corona", een fotoserie in progress

10 mei 2020. Ik ben begonnen met een fotoserie over de coronacrisis. Ik maak foto's van de handen van mensen, waarmee ze uitdrukken hoe ze de coronacrisis ervaren, wat ze voelen. Ik doe dat rondom het bankje in "mijn" winkelcentrum, waar ik bij mooi weer 's middags vaak te vinden ben met een grote cappuccino "to go" van de frietboer. 

Ik ben begonnen met bekenden en na een paar dagen durfde ik ook onbekenden aan te spreken. Eigenlijk wil iedereen wel meedoen. Ik maakte ook alvast een soort portfolio met de eerste foto's, met voornaam en zin of woord dat wordt uitgedrukt. Hoe ik het ga presenteren weet ik nog niet. In elk geval delen op social media. De mensen die ik het portfolio liet zien vonden het erg leuk en herkenbaar. Ik ervaar dat er veel onder de oppervlakte leeft. Wordt vervolgd.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Mijn eerste KUNSTVLOG! 

27 april 2020. Ik heb mijn eerste KUNSTVLOG gemaakt! Daarin laat ik iets zien van mijn project "Fragility - Shelter", met monoprint. Ik laat mijn werkplek zien, ga wat dieper in op enkele prints, laat iets van het proces zien en vertel iets over de oorsprong van het thema. Ook ben ik zelf in beeld, zodat je me een beetje leert kennen. Hiernaast de vlog. Ik moet nog veel leren, maar het smaakt naar meer! 

.

Deelname Online Expositie "75 jaar Vrijheid" AtelierRoute Huizen

23 april 2020. Van 14 april t/m 9 mei zou de expositie "75 jaar Vrijheid" worden gehouden, in de Bibliotheek in Huizen. Hieraan doen 24 kunstenaars mee die zijn aangesloten bij de AtelierRoute Huizen. Ik ben een van de deelnemers. Door de coronacrisis kan deze expositie nu niet doorgaan. De organisatie heeft daarom een online expositie ingericht op de website van de AtelierRoute. En op facebook wordt elke dag een nieuw kunstwerk geëxposeerd. Het is de bedoeling dat de "live" expositie later in het jaar alsnog plaatsvindt. 

Ik doe mee met het werk "Freedom from darkness". Klik hier voor de online expositie >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Nieuwe serie met Monoprint

17 april 2020. Sinds ruim een maand ben ik bezig met een nieuwe serie kunstwerkjes. Het gaat om het thema "Fragility/Shelter". Ik gebruik de techniek "monoprint", gecombineerd met houtskool en soms softpastel en/of verfstift. Vanaf het begin heb ik elke dag een nieuwe print gemaakt. Het zijn studies, ik experimenteer met het thema en de techniek. Op de foto een techniek die ik later heb toegevoegd: het gebruik van stukjes papier om ruimtes in de verf uit te sparen. 

Op de pagina "Schilderen" heb ik al enkele resultaten geplaatst. Veruit de meeste zal ik niet plaatsen, omdat ze nog te veel een uitproberen zijn. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Kunstpresentatie in online "Bezinningsmoment" rondom Pasen

16 april 2020. Rondom mijn schilderij "Resurrection 1", verzorgde ik voor mijn kerk, de Oosterlichtkerk in Huizen, een "Bezinningsmoment". De online kerkdiensten op zondag worden op woensdag afgewisseld met zo'n online bezinningsmoment. Dit ter bemoediging en voor verbondenheid. Het zijn uitzendingen van ca 30 minuten. Ik ga in op mijn schilderij en wissel het af met enkele video's. Op de foto een collage van momenten uit de uitzending. Daarnaast de video. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Geen Workshops, wel Workshops...

4 april 2020. Vandaag zou ik een workshop geven, maar vanwege corona is deze gecancelled. Net als de workshop van 6 juni. Studio Grady heeft dus ook te maken met de gevolgen van de coronacrisis. Naast workshops die niet doorgaan, liggen ook exposities stil of gaan niet door. 

Maar Studio Grady heeft voor iedereen enkele Online Workshops op de website geplaatst. Workshop 1 is een versie uit de serie "Beeldend Bezinnen met Muziek, Religieus",  workshop 2 is een klein stukje van de workshop "3 x Kunst Kijken & Maken". En workshop 3 is "Muziek in de Verf!", oftewel het schilderen van muziek. Je vindt ze ook onder het menu van de Online Workshops. 

Het belangrijkste is dat er zo min mogelijk slachtoffers vallen en dat iedereen zich verder zo goed mogelijk redt. Het zijn bijzondere en aangrijpende tijden. Sterkte iedereen!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Blog over de Pietà op kunstwebsite ArtWay

26 maart 2020. Er is een blog van mij gepubliceerd over het thema "De Pietà", op de kunstwebsite ArtWay. Het gaat in op de oorsprong van de Pietà, op Pietà's van Michelangelo, op het uitdrukken van de thematiek door diverse kunstenaars, op hedendaagse Pietà's en op variaties op het thema. De Pietà fascineert mij al lange tijd. Ik gaf inmiddels enkele workshops rondom dit thema. Lees hier de blog >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop Componeren met Water op de CHE

4 maart 2020. Genoten van het geven van de workshop Componeren met Water aan 3e jaars PABO-studenten van de CHE, de Christelijke Hogeschool Ede. Ik verzorgde 2 rondes van 50 minuten. In de eerste ronde werkte ik met 5 studenten, in de 2e ronde met 11.

Tot mijn blijdschap pakten de studenten het goed op. Ik gaf ze eerst even de tijd om te wennen aan het water met de attributen, door ze vrij te laten experimenteren en had eerst zelf eea voorgedaan, ter inspiratie. Daarna gaf ik ze mee hoe ze in korte tijd konden componeren. Tijdens het componeren begeleidde ik de groepjes. De resultaten waren heel leuk. Gieten, klotsen, roeren, spuiten, blazen, schudden, tikken etc. En dat dan in een muzikale vorm vatten. Verschillende groepjes lieten hun compositie spontaan filmen.

Wat ik van de studenten terugkreeg was dat ze de opbouw heel goed vonden, de tips helpend en mijn enthousiasme aanstekelijk. Ook de balans tussen vrij experimenteren en coachen werd vaak genoemd. Ze waardeerden de positieve feedback. De meesten vonden het waardevol om eens met ander materiaal bezig te zijn, en "out of the box" te denken. En ook als leuk idee om eens met een klas te doen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Terugblik Workshop 3 x Kunst Kijken & Maken

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 maart 2020. Op schrikkeldag 2020 gaf ik de workshop 3 x Kunst Kijken & Maken. Het werd een hele mooie middag met een fijne groep. We keken naar hedendaagse kunst a.d.h.v. 3 kunstkijkmethodes, met steeds 3 vragen. Afwisselend werd er geschetst. De observaties verfijnden en verdiepten zich en de schetsen lieten veelzijdige associaties zien. Soms beeldelementen, of variaties op een thema, maar ook persoonlijke associaties.

De evaluaties waren heel positief. Ze hebben echt geleerd naar kunst te kijken, door het schetsen werd de kunst persoonlijk en ze hebben mijn rol als o.a. motiverend ervaren. Een hele mooie uitspraak vond ik: "Er zitten verhalen en associaties in mij die eruit mogen". 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

In de Top 1000 "De Gedichtenwedstrijd" van Prijs de Poëzie!

26 februari 2020. Tot mijn grote plezier is 1 van mijn 3 ingezonden gedichten voor de landelijke "De Gedichtenwedstrijd" van Prijs de Poëzie, doorgedrongen tot de Top 1000 en heeft daarmee de 2e ronde behaald. Er waren ruim 6700 inzendingen! De Top 1000 krijgt t.z.t. persoonlijke feedback op het gedicht.

Mijn gedicht werd niet geselecteerd voor de Top 100. Dat zou ook wel een verrassing zijn geweest, want ik schreef het in één ruk en het is niet erg serieus. Mijn gedicht staat nog niet op de website. Ik ga het plaatsen nadat de wedstrijd op 21 maart is afgerond. 

Meer info over de wedstrijd op de website van Prijs de Poëzie >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Deelname reizende expositie Expressions for Justice

4 februari 2020. Met de 2 werken "Golden Healing of Brokenness - Jesus Kintsugi", neem ik deel aan de reizende expositie "Expressions for Justice", waarmee aandacht wordt gevraagd voor kindslavernij. Het is een samenwerking tussen Christelijk kunstcollectief Arsprodeo en IJM, International Justice Mission. 

Tussen september 2019 en juli 2021 reist de expositie langs kerken en instellingen. Steeds zijn er allerlei activiteiten om de mensen nog meer te betrekken bij de expositie. Afgelopen tijd was de expositie te zien in de CHE (Christelijke Hogeschool Ede) (foto linksonder) en op dit moment in de Gereformeerde kerk 't Kruispunt in Linschoten (foto rechtsonder). Op de website van Arsprodeo staat de volledige agenda voor zover nu bekend en meer info over de expositie. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Redacteur bij ArtWay

21 januari 2020. Ik ben als researcher en redacteur toegetreden tot het team van de kunstwebsite ArtWay. ArtWay publiceert internationaal over kunst op het snijvlak van kerk, geloof en maatschappij. O.l.v. hoofdredacteur Marleen Hengelaar - Rookmaaker publiceert zij artikelen, materiaal voor kerken, blogs, boekbesprekingen, interdisciplinaire kunstuitingen en meer. Ik schreef al eerder enkele artikelen voor ArtWay, zogenaamde Beeldmeditaties (zie Publicaties). Ik ga Marleen ondersteunen met het doen van research, het schrijven van artikelen en blogs, het redigeren van teksten, het geven van advies op het gebied van kunsteducatie e.d. Klik hier voor de website >>

 

 

 

 

 

 

 

 

 

.

Beeldmeditatie voor ArtWay: Measuring the Universe

6 januari 2020. Mijn 5e artikel voor de kunstwebsite ArtWay is gepubliceerd. Hij is ook verstuurd naar ruim 2000 abonnees. Het gaat om een beeldmeditatie over het conceptuele kunstwerk "Measuring the Universe" van de Slowaakse kunstenaar Roman Ondák. Ik werp hierin de vraag op hoe de onmetelijkheid van God zich verhoudt tot de kleine mens. Lees hier de beeldmeditatie >>